Atenţie! Cad plăci de pe monumentele româneşti din Carei

• publicat la: 26 august 2014
Atenţie! Cad plăci de pe monumentele româneşti din Carei

Cele câteva monumente româneşti din municipiul Carei  care au reuşit să fie amplasate înainte de instaurarea dictaturii UDMR în oraş,sunt supuse degradării pe zi ce trece datorită lipsei totale de întreţinere din partea primăriei, spre deosebire de toate celelalte care beneficiază de fonduri alocate acestui serviciu dar şi de personal din cadrul primăriei.

Dacă de pe Monumentul Ostaşului Român şi al lui Simion Bărnuţiu,plăcile cad datorită lipsei de întreţinere a acestora,nu la fel stau lucrurile când vine vorba de monumentul închinat memoriei eroului nostru naţional,Avram Iancu.

Evenimentul petrecut în urma cu câteva zile la ansamblul monumental  pe care este montat bustul eroului naţional Avram Iancu  era de aşteptat a avea loc  în condiţiile în care apar tipărituri  ca  “Traseul legendelor Sătmărene” girate de conducerea UDMR a oraşului sau în condiţiile în care consilierul personal al primarului din Carei incită la ură interetnică săptămână de săptămână.

Cu toate încercările de a cosmetiza şi a îndulci evenimentul  de distrugere a plăcii de sub bustul lui Avram Iancu,rămân  afirmaţiile  martorilor care au dorit să  descrie oficial cele văzute dar şi a celor care au declarat doar în cercurile apropiaţilor  despre drumul grupului de vandali,convinşi fiind că şi aşa o depoziţie oficială nu va duce la  depistarea şi înfierarea autorilor pentru a preveni pe viitor astfel de acţiuni.

Este de înţeles  până la un punct  această atitudine blazată a martorilor care preferă să stea pe margine,văzând cum evenimentele  ce au loc la Carei şi nu  contribuie la cultul personalităţii celui primar al oraşului,nu sunt oglindite în  presă  de parcă nici nu ar avea loc sau de parcă Careiul nu ar mai face parte din comitat,pardon,judeţ.

Şi când te gândesti că cele 23 de camere de supraveghere au fost obiectul unui proiect transfrontalier prin care vecinii maghiari reuşesc depistarea tuturor infractorilor din localităţile unde le au amplasate iar in Carei până şi hoţii de locuinţe le ştiu rostul şi îşi râd de Poliţia Locală  care…le monitorizează strict,dar  nu se ştie,oficial, în ce scop şi  în al cui  interes.  Observati si faptul ca parcul din jurul  bustului lui Avram Iancu este lasat de izbeliste de DSPL Carei ,muncitorii fiind adusi la intretinere doar inaintea evenimentului de comemorare a  eroului national.

Nici faptul că degradarea Monumetului Ostaşului Român pe zi ce trece se datorează şi lipsei de vigilenţă a gardienilor de la Poliţia Locală, plătiţi din banii oraşului,nu este observată deşi ansamblul monumental este şi vizibil şi amplasat central şi  înscris la poziția nr. 304, cod SM-III-m-A-05382, în “Lista monumentelor istorice”, actualizată prin Ordinul ministrului Culturii si Cultelor nr. 2314/8 iulie 2004.

De fapt, primăria oraşului Carei nu numai  că nu se interesează de soarta  lui ci îl   transferă  în curtea Muzeului Judeţean din subordinea   CONSILIULUI JUDETEAN ,pentru a fi renovat,punând şi condiţii ,adică  “să nu dureze mai mult de 2 ani renovarea”.Curat murdar ce gândire perversă au unii.

Nu am uitat nici de împodobirea obeliscului monumentului, cu luminiţe de Crăciun, de administraţia careieană la finele anului 2012.

Lucrările de amenajare a parcului din jur şi de schimbare a dalelor  ce făceau parte din proiectul iniţial al lui Gheza Vida şi al arhitectului Anton Dâmboianu,fără nici un fel de autorizaţie,au grăbit şi mai mult degradarea lui( aici).

