Fiica lui Lucian Blaga îi scrie lui Ponta: Sunteţi prea tânăr ca să ştiţi că a murit ca scriitor interzis

• publicat la: 7 august 2014
Fiica lui Lucian Blaga îi scrie lui Ponta: Sunteţi prea tânăr ca să ştiţi că a murit ca scriitor interzis

Dorli Blaga, fiica scriitorului Lucian Blaga, i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta, in care vorbeste despre situatia dramatică a manuscriselor, multe ale tatălui ei, detinute de Muzeul National al Literaturii Române, evacuat din sediul de pe Bulevardul Dacia.

Scrisoarea lui Dorli Blaga a fost publicată pe site-ul contributors.ro, fiica scriitorului explicându-i prim-ministrului ca manuscrisele valoroase ale Romaniei sunt in pericol, hartia reprezentand „cel mai perisabil suport”.

„Subsemnata Dorli Blaga, fiica scriitorului Lucian Blaga, ma adresez Dumneavoastra intr-o problema care priveste patrimoniul cultural al Romaniei. O fac nu numai in memoria tatalui meu, ci si in memoria tuturor personalitatilor culturii romane, ale caror MANUSCRISE se afla in posesia fostului ‘Muzeu al literaturii romane’, in curs de desfiintare. (…)

Domnule Prim-ministru, alte opere ale culturii se pot restaura, se pot consolida si repara, pot, daca se vrea, sa fie aparate de jafuri. Evident pot fi si furate. Hartia, ca suport al lucrarilor literare este cel mai PERISABIL suport si trebuie sa se asigure conditii moderne de CONSERVARE”, a subliniat Dorli Blaga.

Fiica scriitorului continuă prin a enumera operele mutate in „Casa Scânteii” si spunându-i premierului ca este prea tanar pentru a sti ca „Lucian Blaga a murit ca scriitor interzis”.

„M-am consultat cu specialisti care au lucrat la Muzeu. Cel mai important este fondul Blaga, urmat de Sadoveanu, Rebreanu, T. Maiorescu, Slavici, Pillat, Comărnescu, Zarifopol s.a. T. Arghezi este putin pentru ca Mitzura a păstrat totul la Martisor. Pe care de altfel a reusit sa il salveze de intentiile de demolare ale lui Ceausescu. Sunteti prea tânăr ca să stiti că Lucian Blaga a murit ca scriitor interzis”, a notat ea.

Donaţii importante

Dorli Blaga a mai precizat că in 1980 a donat muzeului biblioteca tatălui ei, „carte străină achizitionată de el in timpul carierei lui de functionar al Ministerului de Externe (1926-1939), completată cu o mare parte a bibliotecii bunicului meu, politicianul Coriolan Brediceanu, din Lugoj, Banat (decedat 1908) „.

Fiica scriitorului notează câteva informatii despre cariera tatălui ei, subliniind faptul că nu a colaborat cu „regimul Antonescu”.

„Incepând de prin 1946 Lucian Blaga este atacat virulent in presa vremii. In 1948 este eliminat din invăţământul superior si Academie. Refuză să colaboreze cu noul regim. Cărţile lui sunt scoase din biblioteci si nu este voie să fie citat. Este urmărit de Securitate.

I se asigură un post de bibliotecar de unde se pensionează in 1959, redactând si un testament editorial. In anii de interdictie a scris enorm de mult”, a mentionat Dorli Blaga.

„Vă solicit deci, domnule Prim-ministru, să faceti uz de autoritatea D-voastră si să salvati de la moarte sigură acest foarte valoros patrimoniu prin transferarea in acea institutie care să asigure CONSERVAREA in cele mai bune conditiuni a acestuia”, a continuat fiica scriitorului, care a enumerat locurile in care pot fi păstrate manuscrisele tatalui sau.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu