A fost respinsă legea prin care şeful Poliţiei Române devine secretar de stat

• publicat la: 23 June 2014
A fost  respinsă legea prin care şeful Poliţiei Române devine secretar de stat

Presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului spre reexaminare, cerand respingerea actului normativ, legea prin care seful Politiei Romane primeste rang de secretar de stat, fiind numit de catre premier.

Seful statului mentioneaza, in cererea de reexaminare, ca, pentru aceasta lege, Guvernul nu a solicitat Consiliului Suprem de Aparare a Tarii emiterea unui aviz in acest sens.

“Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii trimisa spre promulgare, in sensul respingerii proiectului de lege”, se arata in finalul cererii transmise Parlamentului.

O lege care a starnit dezbateri aprinse

Proiectul de lege initiat de Guvern a trecut de Camera Deputatilor, for decizional, la finalul lunii mai.

In favoarea proiectului de lege s-au pronuntat 184 de deputati.

“Inspectoratul General al Politiei Romane este condus de un inspector general cu rang de secretar de stat, numit prin decizia primului-ministru, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, dupa consultarea Corpului National al Politistilor”, se arata in proiectul de lege al Guvernului.

Modificarea a fost adoptata si de catre Senat si a primit aviz favorabil si din partea Comisiei de aparare a Camerei, dar a starnit dezbateri aprinse in Parlament, partidele din Opozitie spunand ca Romania e singura tara din Europa in care seful Politiei primeste un rang politic.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, deputatul liberal Ludovic Orban declara ca Victor Ponta “pune bazele unui stat politienesc, care incearca sa adune toate serviciile de informatii, politia, politia de frontiera in subordinea lui directa”.

Si alti parlamentari ai partidelor de opozitie au criticat initiativa Guvernului.

“In actuala organizare a Ministerului Internelor e un secretar de stat care coordoneaza ordinea publica si subordoneaza si IGPR. In momentul in care vom face doua functii de acelasi nivel – secretar de stat – cred ca din punct de vedere al functionarii ministerului se pot crea probleme, cum e relatia dintre presedinte si premier. De aceea grupul PNL propune retrimiterea la comisie pentru dezbatere suplimentara”, spunea liberalul Victor Paul Dobre, fost ministru de Interne, la momentul dezbaterilor generale, la inceputul lunii mai.

Si liderul deputatilor PDL, Gheorghe Tinel, condamna intentia de politizare a functiei de sef al Politiei Romane.

“Nu puteti, dragi pesedisti, sa politizati, eu cred ca functia asta, asa cum a fost gandita in 2002, apolitica, si nu o puteti duce in sfera politica. Stim din practica faptul ca atunci cand puterea pesedista vrea, se si intampla, dar oare limita nu aveti? Care e urgenta, care e necesitatea tranformarii acestei functii intr-una politica?”, spunea si Gheorghe Tinel.

Pozitia Guvernului a fost aparata de liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Marian Neacsu, care a spus ca, de fapt, in acest fel, seful Politiei va avea o pozitie de egalitate in raport cu alti conducatori de institutii cu rang de secretar de stat.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu