Bani publici cu dedicaţie de la primăria Carei. Ca de la naş la fin…

• publicat la: 2 decembrie 2014
Bani publici cu dedicaţie de la primăria Carei. Ca de la naş la fin…

Incepând de astăzi ,articolele ce vor trata tema gestionării banului public de la primăria Carei vor avea ca motto:

“Nu putem noi  scrie, cât pot ei risipi din banul public!”

Primarul Kovacs din Carei,preşedinte al UDMR Carei,un baron local care dispune de bugetul public  după bunul său plac,este poate unul dintre puţinii  primari din ţară care nu are nici o proprietate pe numele său. Nici tu casă, nici tu teren, nici tu un tablou acolo sau o bijuterie declarată.

Motivul? Din 2008,primarul Kovacs are reţinere pe salar de 30% pentru datorii la bugetul de stat,datorii acumulate în urma falimentării firmelor sale,ultima fiind  SC Wood Line Rom srl.

Să nu care cumva să cădeţi în capacană şi  să vă grăbiți să-i plângeți de milă. In loc să tragă învăţămintele din consecinţa  unui management defectuos ce a dus la falimentarea firmelor sale,primarul Kovacs a dat iama în bugetul careian pe care îl imparte cu mărinimie  şi nonşalanţă  la toţi cei ce fac parte din grupul său de interese.

Si cum obrazul subţire cu cheltuială se ţine,imaginea sa este atent întreţinuta  cu sume ce depăşesc cu mult limitele bunului simţ,fără pic de jenă.

In orăşelul cu 21.112 locuitori şi peste 21.100 de careieni cu drept de vot conform ultimelor liste electorale,plăţile efectuate în primele 10 luni ale anului 2014  pentru “reclamă şi publicitate”  sunt de 177.754,90 lei,adică peste 40 de mii de euro. Suma este cea  oficială,care nu intră pe …culoarul cheltuielilor  directe.

Sensibil din fire,primarul Kovacs nu poate să uite la împărţeala banilor  tocmai de finul său, metamorfozat peste noapte în director de ziar (după ce făcea pe băiatul de mingi la actualul senator sătmărean independent,exclus din grupul PSD iar apoi,prin martie 2005  stătea  pe la uşa redacţiei Buletin de Carei pentru un loc de muncă).

Cum banul public careian este cel mai la îndemână pentru un baron cu poprire pe salar,sumele virate în primele 10 luni ale lui 2014 către societatea unde este angajat finul gazetar şi cea cu care colaborează, i-au asigurat acestuia elanul necesar pentru  campanii media deşănţate  la adresa adversarilor naşului,adică a celor ce aveau curajul să devoaleze din realităţile cheltuirii banului public în primăria Carei.

Astfel,71.400 lei s-au îndreptat către SC Media Total SRL şi încă 31.850,43 către Trade Holding SRL,firma prin care se fac abonamentele,după cum apare pe pagina a doua a cotidianului încumetrit  cu primarul careian.

Un total de 103.250 lei,ce reprezintă 23.359 euro,în primele 10 luni ale unui an,nu e tocmai o sumă de nebăgat în seamă la un orăşel cu 21 mii locuitori, iar dacă mai adăugăm la ea şi cei 10.890 lei  plătiţi unei Persoane Fizice Autorizate  din aceiaşi redacţie,avem tabloul complet.

Din cele 18 societăţi plătite de primăria Carei cu suma de 177.754,90,pentru servicii de reclamă şi publicitate,mai mult de jumătate au mers către societăţile  “legate ombilical”  de fin.

Articole  elogioase la adresa naşului  curg râuri-râuri la fel ca şi fondurile dinspre  primăria Carei spre firmele sătmărene.

Prea lipsit de bărbăţie pentru a compare într-o dezbatere publică,desi a fost invitat,primarul a apelat la imaginaţia bolnavă a finului pentru a denigra liderul opoziţiei din Consiliul  Local,cel care vine mereu documentat la sedinte.

Din gama de servicii plătite regeşte din banii careienilor,nu au lipsit nici articolele calomnioase,nedocumentate dealtfel,aşa cum i-ar sta bine unui jurnalist metamorfozat. O atitudine tipică pentru cine cunoaşte personajul în cauză.

Careienii aşteaptă însă ca pentru zecile de mii de euro plătite din bugetul lor local , să citească reclame despre modalitatea de îmbunătăţire a vieţii omului de rând,despre modul de organizare al concursurilor  în primăria Carei sau pentru posturile din primăria Carei, despre modul de repartizare şi întreţinere al locuinţelor  din fondul locativ al oraşului,despre modalitatea de cheltuire a banului public la renovarea primăriei Carei  şi de ce nu,despre motivul sau motivele pentru care nici  Starea civilă cu sala de căsătorii nu a fost acceptată în  noul sediu al primăriei Carei.

