Președintele respinge Legea primarilor incompatibili din Adunările Generale

• publicat la: 14 iulie 2014
Președintele respinge Legea primarilor incompatibili din Adunările Generale

Președintele Traian Băsescu nu vrea ca aleşii locali să fie membri în adunările generale ale acţionarilor și retrimite parlamentului legea.

Potrivit noii legi, primarii sau preşedinţii de CJ membri în AGA ale serviciilor de utilităţi publice nu mai erau incompatibili, lucru cu care președintele nu este de acord, astfel că solicită guvernului să respingă proiectul.
Totodată, legea prevede ca primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene să îşi poată delega, prin dispoziţie, calitatea de reprezentant în adunarea generală a asociaţiei.
În cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 se arată că primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene li se acordă calitatea de reprezentanţi ai comunelor, ai oraşelor, respectiv ai municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, având ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice.
“Considerăm că adoptarea acestui act normativ nu este oportună, deoarece participarea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene în organele de conducere ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară amintite nu se justifică în mod obiectiv. Mai mult, soluţia legislativă propusă ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilităţilor”, se arată în cererea de reexaminare semnată de preşedinte.
În cerere se menţionează că, “practic, ca efect al noului text de lege, Agenţia Naţională de Integritate nu va mai putea constata incompatibilitatea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociaţii”.
“Considerăm că o asemenea opţiune a legiuitorului diminuează activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate şi vine în contradicţie cu recomandările cuprinse în Raportul Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare din anii 2013 şi 2014 prin care se are în vedere consolidarea măsurilor anticorupţie şi de asigurare a integrităţii”, precizează şeful statului în cererea de reexaminare.
În contextul necesităţii combaterii corupţiei, spune președintele, se impune menţinerea acestei incompatibilităţi între calitatea de primar sau preşedinte al consiliului judeţean şi aceea de reprezentant al comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară având ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice.
Suprapunerea intereselor colectivităţilor locale cu cele personale trebuie evitată, arată președintele.
“Este evident că noul text de lege este de natură să pună în discuţie imparţialitatea şi obiectivitatea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene, creând premisele unui conflict de interese”, se mai arată în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului.
La final, Traian Băsescu arată că, luând în considerare competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, solicită reexaminarea legii trimisă la promulgare, în sensul respingerii sale.

Ironia sortii face ca tocmai unul din fanii săi declaraţi din acest colţ de ţară,să fie în situatia de a fi in proces cu ANI pe acest subiect.Ne referim aici la primarul Kovacs care a afirmat de nenumărate ori în cadrul şedinţelor de Consiliu Local  că este un admirator al lui Traian băsescu,solicitând chiar ca să i se acorde titlul de cetăţean de onoare al Careiului.Mai mult,în preajma referendumului pentru demiterea sa,din iulie 2012, preşedintele UDMR Carei a solicitat alegătorilor de etnie maghiară să se abţină de la vot,prezentându-l pe Victor Ponta ca  un urmaş al lui Nicolae Ceauşescu.Ceea ce nu l-a împiedicat ca mai apoi,în octombrie 2012,de Ziua Armatei,când premierul Ponta a venit la Carei într-o vizită oficială,să îi solicite ajutor financiar consistent pentru…diverse.

Că acum este admirator declarat al lui Victor Ponta este cu totul altă poveste şi e legată mai mult de capacitatea de a fi duplicitar şi ipocrit a personajului la care facem referire.

 

comentarii

de Horia Mărieș la 15 iulie 2014 - 16:40

Nu-l văd bine pe Întâistătătorul careian la recursul care va avea loc (încă nu se știe când) la Inaltă Curte de Casație și justiție.
Văd că ANI merge pe drumul cunoscut, nu ține seama de legea Dragnea refuzată recent de prietenarul primașului, de Băse.

Iată doar câteva cazuri similare.

