BNR este responsabilă că nu a cerut în cei şase ani de la izbucnirea crizei conversia creditelor din franci în lei

• publicat la: 18 January 2015
BNR este responsabilă că nu a cerut în cei şase ani de la izbucnirea crizei conversia creditelor din franci în lei

Opinie Sorin Pâslaru – redactorul-Şef al ZF

Două sute de mii de români trebuie de astăzi să achite o rată cu cel puţin 20% mai mare în lei la creditele în franci elveţieni ca urmare a şocului de ieri de pe pieţele financiare internaţionale.

Cursul leu / franc anunţat de BNR s-a depreciat de la 3,74 lei pentru un franc la 4,32 de lei, însă la casele de schimb francul a ajuns şi 5 lei în urma deprecierii bruşte a euro faţă de francul elveţian pe pieţele internaţionale. Euro a căzut de la 1,2 franci elveţieni la 0,9 dintr-o dată, adică cu 27%! De la căderea Lehman Brothers pe 15 septembrie 2008 sistemul financiar internaţional nu a mai suferit un asemenea şoc. Elveţia este în inima sistemului financiar mondial, iar în mod normal şi o evoluţie a cursului de 1-2% pe zi este considerată foarte mare pe pieţe unde se tranzacţionează zilnic zeci de miliarde de euro. Cu un PIB de doar circa 600 de miliarde de franci, Elveţia are active bancare de 2.800 de miliarde de franci. Într-o oră, în euro acestea au crescut de la 2.300 de miliarde la 2.600 de miliarde. 300 de miliarde de euro în plus la activele bancare elveţiene într-o oră! Însă pentru cei împrumutaţi în franci, un coşmar.

Brokerilor nu le venea ieri să creadă ochilor căderea de 27% a euro, provocată de decizia Băncii Elveţiei de a nu mai interveni pentru a susţine cursul francului la 1,2 euro. Francul s-a dus imediat în 0,9 euro, pentru ca apoi să se stabilizeze la 1,04 euro. Destul însă ca actorii de pe pieţele financiare să fie trăsniţi de această colosală depreciere.

integral  aici

Lasati un comentariu