Conducerea judeţului se pregăteşte să primească refugiaţi din Ucraina

• publicat la: 14 March 2015
Conducerea judeţului se pregăteşte să primească refugiaţi din Ucraina

La inițiativa prefectului județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, vineri, 13 martie 2015, de la ora 12,00 s-a întrunit Grupul de Lucru pentru inițierea unei strategii județene și a unui plan concret de intervenție într-o eventuală situație de urgență privind afluirea de refugiați ca urmare a conflictelor din statul vecin, Ucraina. La ședința de lucru au participat reprezentanții Instituției Prefectului, Consiliului Județean și Primăriei municipiului Satu Mare, șefii structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Someș” Satu Mare, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare, Inspectoratul de Poliție al județului Satu Mare, Serviciul pentru Imigrări al județului Satu Mare, Structura Teritorială pentru Probleme Speciale) și conducerea filialei sătmărene a Societății Naționale de Cruce Roșie din România.

În cadrul ședinței s-au stabilit  modalitatea de acoperire a resurselor și de asigurare a spațiilor de cazare în caz de urgență.

Prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram le-a solicitat șefilor instituțiilor menționate să monitorizeze situația și să-l informeze în timp util, pentru a se putea declanșa planul de intervenție, în caz de necesitate.

Legat de acelasi subiect, marți, 10 martie, în cadrul unei conferințe de presă susținute în Sala mică de ședințe a Palatului Administrativ, conducerea Consiliului Județean (CJ) și a Organizației de „Crucea Roșie” Satu Mare au făcut un apel către sătmăreni pentru a-i sprijini pe ucrainenii afectați de război cu pansamente, haine , alimente sau sume de bani.

La conferința de presă, alături de președintele CJ Satu Mare, Adrian Ștef și vicepreședintele Rudolf Riedl, a participat și o delegație a raionului Vinogradov (Ucraina) condusă de noua șefă a administrației respective, Judit Petei. Delegația ucraineană a venit la Satu Mare pentru a discuta cu privire la semnarea unui protocol de înfrățire între județul nostru și raionul Vinogradov.

Potrivit șefului CJ Satu Mare, în raionul Vinogradov sunt aproximativ 1.000 de familii grav afectate în urma războiului din Ucraina. „Facem un apel populației, societății civile, către toți cei care doresc, să se alăture acestui demers al Consiliului Județean în a putea aduna diferite lucruri care ar putea să-i sprijine pe prietenii noștri din Vinogradov”, a declarat Adrian Ștef.

În luarea de cuvânt, Judit Petei a mulțumit pentru această inițiativă și, vizibil emoționată, aceasta a creionat în câteva fraze situația dificilă în care se află în momentul de față țara sa.

Directoarea Organizației de „Crucea Roșie” Satu Mare, Rodica Borlan, a cerut și ea sprijinul sătmărenilor, subliniind că donațiile pot fi duse începând de azi la sediul organizației de pe strada Vlad Țepeș nr. 3.

„Noi suntem acolo zilnic, de la ora 08.00 la ora 17.00. Va fi deschis și un cont bancar unde se vor putea face donații în bani. De asemenea, vom apela și la sprijinul bisericilor pentru adunarea de fonduri. Nu putem trimite apă cu TIR-ul. Au nevoie de foarte multe pansamente, sunt mulți răniți, mulți morți, vorbim de tineri de peste 20 de ani. Au nevoie de materiale septice, de apă oxigenată, Rivanol, pastile pentru apă, alimente, îmbrăcăminte” a declarat Borlan.

 

comentarii

de obuz la 14 March 2015 - 19:12

ne pregatim si de razboi???

Lasati un comentariu