COMUNICAT – INCOMPATIBILITATE – OPT ALEȘI LOCALI

11 iulie 2014, 09:10
Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul a opt aleși locali (patru primari, un viceprimar, un consilier județean și doi consilieri locali), ca urmare a exercitării simultane de funcții și calități, încălcând, astfel, mai multe articole ale Legii nr. 161/2003.

1.
ȘTEFĂNESCU SORIN-IULIAN
Primar al Comunei Bărbătești
Jud. Gorj
S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 decembrie 2010 – 10 iunie 2012, întrucât, simultan cu funcția de primar, a deținut și calitatea de reprezentant al Unității Administrativ Teritoriale Bărbătești în cadrul Adunării Generale a Acționarilor S.C. SALUBRIS GILORT S.R.L., încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003.

Etc.

Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi ale Legii nr. 161/2003:

art. 87, alin. (1), lit. f), g), k), potrivit căruia „Funcţia de primar şi viceprimar […] este incompatibilă cu: […] funcţia de reprezentant al unităţii administrativ – teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local;calitatea de comerciant persoană fizică; […] orice alte […] activități remunerate, în țară […] cu excepția funcției de cadru didactic sau a funcțiilor în cadrul unor asociații, fundații sau alte organizații neguvernamentale”;

art. 88, alin. (1), lit. d),potrivit căruia „Funcția de consilier local este incompatibilă cu: […] funcția de […] membru al consiliului de administrație […] la […] societățile comerciale de interes local înființate sau aflate sub autoritatea consiliului local […]”;
art. 90, alin. (1) și (2), potrivit căruia „Consilierii locali […] care au funcția de […] administrator, […]precum și calitatea de […] asociat la societățile comerciale cu capital privat […]nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse […] cu autoritățile administrației publice locale din care face parte […]. Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local”.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 11 iulie 2014

de ANI la 15 iulie 2014 - 16:59

va referiti aici la primarul care are retinere pe salar din 2008 pentru datoriile la bugetul de stat si care l-a adus in primarie de cum a venit pe ginerica al sau???
sau la primarul care nu isi poate justifica averea membrilor familiei ca el oricum nu are nimic pe nume ca sa nu plateasca dari la statul roman de unde suge fonduri pentru casele lui de peste hotare????
vorbiti de cel care spala bani prin conturile primariei carei cu firmele udemeriste????

de Horia Mărieș la 15 iulie 2014 - 18:30

@ANI la 15 July 2014 – 16:59

Răspuns afirmativ.

Totuși, pentru motive legate de prezumția de nevinovăție, afirmații referitoare la „casele lui de peste hotare” ar trebui probate, documentate. Eu nu dețin astfel de informații. Dacă dvs le dețineți, publicați vă rog informațiile respective aici la Comentarii.

Alfel, cu mare regret, eu unul le voi trata doar ca apropouri denigratoare, cu iz politic, electoral, doar „bârfe” care nu sunt de luat în considerare de către oamenii serioși.

În cazul meu, tot ce scriu pe aici poate fi probat oricând cu documente. Mi-ar face mare plăcere dacă m-ați imita și dvs, dar numai din acest punct de vedere.

De mine, și dacă așa vă place și dacă așa vă convine, puteți rămâne „anonim” și în continuare. Numai bine!

de telefonu la 16 iulie 2014 - 20:49

nu va mai chinuiti jenika si loicica sa tot dati telefoane si sa improscati cu noroi in domnu ciuta ca nu tine cu vrajala…..careienii va cunosc ca pe calu breay cum ati venit in carei amandoi si ce ati facut pe aici si de ce ati candidat…domnu ciuta si-a facut casa si avere din firma lui si nu a trebuit sa intre in politica sau la primarie ca abia apoi sa prinda cheag..
puteti tot barfi si da telefoane ca dijaba….ne uitam numa la casele voastre care au fost reparate dupa ce ati intrat in primarie si ne ajunge..mai bine sa va platiti datoriile la bugetul de stat pentru care aveti retinere pe salar.

Lasati un comentariu