Coacăzele nu ar trebui să lipsească din alimentele consumate zilnic
Sunt prea puțin consumate în timpul anului, dar multe studii au demonstrat că au capacități uimitoare asupra organismului uman. Roșii, albe sau negre, coacăzele nu ar trebui să lipsească din alimentele consumate zilnic.
Coacăzele negre sunt cele mai bogate fructe în vitamina C și nu ar trebui să vă lipsească din alimentație, mai ales în sezonul rece. Pentru că puteți să le țineți la congelator fără să își schimbe proprietățile prea mult, consumați-le cu încredere atunci când se răcește vremea.
Coacăzele albe și rosii se pot consuma în stare proaspătă, sub formă de suc pur sau diluat cu apă (100-500 ml pe zi, în 3-4 reprize), precum și ca jeleu sau dulceață. Ele au efect remineralizant, laxativ, diuretic, depurativ și hemostatic. Sunt recomandate în caz de inapetență, dispepsii, inflamații digestive și urinare, insuficiență hepatică, reumatism, gută, constipație și afecțiuni febrile. Coacăzele negre au cel mai mare conținut de vitamina C dintre toate fructele, stimulând secreția sucului gastric. Eliberează organismul de toxine și contribuie la scăderea acidului uric și a colesterolului. Coacăzele negre au și o acțiune antialergică (alergii respiratorii, urticarie), informează farmaciata.ro.
Studiile științifice au mai demonstrat rolul deosebit de benefic al coacăzelor negre în afecțiunile cardiace, precum și pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale. Cura cu aceste fructe este recomandată persoanelor hipertensive, dar și femeilor care suferă de tulburări ale circulației cauzate de menopauză.
Coacăzele negre se remarcă prin acțiunea cardioprotectoare și prin reducerea considerabilă a colesterolului rău. Activitatea antioxidantă a coacăzelor ar putea explica potențialul lor cardioprotector. Într-un studiu asupra capacității antioxidante a alimentelor, utilizând un test numit ORAC (Oxygen Radical Absorbing Capacity), coacăzele au obținut unul dintre punctajele cele mai mari. Componența principală ce imprimă acțiunea antioxidantă o constituie polifenolii, în special flavonoidele, care ar putea acționa ca antioxidanți pentru a inhiba oxidarea LDL (colesterolul „rău”), reducând și inflamarea vasculară prezentă în ateroscleroză.
Sursa: Yahoo.com