E şi normal ca la un moment dat plăcile de pe soclu să cedeze.La fel cum ar ceda şi bustul lui Petofi sau al lui Karoly dacă cineva s-ar căţăra mereu pe el …din joacă,desigur.

Si dacă tot am ajuns la busturi de oameni de seamă,nu putem să nu reamarcăm că şi aceştia sunt supuşi discriminării: pe ai noştri  îi întreţinem şi îi supraveghem din  bugetul local,al tuturor,iar pe cele ale românilor…să se descurce,că oricum dările le plătesc la primărie că nu au ce face.

Renumitul istoric,filozof,profesor universitar Simion Bărnuţiu, unul dintre principalii organizatori ai Revoluției de la 1848 în Transilvania,are un bust în faţa liceului unde şi-a  desăvârşit studiile în a doua decadă a anilor 1800,acum liceu maghiar.

Bustul,evident lăsat în paragină, a ajuns  subiect de troc potrivit discutiilor de la una din sedintele CL : “am putea fi de acord cu amplasarea bustului lui Ferdinad şi Brătianu în Carei dacă  aţi fi deacord  să  îl mutaţi  în altă parte pe Simion Bărnuţiu”  ( în care parte deja se lucrează la amenajarea unui locşor pentru bustul spin al lui Simion Bărnuţiu).

Vă reamintesc că în municipiul Carei din România,consilierii UDMR au votat împotriva amplasării unui bust al  lui Ionel Brătianu iar bustul regelui Ferdinand al României este refuzat a fi amplasat pe locurile vizitate în mai 1919,consilierii maghiari dorind să îl lipească doar de Monumentul Ostaşului Român.

Urmare a evenimentului  din 20 august 2014,organizat (aici) cu ocazia aniversării a 150 de ani de la naşterea artizanului  Marii Uniri de la 1918,câţiva dintre participanţii la protestul tăcut au fost deja ţinta unor controale din partea Poliţiei Locale pe diferite motive,la fel ca în cazul protestului paşnic din cursul anului trecut  pentru protejarea arborilor din centrul oraşului. Şi atunci,ca şi acum, se încearcă intimidarea celor care au curajul de a îşi afirma deschis crezul şi  mândria de a fi român,de a-şi cinsti înaintaşii aşa cum se cuvine.

Daniela Ciută

comentarii

de rus ioan la 26 august 2014 - 16:35

Recapituland constatam faptul ca in Carei, trei monumente sunt in paragina(Avram Iancu, Simion Barnutiu si Moumentul ostasului roman -preluat de CJ pt. reparatii deoarece la CL nu s-a facut nimic) iar doua(Ferdinand si Bratianu) numa’ nu se reuseste amplasarea lor.
Asa este?
Cum este posibil asa ceva intr-o tara UE in anul 2014?!!!

de votant la 26 august 2014 - 17:39

in romania lui ponta si basescu conteaza voturile pentru ei si nu romanii care formeaza tara asta!

de oana la 26 august 2014 - 19:34

ESte aproape de necrezut , dar adevarat:primarul si consilierii UDMR refuza sa recunoasca istoria romaneasca a orasului.Prin aceasta , practic si componenta romaneasca a populatiei orasului.ESte greu de imaginat, dar adevarat.Maghiarii domina si tiranizeaza, prin conducerea lor, deciizile politice si culturale, palsandu-se intr-0 epoca istorica de acum depasita, de ev mediu. Si totusi, cat rau pot crea!

de CURIOS la 27 august 2014 - 06:51

Intrebare pt redactie-Cine a efectuat statuia AVRAM IANCU? Persoana respectiva ar trebui sa raspunda pt ca a facut o lucrare de rahat ca sa ma exprim frumos. ASTEPT RASPUNS.

de Horia Mărieș la 27 august 2014 - 08:11

@CURIOS la 27 August 2014 – 06:51

De „efectuat” n-a efectuat-o nimeni.
Cei care au finanțat lucrarea se pare că sunt cei de la Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu, filiala SM, președinte Mircea Dobra.

