Ce se joacă în jurul postului de manager la Biblioteca Naţională?

• publicat la: 20 iunie 2014
Ce se joacă în jurul postului de manager la Biblioteca Naţională?

Într-o scrisoare trimisă pe adresa redacţiei, un cititor ne semnalează anumite nereguli în ceea ce priveşte desemnarea managerului Bibliotecii Naţionale a României.

Redăm mai jos integral scrisoarea.

„Am aflat că ar fi concurent la postul de manager pentru Biblioteca Naţională a României un maghiar.

Concursul este în desfăşurare: www.cultura.ro

La concursul care s-a mai ţinut în luna aprilie ne-am trezit direct cu rezultatele. Nu s-a ştiut nimic, nimic, nici de concurenţi, nici de comisie. Nu ni s-a spus cine a făcut parte din comisie, nici după ce s-au dat rezultatele. Ni s-au comunicat rezultatele, astfel: www.cultura.ro

Ieri a fost ultima zi de depunere a proiectelor.

Oficial, nu se spune nimic.

Pentru o transparenţă totală, ar trebui ca fiecare etapă să fie anunţată, fiind vorba de o asemenea instituţie şi cu atâtea „bube” ştiute deja. Nu se spune nimic.

Ar fi trebuit ca acum, după prima etapă de concurs, să fie anunţaţi concurenţii şi chiar să se ştie comisia de examinare.

Cine va analiza aceste proiecte? Cu ce criterii?

Urmează etapa a doua, interviul, când iar ar trebui să se ştie… La noi, totul este păstrat sub tăcere.

Ar mai fi o idee că la o astfel de instituţie de importanţă naţională nici nu ar trebui concurs, ar trebui să se facă prin numire, de către Guvernul României, ţinănd cont de atribuţiile unei biblioteci naţionale.

Vedeţi alte biblioteci naţionale din Europa, istorici, oameni cu ENA (în Franţa), cunoscuţi arhivari-documentarişti, cu şcoli înalte, titluri obţinute corect, ş.a.m.d. Şi la noi? „Se dă concurs!” Ei, şi?

Toate concursurile din România sunt aranjate şi obţinute posturile nu după capacităţi, aşa că mai corect ar fi o numire de către prim-ministru! Aşa s-au obţinut toate posturile de şefi în BNaR, după 1990. Absolut toate! Absolut la fel! Că printre aleşi au fost unii cu pregătire şi cu minte, aşa a fost, dar nu a fost un singur concurs corect. Nu aveai nici o şansă dacă te prezentai şi postul era promis altcuiva…

Dacă o să ne trezim cu un manager ungur, să ne gândim că, poate, va desăvârşi opera de distrugere a patrimoniului scris românesc începută cu succes de predecesorii lui?

Nu am surprins nici un cetăţean maghiar care să ne respecte, măcar. Or fi fiind, dar eu nu cunosc…

De fapt, asta e realitatea, o fostă colegă m-a sunat ca să-mi spună că „acei 7 ani apocaliptici” cu unul dintre directorii BNaR vor continua cu încă alţi „… ani apocaliptici” la conducerea sărmanei noastre Biblioteci Naţionale…?!

Ăsta chiar să fie blestemul de care voreba Angela Popescu Bradiceni (director BNaR 1955-1989) şi care va duce cu adevărat la desfiinţarea bibliotecii noastre naţionale?”

sursa cotidianul.ro

comentarii

de istvan la 21 iunie 2014 - 06:10

guvernul ponta este cel care a dat ministerul culturii la udmr.
ministrul udmr doreste sa se razbune pentru perioada in care a stat deoparte si acum trece la epurari etnice..
drepturile minoritatilor din Romania sunt cele mai mari din intreaga lume si e pacat sa nu profite de asa ceva un karcsi care se plimba prin mall urile din Cluj toata ziua.

Lasati un comentariu