106 ani de la naşterea renumitului medic Salvator Cupcea,fiu al Careiului

• publicat la: 8 august 2014
106 ani de la naşterea renumitului medic Salvator Cupcea,fiu al Careiului

Medicul Salvator Cupcea,fiu al Careiului, a fost scos din uitare,vineri 8 august 2014,la 106 ani de la naşterea sa.

Reprezentanţi ai  asociatiei  ASTRA, Despărțamântul Carei, alături de colectivul Direcției de Cultură Carei,s-au reunit  în fata casei părintesti a celui ce a fost una dintre personalităţile reprezentative ale şcolii medicale clujene,fiind considerat întemeietorul școlii clujene de psihologie .

Născut la 8 august 1908,în Carei,Salvator Cupcea a fost unul dintre fiii lui Petru Cupcea, preot careian și al Augustei Cupcea, născută Pteancu, fiica vestitului dascăl român, George Pteancu,decorat cu Steaua României în rang de cavaler si  Cetăţean de Onoare al oraşului Carei.

A absolvit cursurile liceului careian Vasile Lucaciu în 1925. Se înscrie apoi la Facultatea de Filozofie şi Litere a Universitatii Daciei Superioare din  Cluj, pe care o absolvă în anul 1929. Concomitent, , s-a orientat spre psihologie, cu prietenul sau, Alexandru Roşca.

Universitatea Daciei Superioare  era formată nu numai din facultăţi, ci şi din institute de cercetare. Institutul de Lingvistică, condus de Sextil Puşcariu, сel care a fost şi primul rector al Universităţii, a iniţiat o lucrare de valoare istorică, şi anume: Atlasul lingvistic al României.

Institutul de Psihologie,condus de Florian Ştefănescu-Goangă, avea o situaţie specială. Oficiile de orientare profesională aveau nevoie de teste psihologice, care erau elaborate, multiplicate şi vândute acestor oficii. Fondurile băneşti au permis înfiinţarea unei edituri şi a unei reviste în care se publicau cărţile şi articolele colaboratorilor.

Salvator Cupcea este încadrat în calitate de cercetător la Institutul de Igienă din Cluj, care funcţiona ca filială a Bucureştiului, ocupând ulterior, în 1943, un post de lector la Facultatea de Medicină a Universităţii „Regele Ferdinand I”. A urcat toate treptele profesionale din cariera didactică ajungând profesor universitar, în 1948.

Din 1950 a lucrat de asemenea în cadrul unui colectiv de cercetare care a funcţionat pe lângă Filiala din Cluj a Academiei Române. A ocupat  mai multe funcţii cu caracter profesional: preşedinte al Societăţii Ştiinţelor Medicale, filiala Cluj (din 1951), decan al Facultăţii de Igienă (pe care a organizat-o), director al clinicilor universitare, şeful Catedrei de Igienă a IMF Cluj.

Între 1945-1947 a fost secretar general în Ministerul Sănătăţii, de unde şi-a dat demisia revenind la Cluj. Din 1949 şi până la moarte a fost director al Filialei Cluj a Institului de Igienă şi Sănătate Publică.

Salvator Cupcea a fost concomitent un eminent cercetător ştiinţific şi un talentat dascăl, rezultatele sale de excepţie datorându-se atât înzestrării sale native, cât şi pregătirii multilaterale începute în cadrul a celor două facultăţi pe care le-a urmat şi continuate prin specializarea sa inclusiv în domenii conexe medicinii, precum psihiatria şi antropologia. Pe de altă parte, profesorul Cupcea a fost un om de o vastă cultură, fiind la curent cu progresele care aveau loc în lume în diferite domenii, unele îndepărtate de igienă sau medicină.

Lucrarea sa „Silicoza şi silicotuberculoza”, elaborată şi publicată sub redacţia profesorului Leon Daniello împreună cu Salvator Cupcea şi Leon Prodan, la care au mai participat 11 colaboratori, a fost distinsă cu Premiul de Stat (1952), recunoscându-se implicit nu numai importanţa , dar şi gravitatea acestor boli care măcinau în acea vreme sănătatea unui mare număr de muncitori care lucrau în medii toxice şi neigienice.

