Târgul de meserii de la Carei

• publicat la: 8 aprilie 2015
Târgul de  meserii de la Carei

În  săptămîna   ,,Şcoala  altfel’’, elevi ai  claselor  a VIII- a din Carei şi din satele limitrofe  au participat la cea de-a doua ediţie a târgului educaţional al meseriilor organizat de Direcţia de Cultură, Sport şi Turism Carei. Au fost  prezenţi inspectorul  şcolar general, Claudiu Mondici, primarul  Kovacs Eugen, reprezentanţi ai unor agenți economici care îşi desfăşoară activitatea în Carei, în împrejurimi şi în Satu Mare.

Inspectorul şcolar general, Claudiu Mondici a felicitat  organizatorii, respectiv liceele care s-au implicat în organirea acestui eveniment aflat la cea de-a doua ediţie .. ,,Spuneam zilele trecute în cadrul unei conferinţe de presă organizat la Inspectorat, conferinţă în care lansam campaniei ,,Îmi construiesc viitorul’’ că procesul de educaţie şi formare profesională desfăşurat în şcoală constituie o punte necesară trecerii spre lumea muncii şi a vieţii sociale adulte.   ..Conform unor sondaje pe care le-am făcut şi pe care le-am sudiat în ultima perioadă s-a constatat că mulţi dintre elevi au cunoştinţe relative  puţine despre ce specializări există şi despre ce calificări profesionale pot urma. Rolul acestei întâlniri, să-i spun aşa, sau acestei campanii de promovare a şcolilor profesionale este acela de a  familiariza elevii atât cu specializările şi calificările care există în cadrul unităţilor de învăţământ, cât şi oferirea posibilităţii de a avea discuţii directe cu partenerii unităţilor, respectiv cu firme, văd aici şi reprezentanţi ai lor şi îi salut şi le mulţumesc pentru prezenţă. Acest târg este o activitate de bun augur, activitate în urma căreia fiecare dintre elevi să poată decide ce carieră va urma.’’

În alocuţiunea sa, primarul Eugen Kovacs  a subliniat importanţa faptului că în municipiul Carei sunt licee în care se face educaţie duală . …,,încep prin a spune că ce am făcut un  liceu tehnologic şi anume industria lemnului, l-am terminat la Satu Mare, la Şcoala Forestieră, cum se spunea la vremea respectivă, eu consider că este foarte important că în oraşul nostru sunt câteva licee care ,,produc’’ meseriaşi. Vă sfătuiesc pe voi, tinerii, în primul rând, să alegeţi dintre şcolile acestea şi în orice meserie, dacă vă place şi practicaţi, sper să nu supăr profesorii, o să aveţi un salar mai mare, cel puţin de început ca şi ei la catedră. Un meseriaş bine pregătit câştigă mai bine ca şi un profesor. Nu vreau să uit şi de aia vreau să mulţumesc domnului director Mech de la Polipol care este aici, celor de la Continental, fără aceste societăţi şi am putea adăuga şi pe alţii nu puteam începe educaţia duală cum se spune la acest lucru, adică învăţaţi meserie în şcoală şi în aceste societăţi, unde aveţi şansa să vă şi angajaţi. Nu numai în străinătate se poate angaja un tânăr din Carei, ci am curajul să spun că vine vremea când va renta mai mult să lucraţi acasă decât să mergeţi altundeva în lume.

Au fost vizitate  standurile, s-au pus  întrebări reprezentanţilor şcolilor şi ai societăţilor comerciale .

Au fost  amenajate  standuri de catre  două instituţii de învăţământ liceal din Carei, Liceul Tehnologic ,,Simion Bărnuţiu” şi  Liceul romano-catolic ,,Josephus Calasantius’’.

La Standul liceului Tehnologic ,,Simion Bărnuţiu”  s-au putut urmări ateliere de lucru tehnice, mecanic auto şi lăcătuş, repectiv de croitorie şi tapiţerie. Liceul  şi-a expus oferta educaţională bogată şi avantajele înscrierii la o şcoală profesională. Reprezentanţi instituţiei de învățământ au oferit informații tuturor celor care le-au vizitat standul unde era afişat  planul de şcolarizare pe anul 2015-2016.