Să ştiţi domnule primar Kovacs că şi la ora actuală elevii de la Şcoala Vasile Lucaciu au geamurile pe care vi le tot arăt de  ani de zile şi pe care vă faceţi că nu le vedeţi.

Pentru sutele de elevi care învaţă la această şcoală nu se găsesc la repezeală fonduri  aşa cum s-au găsit  pentru înfiinţarea în timp record de grădiniţe,tot cu dedicaţie,ca cea de pe strada Agrară.

 

Daniela Ciută

comentarii

de alice la 30 noiembrie 2014 - 10:01

daca astea sunt doar sumele platite oare cat or fi sumele din contracte?

de alice la 30 noiembrie 2014 - 16:47

punct ochit punct lovit!
asa stiu sa se exprimne votantii luijeno si lajos.
nimic nou sub soare!

de dezgustat la 1 decembrie 2014 - 08:05

Vai de curu nostru! Multumesc B de C ca am aflat si asta!
Ma incearca un dezgust, ba chiar o voma cand ma gandesc la primar si fin. Faptul ca primarul cumpara elogiatori nu ma mira, dar faptul ca presa se vinde, chiar e antidemocratic. PSD e marele vinovat! G de NV a decredibilizat-o Govor. A reusit si Ortodoxia sa o toace marunt! :(( Rusine Lorand si Govor. Rusine sa va fie.

de costica la 1 decembrie 2014 - 09:36

asteptam si marile dezvaluri de tunuri din primaria carei ca nu cred ca astea sunt cele mai mari afaceri nas-fin

de comisarul la 2 decembrie 2014 - 00:14

ati reusit sa inervati finul cu dezvaluirile despre sumele de bani ce se scurg de la careieni spre firmele sefului sau govorean.
am auzit ca nasu mai pregateste un tun ca sa faca si pentru copii casa in hungaria si pentru ca sa nu se vada o sa tina ocupata gazeta cu telenovele siropoase pentru cititoarele de la centrul social.
intre timp nasul jeno a promis ca pun e o vorba buna la judet pentru postul de la caminul de batrani ca prea le merge bine si au de toate si nu se mai poate fura ca pe vremea lui kala..postul se pregateste pentru un medic pensionar dupa ce finu termina de vomat dupa betiile de la viena cu bani publici judeteni,.

de Alt careian la 2 decembrie 2014 - 11:53

Cum sa mearga lorand la viena pe bani judeteni? Cum se poate face asta? Pleaca in numele cuiva? Ajutati-ma va rog ca nu inteleg.

de serios la 2 decembrie 2014 - 12:02

pai toata lumea stie ca a fost cu delegatia judeteana la targul de turism de la viana si doar nu pe banii lui primiti de la nasu’

de un careian la 2 decembrie 2014 - 17:21

ne/am dat si noi seama ca ceva invarte domnul eugen pe la primarie cu proiectele facute la repezeala si de mantuiala dar nu imi inchipuiam ca dupa experienta cu falimentele si ramanerea pe drumuri inainte de a candida ca pri8mar sa nu fie in stare sa isi puna friu poftei de bani si nu orice bani ci ai nostri ai tuturor.
nu va lacomiti do9mnule eu7gen ca nu va face bine nici la trup si nici la suflet! sa nu credeti ca daca ne dati interzis sa calcam in noua primarie ne vom speria si nu vom ridica ochii la stapani. doar vremelnic sunteti la casa cu bani a orasului si doar vremelnic va puteti juca cu saracia oamenilor!

de alfred la 2 decembrie 2014 - 22:42

primaria a ajuns vaca de muls pentru cei doi primari care impart banii nu numai la fin ci si la amicii cu care isi fac serviciile. au ajuns sa care noaptea la 2 pe danko pista si in jur puii congelati si alte cadouri care sa le tina verde stampila da de drumuri nu se ocupa.
cantina sociala luzcreaza mai mult pentru famiglia lor ca nevoiasii sunt pusi sa plateasca masa servita si ei fac meniul pentru grofi.
nu va crapa obrazul de rusine domnule primar sa jumuliti din banii careienilor pentru toate kkturile de evenimente maghiare iar de ziua tarii care va da de mancare sa fugiti in spate si apoi sa dispareti ca magaru in ceata? va avantajeaza invrajbirea ce o semanati peste tot dar va veni si ora decontului ca nu mereu v eti scapa ca si cum ati scapat de casa si de fabricile de mobila.

Raspunsuri

Lasati un comentariu