Mari evazionişti, furaţi liniştiţi!

• publicat la: 21 aprilie 2015
Mari evazionişti, furaţi liniştiţi!

Dintr-o mare lovitura dată evaziunii, loteria bonurilor fiscale se profilează din ce in ce mai mult ca o mare păcăleală cu tuse pe alocuri penibile. Aş zice că e astfel o marcă a guvernării Ponta.

La inceput suna bine – un premiu de 1 milion de lei care sa stimuleze consumatorul să combată evaziunea pentru ca bonul fiscal devenea o sansă de imbogăţire. Si stiu oameni care au păstrat cu constiinciozitate sute, poate mii de bonuri, asezate frumos, pe zile, ca o comoara.

Cand colo, ce să vezi? Cum numărul câştigătorilor este imens, peste 9.100, premiul, dacă mai scădem si impozitul de 16%, devine subtirel, adica sub 100 de lei. Si inca nici n-a expirat perioada de depunere a bonurilor. De-abia pe 13 mai tragem linia si vedem cate bonuri se vor aduna si cu cat vor ramane castigatorii. Vorba cuiva, macar de n-ar trebui sa mai aduca si bani de acasa.

Dar, ma rog, lasand gluma la o parte, sa zicem ca participantii nu au nimic de pierdut. Pana la urma, n-au facut decat sa respecte legea si sa ocupe niste spatiu prin sertare, iar daca pentru asta sunt recompensati si cu 2 lei tot se numeste ca i-au luat, nu i-au dat. Desi drumul pana la Fisc pentru a depune bonul poate costa ceva mai mult.

Pentru ANAF, insa, operatiunea se anunta grandioasa. Pentru ca fiecare bon trebuie verificat. Adica in loc sa alerge dupa evaziunea din tara asta, in loc sa vaneze marile averi care ar trebui confiscate in urma deciziilor instantelor, inspectorii ANAF vor bate tara in lung si in lat ca sa verifice memoria celor 9.000 de masini de marcat care ar fi emis aceste bonuri. Si toata operatiunea ar urma sa dureze pana in 12 iulie, data la care ar trebui sa se termine validarea.

Este o munca titanica spre imposibila. Ca sa se incadreze in termen, inspectorii ar trebui sa verifice 150 de case de marcat pe zi, daca vorbim doar de 9.000 de bonuri si daca vor lucra si in weekenduri. Vor verifica prin sondaj? Atunci risca sa premieze o frauda, ceea ce ar fi culmea ironiilor si pentru viitor ar stimula fraudarea. Inteleg ca acum Finantele se gandesc sa mai schimbe din reguli, sa mai ajusteze, ca sa nu le explodeze loteria in fata.

Pe asa ceva se cheltuiesc energia si resursele unui ANAF care chiar ar avea treaba pana peste cap? Dupa ce au terminat de inchis magazine pentru cativa lei in plus sau minus, acum vajnicii reprezentanti ai Fiscului alearga prin dughene dupa bonuri de 6 lei.

Si povestea se va repeta pana in decembrie cu inca niste loterii de acestea, iar ministrul Finantelor se gandeste sa faca una si pentru zarzavaturi. Cumperi leustean cu bon fiscal, iei milionul si mai multe nu!

Iar intre timp marii evazionisti pot fura in deplina liniste. Cine sa mai aiba timp de ei? Bonurile de 6 lei sunt prioritatea! Poate mi se pare doar mie, dar parca vad un film cu, va rog sa ma scuzati!, prosti sau cinici.

Si văzând acest film marca Ponta, cum să am incredere in marile măsuri fiscale pe care le anunta vizionarul guvern? Când el nu e in stare să anticipeze riscuri altfel nu chiar imprevizibile dintr-o amarata de loterie fiscală, cum să cred că a luat in calcul toate consecintele posibile ale unei reduceri de TVA de exemplu? Ale unui nou Cod Fiscal?

Dacă gestionarea unui succes il pune in faţa unei misiuni la limita imposibilului pentru ca pare să nu-l fi luat in calcul, cum ar reusi Guvernul sa gestioneze un eventual esec?..ziare.com

Lasati un comentariu