Simboluri de pe Tăblițele de la Tărtăria, descoperite astăzi pe casele tradiționale din Bucovina

• publicat la: 26 decembrie 2014
Simboluri de pe Tăblițele de la Tărtăria, descoperite astăzi pe casele tradiționale din Bucovina
Este cunoscut faptul că  discurile, romburile, rozetele, cruciuliţele, spiralele  şi alte semne asemănătoare de pe broderii, ceramică, ouă încondeiate şi ornamente arhitecturale sunt, indubitabil, reprezentări ale Soarelui, Lunii, Căii  Lactee, etc.
Dintre acestea, motivele solare  sunt reprezentate cel mai des, lucru firesc deoarece  Soarele este principala sursă a  vieţii materiale şi spirituale şi a influenţat intotdeauna cultura şi civilizaţia umană.
            Simboluri reprezentând Soarele au fost prezente în toate marile vechi civilizaţii: egipteană, chineză, indiană, mayaşă, etc.
            De exemplu, zeul solar Mithra era cinstit de către vechii perşi  la solstiţiile de iarnă şi de vară. Vechii egipteni considerau Soarele a fi ochiul zeului Horus, care mai târziu a devenit “ Ochiul lui Dumnezeu” şi în prezent este reprezentat în picturi pe bisericile creştine sau pe case ca un cerc înscris într-un triunghi, uneori înconjurat de raze de lumină, sau ca un cerc  încadrat de două triunghiuri.
            Mai mult, cu siguranţă, alte imagini complexe apar a fi reprezentări ale eclipselor de Soare, lucru explicabil, deoarece, dintre toate fenomenele cosmice,  eclipsele i-au impresionat pe oameni cel mai mult.
            Parcurgând satele din țara noastră, în special cele din Bucovina, atenția ne este atrasă de un ornament deosebit, alcătuit  dintr-un cerc  intersectat lateral de două arce de cerc, cu trei raze îndreptate in jos, peste care uneori  este trasată o bară, iar deasupra sunt  trei mici bucle. In interiorul cercului, uneori este prezent un punct, un romb, o inimioară etc.
            Dacă analizăm atent aceste ornamente, descifrăm că cercul principal reprezintă Soarele, cele trei raze verticale reprezintă lumina Soarelui spre  pământ, bara transversală sugerează norii prin care trec razele solare, arcele laterale semnifică Luna in trecere peste discul Soarelui în timpul unei eclipse, buclele din partea superioară sunt erupţiile si alte fenomene solare vizibile in timpul unei eclipse, iar ornametul central reprezintă petele solare.
            La începuturi, când oamenii nu ştiau să scrie şi să citească transmiteau informatiile foarte condensat prin simboluri care acum ne par uneori extrem de simple şi fără sens, dar la o analiză atentă,  lucrurile nu stau aşa.
            In satele din ţara noastră şi în special în cele din Bucovina se întâlnesc mii de asemenea ornamente pe casele oamenilor care par adevărate temple solare.

Acest lucru nu a apărut din senin. Simboluri similare au fost descoperite pe celebrele tăbliţe de lut de la Tărtăria din Transilvania care datează încă din mileniul al IV-lea î.Hr., în Jemdet Nasr – Iraq,  mileniul al III-lea î.Hr şi în Knossos – Grecia, mileniul al II-lea î.Hr.

Fig.1 Similitudini între simboluri descoperite pe tăblițe de lut din  Irak ( 3000.Î.Hr), Grecia( 2000 î.Hr), Romania (Tărtăria- 6000 î.Hr.) și ornamente arhitecturale contemporane pe case  din România.

Specialiştii în domeniu consideră că aceste simboluri sunt primele forme de scriere umană.
In anul  2009 m-am aflat la Observatorul astronomic din Shanghai pentru a efectua  observații astronomice asupra eclipsei de Soare de la 22 iulie. Cu această ocazie am prezentat colegilor chinezi o expoziţie despre Soare si eclipsele de Soare in ornamnetica din România și i-am rugat să vadă dacă găsesc vreo ideogramă chinezească în desenul din fig.1.
Spre surprinderea mea am aflat că semnul din registrul de sus care seamănă cu o scărită  se citește  Soare (sau Lună) și este utilizat în calendarul chinezesc ( și în cel coreean și japonez) pentru ziua de duminică.In registrul de jos din fig.1 vedem  o mică sferă într-o cupă asociată cu un alt simbol, un trapez de la care pornesc în sus  câteva raze .Ori, aceste simboluri   ne duc cu gândul la reprezentarea eclipselor.
Pe tăblița din Knosos  întâlnim un (X barat) care, în limba chineză, se citește încă odată. Întrucât eclipsele se repetă la interval de 6 luni, s-ar putea ca acest X barat să indice  acest lucru.În același spirit credem că semiluna din registrul trei sugerează faza de Lună la Ultimul Pătrar, iar parantezele mici din dreapta ar putea sugera secera Lunii la Crai nou. Imagini similare, dar mai sugestive  cu Luna la ultimul Pătrar întâlnim pe vechi cruci de piatra din cimitirele din jud.Suceava.
.

Prin urmare, e posibil ca  în tăblițele de la Tărtăria  să se ascundă  un mesaj astronomic încă nedescifrat.

Dacă este așa, atunci tăblițele de la Tărtăria nu sunt numai prima scriere din lume  ci și primul tratat de astronomie al omenirii.
 În opinia noastră aceasta este  prima carte care are trei volume în trei pagini: lumea de sus-cerul ( discul rotund), lumea de jos ( tăblița dreptunghiulară) și legătura între cele două lumi  prin mituri și arborele cosmic (tăblița pătrată).
Să nu uităm că astronomia este prima știință a omenirii.
Volens-nolens, oamenii au observat și studiat mișcarea aștrilor, fazele Lunii, au creat săptămâna, luna, anul, etc. și, înainte de a putea consemna aceste cunoștințe pe pietre sau pe hârtie, au utilizat lutul, material la îndemâna oricui și  ușor de prelucrat.
Despre tăblițele de la Tărtăria s-a scris și încă se va scrie mult de către specialiști în știința descifrării scrierilor.
.
integral pe adevaruldespredaci.ro

Lasati un comentariu