Certificat de revoluţionar obţinut în 2010

• publicat la: 27 January 2015
Certificat de revoluţionar obţinut în  2010

România a fost condamnată marti încă o dată de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru nesolutionarea “dosarului Revolutiei”, Justitia română dovedind astfel că nu e complet oarbă, asa cum ar trebui.

De data asta, Guvernul va trebui să plăteasăa 832.500 euro către 81 de persoane, victime sau urmasi ai victimelor evenimentelor din 21 decembrie 1989, care s-au plâns că autoritatile nu au fost capabile sa faca o ancheta eficienta si nici macar sa ii trimita in judecata pe vinovati, darmite sa ii si pedepseasca.

Pozitiile exprimate de Guvernul României si judecatorii CEDO la acest din urma proces ilustreaza doua moduri total opuse de gandire.

Astfel, Guvernul român a sustinut că dosarul Revolutiei este un caz complex, care are la baza “un eveniment politic delicat”, cu miza politica si sociala, fiind foarte dificil să se stabileasca ce s-a intamplat in decembrie 1989 si cine sunt vinovatii pentru deciziile politice si militare care au dus la atâţia morti si raniti.

In schimb, judecatorii CEDO au replicat ca toate acestea nu justifica prelungirea investigatiilor timp de un sfert de secol, apreciind ca, dimpotriva, importanta acestui dosar ar fi trebuit sa motiveze autoritatile sa il solutioneze cu celeritate, mai ales ca odata cu trecerea timpului exista riscul ca el sa nu mai poata fi dus la bun sfarsit (vinovatii pot disparea si pe cale naturala).

Intr-un raspuns primit la redactie la inceputul lunii ianuarie, Inspectia Judiciara a CSM informa, la solicitarea Ziare.com, ca sesizarea depusa de Asociatia 21 Decembrie in legatura cu nefinalizarea dosarului Revolutiei si al Mineriadelor a fost “clasata”.

Cu alte cuvinte, pentru Inspectia Judiciara a CSM nu e nimic in neregula cu faptul ca Romania nu a fost capabila timp de 25 de ani sa finalizeze un dosar de o asemenea importanta si anvergura.

De altfel, in raspunsul primit de Asociatia 21 Decembrie din partea Inspectiei Judiciare a CSM se arata, la final, ca “este cert ca termenul rezonabil pentru solutionarea dosarelor a fost depasit”, dar acest lucru nu poate fi imputabil nimanui, pentru ca procurorii care au instrumentat aceste dosare au “efectuat un numar imens de acte premergatoare si acte de urmarire penala in cauze de o complexitate deosebita si in conditiile unei legislatii frecvent modificate”. Cum se spune “prinde orbul, scoate-i ochii”…

Lipsa de profesionalism? Rea-vointa? Indiferenta? Sau pur si simplu interese politicianiste puse mai presus de cele ale mortilor si ranitilor de la Revolutie?

In Romania presedintilor Iliescu, Constantinescu si Basescu falsii revolutionari au tot rasarit ca ciupercile dupa ploaie (chiar si Toni Greblă si-a luat certificat, in 2010!), iar statul le-a tot dat indemnizatii, terenuri, pensii. In schimb, mortii de la Revolutie inca nu si-au gasit linistea, cu toate ca si Iliescu, si Constantinescu, si Basescu isi fac cruci pana la buric ori de cate ori au prilejul.

Mai simplu spus, România ca stat nu e in stare sa faca dreptate. Cine trebuie sa mai moara pentru ca CSM sa ia atitudine si vinovatii din acest dosar sa ajunga, in sfarsit, in spatele gratiilor?

Scurt istoric

La Revolutia din decembrie 1989, 1.142 de persoane si-au pierdut viata, 3.138 au fost ranite, iar 760 de oameni au fost retinuti, arata datele oficiale, trimise la CEDO.

decembrie 2009 – CEDO a condamnat Romania pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil intr-un termen rezonabil si a dispus ca 4 timisoreni sa primeasca de la Guvernul României cate 5.000 de euro.

martie 2011 – CEDO a condamnat România pentru ineficienta autoritatilor in anchetarea evenimentelor produse la Cluj in decembrie 1989, ancheta prelungindu-se 12 ani. Guvernul României a trebuit sa despagubeasca 5 persoane cu peste 53.000 de euro.

mai 2011 – CEDO a condamnat România pentru incalcarea dreptului la viata si la respectarea vietii private, dupa o sesizare depusa de Asociatia 21 Decembrie in “dosarul Revolutiei” si a dispus ca Guvernul Romaniei sa acorde despagubiri in valoare toata 21.000 de euro pentru 3 persoane.

martie 2013 – CEDO a condamnat România pentru nefinalizarea dosarului Revolutiei si a decis ca Guvernul român sa acorde despagubiri de aproximativ 350.000 de euro pentru 72 de victime ale Revolutiei de la Timisoara din decembrie 1989.

noiembrie 2014 – CEDO a condamnat România pentru nerespectarea dreptului la un proces echitabil si a obligat Guvernul roman sa plateasca 45.900 de euro unui numar de 34 de fosti revolutionari.

sursa ziare.com

comentarii

de Horia Mărieș la 27 January 2015 - 20:20

Greblă a refuzat ieri să-și dea demisia din funcția de judecător la CCR și a intrat in concediu, așa cum și-a “refuzat” și groapa din cimitir pe care i-a făcut-o cadou Consiliul Local TgJiu pentru meritele sale deosebite de revoluționar. Nu s-a dezis insă de fin. O greblă nu realizează insă că mai devreme sau mai târziu tot acolo va ajunge: la demisie și la groapă. Toți ajungem la groapă. Dacă nu vom cere cumva cu limbă de moarte să fim incinerați.

Iată cum a ajuns să primească individul certificat de revoluționar. Cel puțin așa susțin gurile rele.

http://www.paginadepolitica.ro/la-revolutie-grebla-a-spart-sediul-pcr-s-a-asezat-pe-scaunul-sefului-si-n-a-mai-plecat-trei-zile/

Alții zic că nu s-a tras de loc la TgJiu și că Greblă n-avea cum să devină revolționar in 2010. N-au dreptate, Romãnia este țara tuturor posibilităților. Cum să nu se fi tras la TgJiu in decembrie ’89? S-au tras o grămadă de pârțuri. In plus, ăia de pe acolo au făcut și pe ei de frică. Ăsta este un motiv cât se poate de serios și de necontestat pentru ca unei greble brunete cu mustață să i se dea un certificat de revoluționar.

Apropo, in Carei n-are chiar nimeni certificat de revolționar? Nici măcar Boros Ernö? Mă mir.

de Horia Mărieș la 27 January 2015 - 20:33

A se vedea, doar așa de curiozitate și comentariul lui Liviu Iordache 25 ianuarie 17:31 la articolul lui Cartianu (vezi link-ul) de mai sus, unul din recenții oaspeți de vază ai primașului.

Lasati un comentariu