Seara de operetă

• publicat la: 11 august 2014
Seara de operetă

Duminică,10 august 2014 începând cu ora 20.00 a avut loc Seara de operetă,în cadrul Festivalului AugustFest 7.   În   fața a peste 300 de persoane au evoluat Tasnádi Melinda – soprană (Oradea), , Varkucs Róbert – tenor (Oradea),Nagy Timea (Gheorgheni) – soprană, Jecu Georgiana (Cluj Napoca) –soprană, Cormoş Viktória (Cluj Napoca) – soprană, acompaniați  la pian de Thurzó Zoltán (Oradea).

Repertoriul  a fost variat, cuprinzând șlagăre de operetă, canțonete și  musicaluri în limba română, maghiară, germană, italiană și  engleză precum: John  Kander-Fred Ebb: „ Chicago” – Velma Kelly „All that jazz”, Frederick Loewe: „My Fair Lady” – Eliza “Bed, bed I couldn’t go to bed”, W.A.Mozart: „Deh  per questo”, Gheorghe Dima: „Cand te voi uita?”, Dés László: „Valahol  Európában”, Andrew  Lloyd Webber: „Cats”- „Memory”, Eduardo  di Capua: „O  sole mio”.

În  deschiderea evenimentului tânăra soprană careiancă, Carmen Sabou  a interpretat Lied  – Gavriil Musicescu – „O, dacă n-ai nimic a-mi spune”, Aria de Oratoriu -Gabriel Fauré- „Pie  Jesu” („Recquiem”), Aria „Vedrai Carino” – W.A.Mozart – din Opera „Don Giovanni”,acompaniată la pian de Thurzó  Zoltán.Prestația excepțională a tinerilor artiști a fost recompensată cu ropote de  aplauze, care au durat câteva minute, la finalul reprezentației.

 

comentarii

de Horia Mărieș la 12 august 2014 - 06:14

Mi se pare mie, sau acum, cu ocazia AugustFest, iese cel mai bine în evidență faptul că un oraș ca și Careiul avea mare nevoie de un Teatru de Vară și nu de Lovarda, așa cum au decis consilierii majoritari care sunt iobagii (sau iobagă) primașului?

Mai scăpa lumea bună din Carei de muscăturile de țânțari și de cojile de șemințe pe care le scuipă în capul spectatorilor iubitorii de artă de origine romă.

Dar: O vorba populară spune: „Prostul daca nu-i fudul parca nu e prost destul”. Și dacă nu-și dorește sa fie împăiat și imortalizat ca statuie de ceară. Eu sunt unicul pe planeta care a dat o interpretare acestei exprimari; cel putin pana la ora actuala n-am auzit de o alta interpretare similara.. (Fac o paranteza, actorul Misu Fotino spunea si el ca pentru prima data in lume a zis urmatoarele vorbe: „de pensie nimeni nu scapa, tot secretul este sa o apuci”).

Interpretarea este următoarea: prostul, adică primașul, este fudul pentru ca aceasta este o reactie de autoaparare cu care a fost inzestrat de Creator. Sa ne inchipuim ca el isi da seama de prostia proprie, pai ce-i mai ramane de facut?, sa-si dea cu ceva in cap sau sa se arunce de la etaj (daca stă mai sus de nivelul patru-cinci). Nici asta nu merge, fiindcă el stă in gazdă la fiica lui, la parter, pe Căplenilor. Tot cam pe ideea aceasta este altă vorba populară pe care am auzit-o: ” ca să-ți dai seama ca esti prost trebuie sa ai multă minte”. Eu sunt un mare prost.

Inchei cu epigrama lui Păstorel (Al. O. Teodoreanu):

In lume după vechea pravilă,
Inscăunată de ursită,
Prostia este insondabilă
Și răutatea infinită.

Lasati un comentariu