de ionica la 27 august 2014 - 08:36

curiosul prof dat afara de imi de la scoala se baga in seama la pensie cand nimeni nu vrea sa mai stie de el dupa ce circ facea in consiliul profesoral al scolii..tibibacsi era mereu responsabil cu circul si maidanul de la liceu..bine ca putem respira aer curat acum !

de Horia Mărieș la 27 august 2014 - 09:29

@CURIOS la 27 August 2014 – 09:12

Nu sunt de nici un fel responsabilul acestui site. Doar că eu citesc repede și am reacții rapide.
Sper că lucrul acesta nu supără prea mult.

S-a mai scris pe tema asta pe aici pe la comentarii, dar la alt articol.
Pot fi două cauze: unu, execuția execrabilă a lucrării, lucru cu care dvs si cu mine suntem abolut de acord și, doi, posibilă dar nedovedită vandalizare.

De exemplu, dar nu numai:

http://www.buletindecarei.ro/2014/08/a-venit-si-randul-lui-avram-iancu-placa-de-sub-bustul-sau-din-carei-a-fost-distrusa.html#comment-38860

de marcu la 27 august 2014 - 15:00

in orasul in care politia locala ameninta romanii care au fost la aniversarea cu bustul mobil nu te poti astepta ca primaria sa se inghijeasca de monumente chiar daca romanii isi platesc darile la primarie.
sesizarile vin de la sristul satmarean cu socru maghiar dar fara domiciliu in carei.
zilnic da telefon la iancsi sa intrebe daca a executat romanii!
BINE SRI SATU MARE!
succesuri baietii de carei la baute cu jeno!

de motanul la 28 august 2014 - 20:12

dapoi dragii motanului da bine l-ati speriat voi pe jena tulipana daca a adus el rapid placa refacuta la craisorul muntilor avram iancu!!!!
mare frica a luat de moti dupa ce au descoperit grupul cu steaguri care a facut praf placa sfanta de la avram iancu nost!!!!numai impreuna putem scapa de grofii ce sug din darile noastre!!!cu curaj tot inainte!!!

de Francisc la 28 august 2014 - 20:19

In viata adevarul doare cel mai tare. Si eu am fost mintit in familie si peste tot cum ca as fi ungur. In realitate, ma simt roman si sunt bucuros ca fac parte din tara numita Romania. Ca ungur, ma simt debusolat, mintit si mincinos la randul meu. Ca roman, ma simt plin de traditie si istorie. Mai mult, am si eu o intrebare pentru „fratii” mei „maghiari”: oare portul nostru popular nu e cel al romanilor? Oare religia noastra nu e cea a europenilor? Oare nu cumva tot ceea ce credem ca este tipic „maghiar” tine de civilizatia europeana? Si sa fim sinceri..totii maghiarii stiu ca ei nu sunt maghiari, ci populatii maghiarizate; de aceea nici nu ne iubim intre noi. Romanii se iubesc intre ei, asta e adevarul. Matusa mea dupa mama e blonda si se pretinde unguroaica. Mi-e teama ca devenim ridicoli prin ceea ce afirmam. Maghiarii (si permiteti-mi sa spun maghiarfonii)s-au evidentiat in Ardeal prin ura si rautate, de aceea romanii fug azi de noi. Eu observ rautatea aceasta chiar si la mine in familie si ma simt nedrept fata de romani… pentru ca ei au fost mereu buni cu noi. Iar in ceea ce priveste Ardealul, Banatul, Crisana si Maramuresul..cred ca dreptatea s-a scris la Alba-Iulia. Si chiar daca doare, asta e adevarul: ei s-au unit pentru ca asa au vrut. S-au unit pe cale democratica, prin decizia intregul popor… pe cand stapanirea ungara s-a facut cu forta si impotriva vointei majoritatii populatiei. Respect pentru poporul roman! Francisc,Reghin.

Lasati un comentariu