Conferinţă pe tema Holocaustului evreilor din Transilvania de Nord,organizată de Academia Română,la Cluj-Napoca

• publicat la: 10 iunie 2014
Conferinţă pe tema Holocaustului evreilor din Transilvania de Nord,organizată de Academia Română,la Cluj-Napoca

Vineri, 13 iunie 2014, Academia Română, Filiala Cluj-Napoca şi Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române Cluj-Napoca organizează conferinţa „Holocaustul evreilor din Transilvania de Nord – 70 de ani”. Evenimentul va comemora deportările în masă ale populaţiei evreieşti în lagărele naziste de concentrare şi exterminare, efectuate în primăvara şi vara anului 1944, de către administraţia maghiară horthystă.

La eveniment vor lua parte istorici şi specialişti din Cluj, Bucureşti, Oradea, Arad, Satu Mare, Şimleu Silvaniei, Sighetu Marmaţiei şi Bistriţa, intenţia fiind de a oferi o perspectivă cât mai comprehensivă asupra evenimentelor din fiecare comunitate israelită majoră din Ardealul de Nord. Comunicările ştiinţifice vor face referire atât la procesul concentraţionar şi la istoricul deportărilor, cât şi la încercările de salvare a unor persoane sau grupuri prin schimbarea identităţii sau trecerea frontierei în România.

Cele două sesiuni de prezentări în plen vor fi completate de lansarea mai multor volume având ca temă istoria evreilor din România. Lucrările vor fi prezentate de profesori universitari şi cercetători, beneficiind şi de prezenţa autorilor.

Evenimentul are loc cu începere de la orele 09.30, la sediul Facultăţii de Istorie a Universităţii „Babeş-Bolyai”, strada Napoca 11, etaj 1, sala Francisc Pall.

sursa  NapocaNews

Lasati un comentariu