In domeniul antropologiei., impreună cu profesorul Aurel Moga, Salvator Cupcea a iniţiat cercetări asupra bolilor cardiovasculare, pe care le-a raportat la regimul de viaţă al subiecţilor (în primul rând la alimentaţie), stabilind cu mai bine de jumătate de secol în urmă  consecinţele consumului excesiv de grăsimi animale în incidenţa cardiopatiilor, având creşterea colesterolului ca factor intermediar.

A publicat peste 100 de de lucrări în domeniul psihologiei, psihiatriei, igienei mintale, igienei generale, biotipologiei şi sănătăţii publice şi a fost membru al mai multor societăţi ştiinţifice din ţară sau străinătate. Cercetările sale, rezultatele obţinute, realităţile socio-economice l-au făcut pe prof . Cupcea să mediteze asupra înţelesului conceptului de sănătate, să se întrebe dacă sănătos înseamnă a nu fi bolnav, dacă nu cumva sănătatea înseamnă mai mult de atât. A afirmat că pentru a asigura sănătatea unei colectivităţi este necesar nu doar a elimina factorii patogeni ci şi a adăuga în existenţa oamenilor unii factori pozitivi (factori sanogeni, în terminologia actuală). A mers mai departe, afirmând că medicina este studiul „ecologiei umane”, înţelegând rolul primar al echilibrului dintre organism şi mediu, susţinând că elementul primordial al acestuia din urmă este cel economico-social.

Salvator Cupcea a fost şi un înzestrat dascăl. Cursurile sale, indiferent de domeniul lor (psihopatlogie, psihiatrie, eredotopatologie, antropologie, igienă socială, igienă generală şi comunală) transmiteau informaţia ştiinţifică specifică temei abordate prin elocinţa unui distins orator şi om de cultură astfel încât amfiteatrul de la Igienă era întotdeaunaplin. Expunerile sale erau susţinute cu informaţii de ultimă oră din literatura de specialitate, cu referiri la realităţi cotidiene şi presărate cu fascinante incursiuni în istorie, literatură, în artele plastice etc., ceea ce atrăgea studenţi ai altor facultăţi şi chiar persoane din afara univeristăţii. De multe ori cursurile profesorului Cupcea s-au terminat în aplauzele studenţilor, ale întregului auditoriu. Conferinţele sale, prezentate cu diferite ocazii, erau la fel de atractive şi interesante.

Neîndoielnic, pregătirea de psiholog s-a îmbinat armonios cu cea de medic psihiatru şi apoi de specialist de igienă mintală.

Faptul că imediat după război a fost numit reprezentant al ţării noastre la  Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ne îndreptăţeşte să afirmăm că şi-a  dovedit valoarea ca medic în războiul din Vest. Până la deces a îndeplinit funcţia de director al Institutului de Igienă din Cluj. Moartea sa prematură, survenită în urma unei intervenţii chirurgicale nereuşite, a îndurerat profund lumea medicală clujeană dar nu numai.

Personalităţi de talia medicului careian la origine,Salvator Cupcea ,atestă valoarea de necontestat a dascălilor careieni  de la liceul Vasile Lucaciu,care au pus bazele pregătirii lor .În perioada următoare,membrii asociaţiei ASTRA vor face demersurile necesare pentru amplasarea unei plăci comemorative pe  clădirea în care s-a născut şi a trăit până la terminarea liceului, dr.Salvator Cupcea.

comentarii

de careian la 9 august 2014 - 08:06

Familiile Pteancu si Cupcea,alaturi de familia Marchis si Muresan,au fost cele mai reprezentative pentru orasul nostru.
Merita sa fie respectate si comemorate si pentru contributia lor la dezvoltarea invatamantului careian.

Lasati un comentariu