FMI şi CE ne fac bugetul

• publicat la: 2 December 2014
FMI şi CE ne fac bugetul

Experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi cei ai Comisiei Europene (CE) au venit marți la Guvern, pentru o primă discuţie cu premierul Victor Ponta despre proiecţia bugetară pe anul viitor.

Potrivit agenției Mediafax, Guvernul va negocia cu experţii FMI şi CE un deficit pentru 2015 de 2-2,1% din PIB, procentajul suplimentar de 0,6-0,7% urmând să fie utilizat exclusiv pentru armată şi co-finanţare, dar şi la acest nivel sunt necesare măsuri suplimentare pe venituri sau cheltuieli.

Ţinta de deficit bugetar stabilită pentru anul viitor este de 1,4% din PB, care corespunde unui deficit structural de 1% din PIB, pe care România s-a angajat să îl atingă în 2015.

Conform mai multor surse, simulările realizate în acest moment la Ministerul Finanţelor Publice vizează reducerea cheltuielilor prin tăieri de la aproape toate ministerele, fiind greu de crezut că experţii FMI şi CE ar accepta o proiecţie de majorare a veniturilor dincolo de ajustarea liniară cu estimarea de creştere economică nominală.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu