Inginer constructor în devenire: careianul Paul Musta

• publicat la: 17 februarie 2015
Inginer constructor  în devenire: careianul Paul Musta

Vă informam zilele trecute despre grupul de studenţi clujeni de la  Universitatea  Tehnică din Cluj-Napoca, care au creat macheta unui imobil  ce rezistă la seisme devastatoare.

Tinerii vor participa cu acest proiect la o renumită competiţie internaţională de profil în Statele Unite. Pentru realizarea machetei  au lucrat o lună. Primele teste la care a fost supusă, atestă  calitatea lucrării, clădirea-macheta  rezistând cu succes la simularea a 3 cutremure, dintre care unul cu magnitudinea de 10 pe scara Richter.

Echipa din acest an este formată din Alexandra Tigănescu, Andrei Chiş, Iulia Fatan, Mia Carpea, Mircea Terec, Paul Musta, Norberk Sarkozi, cu toţii studenţi la Facultatea de Construcţii. Facultatea de Arhitectură este reprezentată de Diana Coman şi Alexandru Greceniuc. Coordonatorii proiectului sunt dr. ing. Ovidiu Prodan, asist. dr. ing. Bianca Parv, precum şi arhitectul Szentesi Szende.

Numele care ne-a atras atenţia a fost cel al  careianului Paul Musta, un fost absolvent al Liceului Teoretic Carei.

Paul a acceptat cu plăcere provocarea de a povesti cititorilor Buletin de Carei despre  pasiunea sa pentru construcţii şi despre ce l-a determinat să se îndrepte către această facultate tehnică.

“Ideea de a construi  lucruri  măreţe  şi provocările  care apar în  timpul realizării  lor sunt cele ce  m-au  făcut să urmez cursurile  Facultăţii  de Construcţii din Cluj Napoca”  ne destăinuie Paul Musta.

Pasiunea aduce satisfacţii

Prima sa participare la un concurs a fost în anul II de facultate. După intense pregătiri , a fost selectat să facă parte din grupul de 3 studenţi ce au reprezentat  Universitatea  Tehnică  la Concursul Naţional de Rezistenţa Materialelor.

Acest prim concurs m-a surprins plăcut şi de atunci particip la toate  concursurile, în măsura timpului disponibil.  In anul următor, împreună cu  alţi  3 colegi de la secţia română , am format o echipă şi  am participat   la două  concursuri de construit  poduri din paste. La unul dintre ele, World Championship in Spaghetti Bridge Building (un fel  de campionat mondial de construit poduri din paste–http://reccs.uni-obuda.hu/en/results) am luat chiar  locul I.  Anul  acesta am decis să  mă înscriu în  echipa SDC 2015, echipă care va reprezenta  Universitatea Tehnică  la concursul Undergraduate Seismic Design Competition “ adaugă Paul.

Interlocutorul nostru  ne dezvăluie că şi din  echipa care a reprezentat   Universitatea Tehnică Cluj Napoca  la concursul Undergraduate Seismic Design Competition  din 2014 a făcut parte un careian, Flesch Norbert, semn că  absolvenţii careieni  au rezultate deosebite  în domeniul construcţiilor.

Pregătirile  pentru competiţii presupun mult timp  de studiu, independent de cel aferent pregătirii seminariilor sau laboratoarelor dar Paul nu se plânge deoarece este pasionat de ceea ce face.

“….fiecare minut petrecut pentru a lucra pentru concursuri este o plăcere, şi bucuria e şi mai mare când munca este încoronată de  un succes…”

Paul îşi aduce aminte cu drag de perioada petrecută  în orasul natal, de învăţătoarea sa , Adela Moisa dar şi de profesorii care l-au pregătit în ginmaziu şi api la liceu şi cărora le aduce pe această cale mulţumiri. Sentimente de recunoştinţă  are şi pentru careienii care îi acordă încredere şi îl  sponsorizează  pentru deplasarea la concursul de peste ocean.

Paul Musta este unul din tinerii careieni cu care ne mândrim şi pe care îl aşteptăm ca după perioada de stagiu  şi acumulare de experienţă, să revină  în locurile natale.

Îi dorim mult succes alături de echipa din care face parte, pentru a  se reîntoarce cu un nou premiu.

redacţia

comentarii

de Maria Adela la 18 februarie 2015 - 05:29

Felicitari , PAUL ! Succes pe mai departe ! Inca din clasa I, erai un model de seriozitate , perseverenta, sarguinta, dar si de modestie.Drum DREPT in viata !

de dimitriu radu mihai la 18 februarie 2015 - 06:10

opt tineri de viitor si mai zice lumea ca acesta tara nu are tineri pretiosi(NU GionalENERATIE RATATA CUM INVIDIOS CUVANTA TOVARASUL la o emisiune la TV National)Il stiu pe Paul Musta si am fost coleg cu taticul lui.Este o persona serioasa si de cand a mers la facultate in vacante a muncit.SUCCES pe mai departe si la terminare sa ramaneti in tara ca sa realizati aceste peoiecte pentru ca si la noi sunt cutremure nu numai in strainatate

de Aciu Adrian la 18 februarie 2015 - 11:03

Felicitări Paul „pământene” 🙂
Succes!

de Lucian la 18 februarie 2015 - 18:02

Bravo Paul.
Felicitari si mult Succes !

de Flesch Norbert la 18 februarie 2015 - 21:47

Bafta la concurs Paul!!!

Lasati un comentariu