Elevii careieni în faţa primei probe de la Evaluarea Naţională

• publicat la: 23 iunie 2014
Elevii careieni în faţa primei probe de la Evaluarea  Naţională

Emoţii mai pentru proaspeţii absolvenţi ai claselor a opta care au dat piept cu primul mare examen din viaţa lor de elev.Astăzi a avut loc  prima probă din cadrul  Evaluării Naţionale 2014.

Proba  a fost  la disciplina limba şi literatura română si  a început la  ora 9.00,  elevii având  la dispoziţie 2 ore ca să  rezolve subiectele.

La Subiectul I, absolvenţii de clasa a VIII-a au  avut de răspuns mai multor cerinţe pornind de la poezia „Rânduri pentru  Anul Nou” de Ion Minulescu. La al doilea subiect, elevii au primit un text  care trata conceptul de empatie, ca fiind o abilitate dobândită prin lectură. Ei avut de interpretat acest text şi să facă o analiză gramaticală a fragmentului apărut pe cotidianul adevărul.ro <http://rul.ro>, scris de  Corina Zorzor.

La al treilea subiect, absolvenţii au avut de scris  o povestire despre o întâmplare petrecută la o întâlnire organizată de şcoală cu un scriitor contemporan.

Un aspect diferit pe care-l aduce această sesiune a Evaluării  Naţionale  este faptul că media de la acest examen va avea o pondere de 75% în media de admitere la liceu.

În municipiul Carei s-au înscris pentru susţinerea Evaluării Naţionale,un număr de  180  de elevi. La Şcoala Gimnazială nr.1 au fost prezenţi 49 de elevi la examen,la Şcoala Gimnazială ,,Vasile Lucaciu’’ sunt 48 de elevi înscrişi, iar la Şcoala Gimanzială nr.3 sunt 83 de absolvenţi de gimnaziu înscrişi la examenele naţionale.

La Şcoala Gimnazială nr.3  elevii care au ieşit din examen au spus că a fost mai uşor examenul decât simularea, a fost un examen de nivel mediu, însă compunerea de la subiectul al treilea a fost tare enervantă, le-a dat  bătăi de cap unora dintre ei.

Pentru Bâtea Alexandru, de la Şcoala Gimnazială nr.3  ,,examenul a  fost…uşor..n-a fost deloc greu, mai greu puţin a fost la subiectul al  doilea, unde a trebuit să-mi spun opinia despre un mesajul textului care  vorbea despre empatie şi să facem analiza gramaticală a textului. Aici a  fost puţin mai dificil, dar m-am descurcat. La al treilea subiect am avut  de făcut o compunere despre un autor contemporan, iar eu am vorbit despre o  excursie cu un autor contemporan.’’

O altă tânără absolventă, pe nume Horvat Otilia, ieşind cu zâmbetul pe buze  şi plină de încredere din examen a declarat pentru Buletin de Carei că ,,pentru mine a fost un examen cu subiecte uşoare, am fost plină de entuzism  când am începu să scriu!Mi-a plăcut poezia aleasă la subiectul I, a fost  poezia intitulată ,.,Rânduri pentru Anul Nou de Ion Minulescu! Şi mi-a mai  plăcut că acest exemen mi-a pus cunoştiinţele la încercare!’’

Lăpuşte Laurenţiu a fost de părere că ,,subiectele pe care le-am primit au  fost de nivel mediu, nici dificile, dar nici uşoare. Emoţii au fost la  început până când am primit subiectele, dar de acolo în acolo a trebuit să  mă mobilizez, emoţiile au trecut pentru că a trebuit să mă pun la treabă şi  să mă concentrez pe ce am avut de făcut! O  greşeală am avut şi mă gândesc  că un 9 o să iau.’’

Mâine, elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile  gimnaziale în limba maternă vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura  maternă, iar miercuri va avea avea loc ultimul examen din cadrul Evaluării  Naţionale, proba scrisă la Matematică, a anunţat Ministerul Educaţiei  Naţionale .

Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a se desfășoară în perioada 23 iunie – 1 iulie 2014. La nivelul județului Satu Mare sunt înscriși 2.802 candidați. Examenul se desfășoară în 90 centre de examen. Sunt organizate patru centre de evaluare în cadrul următoarelor unități de învățământ: Școala Gimnazială Lucian Blaga Satu Mare, Școala Gimnazială Avram Iancu Satu Mare, Școala Gimnazială Constantin Brâncoveanu Satu Mare și Liceul Reformat Satu Mare.

Proba scrisă la Limba și literatura română, desfășurată în data de 23 iunie 2014, a fost susținută la nivel de  judet  de 2.702 candidați, un număr de 100 candidați fiind absenți. Nu au fost semnalate incidente.

Afişarea rezultatelor se va face pe data de 27 iunie, până la ora 16:00.Elevii nemulţumiţi de note vor putea depune contestaţii până la ora 20.00, iar rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 1 iulie.

 AnaMaria Roman

comentarii

de Lidia la 23 iunie 2014 - 20:32

sa aveti note cat mai mari!!!!

Lasati un comentariu