Bac 2014 Carei: ,,Nu a fost mai uşor decât la prima sesiune’’

• publicat la: 25 august 2014
Bac 2014 Carei: ,,Nu a fost mai uşor decât la prima sesiune’’

Azi 25 august 2014 s-a desfăşurat proba scrisă la Limba şi Literatura Română din cadrul Examenului Naţional de Bacalaureat – sesiunea august-septembrie 2014.

Acesta a fost al doilea an consecutiv în care candidaţii au primit subiecte în funcție de profilul pe care l-au absolvit: real sau uman.  Astfel, elevii de la real au primit un text din romanul “Rusoaica” de Gib Mihăescu pe baza căruia aveau de rezolvat mai multe cerințe care vizau capacitatea de a înțelege și interpreta un text literar. La subiectul al doilea, candidații care au terminat profilul real trebuiau să redacteze un text de tip argumentativ cu privire la importanța regulilor într-un domeniu de activitate.
La al treilea subiect, candidații de la “Real” au avut de scris un eseu de două, trei pagini despre viziunea pe care o avea despre lume George Bacovia, așa cum reiese dintr-un text poetic studiat în liceu.
Cei de la “Uman” au primit un text la prima vedere din romanul “Lydda” de Duiliu Zamfirescu, la subiectul al doilea au avut de  redactat un text argumentativ despre rolul presei literare într-o perioadă/epocă istorică şi culturală, iar la ultimul subiect, romanul postbelic.
Probele scrise continuă marți, 26 august cu examenul la Limba și literatura maternă. Rezultatele finale vor fi afișate în data de 4 septembrie.

La Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu’’ Carei a fost organizata  o subcomisie  pentru  sesiunea de toamnă a bacalaureatului 2014. La Centrul de examinare de la  Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu’’candidaţii  din această sesiune au spus că nu a fost mai uşor la această probă faţă de prima sesiune a bacalureatului. Unii dintre candidaţi au afirmat  că  subiectul al treilea  a fost greu, alţii dintre ei, care au învaţat şi s-au străduit mai mult au spus că a fost uşor şi că s-au descurcat bine la proba scrisă la Limba şi Literatura Română.

Am stat de vorba cu câţiva dintre candidaţii care au participat la proba scrisă de astăzi despre impresiile de moment referitoarte la subiecte.

Pe poarta liceului, au ieşit 2 fete din sala de examen, Dora şi Bea,absolvente ale profilului matematică-informatică de la liceul din Tăşnad,care au declarat pentru Buletin de Carei :

,,nu a fost mai uşor faţă de prima sesiune. Am primit şi acum o poezie la subiectul al treilea şi am scris Bacovia. A fost un pic mai greu de data asta, poate şi pentru că nu credeam că ne pică iar poezie şi nu prea am repetat.Sperăm să fie bine, până la urmă!”

Andreea, absolventă a profilului filologie, ne-a spus că ,,m-am descurcat mai bine de data asta! Am avut subiecte mai ok. Am primit la primul subiect un text la prima vedere, unde am avut de analizat elemente de gramatică. La subiectul al doilea a trebuit să sciru un text argumentativ despre rolul presei literare într-o epocă istorică şi culturală. Am scris despre revista ,,Convorbiri literare’’, unde au publicat scrierile lor Mihai Eminescu, Caragiale, Alecsandri şi acest lucru a fost benefic pentru cultura română, prin presă şi-au putut promova creaţiile, care au ajuns, în aşa fel mai uşor la oamenii de rând. La subiectul al treilea am avut tema şi viziunea despre lume într-o poezie de Bacovia. Am ales ,,Plumb’’, e mai greu, dar pe aceasta am ştiut-o. A fost un subiect ok-zic că iau un 7 sau 8. O să vedem, ei (profesorii corectori, n.r) tot timpul mai găsesc greşeli…Chiar am observat că nici nu o rămas aşa de mulţi candidaţi pentru a doua sesiune ca şi în anul trecut. Eu am picat la istorie în prima sesiune şi am ales acum să dau proba la română. Ea şi-a propus să dea la Facultatea de Finanţe- Bănci, după ce va termina cu  examenul de bacalureat.

Lui Juhasz Istvan, absolvent al Liceului Teoretic Carei, profilul matematică-informatică i s-a părut că proba scrisă la limba şi literatura română de la această sesiune ,,a fost mai bine, m-am descurcat ceva mai  uşor. Am primit poezie  la subiectul 3 şi am scris ,,Plumb’’ de Bacovi,pe asta am ştiut-o mai bine.Sper că o să iau 5-ul, asta îmi propun.’’

Alţi candidaţi, pe de altă parte spun că au ştiu şi că nu a fost prea greu la sesiunea aceasta a bacalaureatului. Un tânăr care a absolvit profilul uman, filologie la Liceul Teoretic Carei a spus că ,,M-am descurcat bine. Eu am primit la subiectul al treilea un roman  din perioada postbelică şi am scris Plumb, de George Bacovia. Îmi place mult acest roman din literatura română. Am învăţat şi am ştiut să scriu bine la acest subiect şi cred că voi lua notă mare.’’

Proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat, desfășurată în data de 25 august 2014, a fost susținută de 544 candidați din totalul de 655 înscriși, un număr de 111 candidați fiind absenți. În funcție de tipul de subiect, pentru filiera teoretică profil real, filiera tehnologică și filiera vocațională – toate profilurile (cu excepția profilului pedagogic), din 524 înscriși au fost prezenți 431, respectiv pentru filiera teoretică profil uman și profilul pedagogic, din 131 înscriși au fost prezenți 113. Nu au fost semnalate incidente.

Probele scrise continuă marți, 26 august cu examenul la Limba și Literatura maternă, miercuri va fi proba  obligatorie a profilului, iar vineri se va încheia examenul de bacalaureat cu proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele finale vor fi afișate în data de 4 septembrie.

 redactia

comentarii

de ha0tyk gaming la 25 august 2014 - 22:24

Daca nici macar un bac nu is in stare sa isi ia sa mearga la cules de capsuni ca la facultati oricum nu prea au ce cauta, sa fim seriosi, nu vreau sa critic dar asta e adevarul, iar cei care au terminat o facultate ( nu Goldis evident) sunt se aceeasi parere cu mine sunt sigur.

Lasati un comentariu