Festival de lăută

• publicat la: 21 August 2014
Festival  de lăută

Continuând proiectul serilor de artă medievală defășurat în ultimii 10 ani în 4 sit-uri medievale din Țara de Sus a Moldovei, ne face o deosebită plăcere să vă invităm vineri, 22/8/2013, cu începere de la ora 16.00 în Sala Sfatului din Cetatea Neamț (situată pe Culmea Pleșului) la conferința de presă dedicată celei de-a patra ediţii a Festivalului de laută din Cetatea Neamț ce se va începe în aceeași zi la apus de soare.

Conferința de presă va fi urmată masa rotundă organizată pe tema studiului lăutei în instituțiile de învățământ muzical din România.

Dezbaterile – ce sperăm să conducă la introducerea studiului lăutei în instituțiile de învățământ muzical din România, vor fi susținute de inspectori şcolari la disciplina muzică, directori ai unor instituții de învățământ muzical, profesori de muzică, muzicieni ce stăpânesc tehnica lăutei și constructori de instrumente. După încheierea dezbaterilor, vă invităm începând cu orele 19.00 la concertul de deschidere al celei de-a patra ediții a Festivalului de laută din Cetatea Neamț.

Manifestarea, organizată în perioada 22-24 august a.c. sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Național în parteneriat cu Complexul Muzeal Județean Neamț și găzduită la ceas de seară de unica fortificaţie medievală păstrată și restaurată din Moldova, este deschisă atât pleiadei de lautiști din România (menestreli din Iași, Timișoara, Hunedoara), dar și unor instrumentiști ce s-au asociat lăutei (teorbă, vihuela, harpă celtică, virginal). Proiectul educațional își propune să promoveze acest instrument mai puțin cunoscut în România, cât și sensibilizarea instituțiilor de învățământ muzical din România în vederea introducerii acestuia în studiul curent.

P R O G R A M

august 2014

artist

interval orar

vineri, 22

Constantin LAZĂR

19.30-20.50

Ordinul Mușatinilor – Ordinul Basarabilor

sâmbătă, 23

Caius HERA – Dumitru  PALAGNIUC

19.30-20.50

Ordinul Mușatinilor – Ordinul Basarabilor

duminică, 24

Costin SOARE – Claudia CODREANU

19.30-20.50

Ordinul Mușatinilor – Ordinul Basarabilor

 

Cetatea Neamț se va deschide de la ceasurile 11 și până la  apus de soare atât vechilor bresle meşteşugăreşti, cât şi publicului larg căruia îi sunt propuse: spectacole de teatru, scenete şi animaţie pentru copii, Commedia dell’arte, teatru de păpuşi, ateliere de confecţionare de păpuşi tradiţionale şi panarame, spectacole folclorice, dansuri tradiţionale, prezentări de activităţi lucrative specifice perioadei medievale (meşteşugari, negustori, agricultori), expoziţii specifice, conferinţe publice pe teme de istorie şi literatură veche, ateliere de oralitură, şi multe, multe alte surprize (străjeri la porţile turnului, salvarea domniţei din iatac, baba-oarba între coconii domnești şi domniţe, ursitoare, sânziene, doftoroaie cu leacuri miraculoase, patrula străjerilor cetăţii, munteni cu ciobăneşti româneşti, muschetari cu şi fără muschete, cavaleri luptându-se cu spadele sau ademenind domniţe, boieri, dregători, răzeşi, plăieși, menestreli, trubaduri, căldărari, lingurari, hoţi mărunţi şi tălhari jefuind personajele medievale şi … nu numai).

Proiectul este conceput spre a iniţia organizarea – prin atragerea de fonduri şi susţinere mediatică – de tabere de igienizare şi conservare a unor situri medievale din judeţul Neamț, prin angrenarea de tineri voluntari.

I bog te veselit. Amin. … căci ne vedem curând la festival.

Lasati un comentariu