Directorul Liceului Tehnologic ,,Simion Bărnuţiu’’, Gindele Emeric, a apreciat iniţiativa organizării celei de-a doua ediţii a târgului de meserii de la Carei şi a declarat pentru Buletin de Carei ,,în ceea ce priveşte ce am arătat practic ce meserii  poate să înveţe copilul la noi la şcoală. Meserii care nu pompos să scrie pe o diplomă ,,că domnule, sunt la o şcoală şi învăţ o meserie, ci efectiv să înveţe să lucreze, să poţi să lucrezi, să ştii să lucrezi undeva se poate face la un loc de practică, în atelier, într-o uzină, la un agent economic, nu poţi asta în faţa tablei sau în faţa caietului în sala de clasă şi tocmai asta e o noutate, practic absolvenţi de clasa a X-a, vorbesc despre şcoala profesională la agenţii economici şi efectiv la firmele lor, unde fac două zile practica, iar clasa a XI-a se face restul nivelelor, teorie la şcoală, materiile generale ca matematica, limba română, respective teoria meseriilor, care este predată de ingineri şi astfel, prima generaţie a clasei profesionale, anul trecut am avut prima generaţie, 85% dintre elevii respectivi, peste o lună de zile erau angajaţi la firmele unde au făcut 2 ani de zile practica. Deci, a confirmat şi practica faptul că este ok să mergem în direcţia aceasta.Şi încă ceva, fără să se supere cineva, şi copilul care nu vrea să înveţe, sau nu poate, trebuie să-i oferi o şansă pentru a începe o viaţă şi nu toţi trebuie să termine o facultate, sunt mult mai mulţi care trebuie să lucreze şi au o şansă şi copii aceştia urmând clasele la şcoala profesională. Cunoscând realităţile din economie, de exemplu, la textile, la ora actuală sunt sute de locuri de muncă neocupate, fără oameni care să se priceapă la acest lucru şi pornind pe ideea aceasta, am luat legătura cu firma ,,Inedit’’ din Satu Mare cu care am semnat un contract, care au azi un stand aicea, şi avem o confimare de la elevii din clasa a VIII-a după sondajul făcut de la CJAE, că o clasă şi jumătate ar dori calificarea aceasta. Noi ne-am gândit la o clasă şi am fost suprinşi că sunt mai mulţi doritori. Am pus un plan de şcolarizare pe anul viitor care să includă o clasă şi jumătate pe textile. Bine  a fost la noi pe vremuri acest domeniu, dar acuma reînfiinţăm specializarea, dar pentru profesională. Astfel, este o posibilitate pentru fete, care nu  prea au opţiuni, tractoriste sau mecanic auto, mai puţin auzi, dar, de exemplu, la textile, de ce nu?

Pe lângă asta, la mecanică avem nişte meserii noi, de exemplu, lăcătuşi, foarte mulţi se plâng în oraş şi nu numai, că nu au lăcătuşi, dar la anul vom avea mai multe clase. Apoi, sudori,o problemă foarte mare este faptul că nu sunt sudori, am creat, din păcate nu au venit prea mulţi copii, nu au înţeles careienii şi copii dimprejur cât de important este ca să înveţi o meserie cu care poţi să te angajezi. După aia, stungari CNC, deci strunguri cu bandă numerică, iarăşi avem, şi condiţiile de muncă, altele sunt decât au fost acum 20-25 de ani, dacă vă uitaţi cum arată acum un tractor şi cum arăta acum 10-15 ani. Asta trebuie să înţeleagă şi  părintele, în primul rând, şi copilul, este programul acesta până după masă la târg ca să poată să vină şi părintele să vadă despre ce este vorba.’’

Iulia Miheş, Andreea Mocanu şi Denisa Lazslo, eleve în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială ,,Vasile Lucaciu’’ din Carei au vizitat standurile de la târgul de meserii ,impreuna cu alte claseaduse de la Scoala Vasile Lucaciu. Fiind   doar in clasaa VI-a, nu trebuie încă să se decidă ce liceu vor urma, însă Andreea Mocanu se gândeşte  să meargă la Liceul Teoretic, unde vrea să studieze filologia, după care să urmeze Dreptul.

Furo Zsanett Diana şi Kristaly Anrietta sunt eleve în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială nr.1. Le-a plăcut ce au văzut la acest târg şi Anrietta este decisă să urmeze cursurile Liceului Tehnologic ,,Simion Bărnuţiu’’, într-o calificare pe care o va alege ulterior.

 AnaMaria  Roman

comentarii

de sebi la 9 aprilie 2015 - 06:56

salvati poza de colectie!!!!
direftoru de la liceu de meserii e mare consilier judetan tulipan si a adus nevasta contabila la oua urzicene sa lucre la primarie….si a dat si concurs pentru postul de mare director economic damai mult de 2 si jumate nu stiut sa faca…si dacasotul e director la tehnologic liceu de ce sa nu dea si pentru contabila de 2,5 ceva ore la seral luate de la profesorii de acolo.
langa imi sta directorul cu invatamantul si sanatatea careiana…si asta tulipan …cu nevasta adusa pe post la spital sa deie semnaturi si sa culeaga plicurile…
ioi ce bulii au tras dupa adunarea de la castel….cu fetitele care plac la finutuu primar….cum e nasu si hinutu…amandoi campioni la datorii…unu la stat si altu la colegi…veci nu le ajung banii careienilor…succesuri la vandut oferte parintilor de elevi…viitori pacienti dupa otrava servita de fonix ca nici de aerisit nu mai putem in oras de poluarea de la cauciucuri…in ungaria nu a trebuit fabrica care polueaza da pentru un cadou lunar bun a trebuit la primarii din carei!

Lasati un comentariu