A apărut cerere de retrocedare pentru clădirea Bibliotecii Municipale. Zona noii primării devine fief pentru persoanele fără adăpost şi cele certate cu Legea

• publicat la: 7 iunie 2015
A apărut cerere de retrocedare pentru clădirea Bibliotecii Municipale. Zona noii primării devine fief pentru persoanele fără adăpost  şi cele certate cu Legea

Pe ordinea de zi a sedintei CL din data de 29 mai 2015 a figurat şi  Proiectul  de hotărâre privind avizarea favorabilă a lucrării de construire a reţelei subterane de fibră optică,proiect,,Fibră optică Intercity subteran Carei – Satu Mare,,.
Consilieri au aprobat în unanimitate această   lucrare ce se va realiza pe domeniul public, pe marginea drumurilor de exploatare agricolă şi lângă canale.

Tot cu unanimitate de voturi consilierii au aprobat Proiectul de hotărâre  privind stabilirea domeniilor serviciilor publice şi locurilor în care contravenienţii vor presta activităţi în folosul comunităţii .

PH activitati in folosul comunitatii

Un număr de 4 persoane vor fi cazate în adăposturi de urgenţă situate în spatele Bibliotecii Municipale, în apropiere de blocul ghetou al Primăriei unde şobolanii convieţuiesc împreună cu familiile de la care se percepe chirie.

Clădirile , foste ateliere ale liceului Agro, vor fi amenajate pentru a primi  o femeie şi 3 bărbaţi fără adăpost momentan.   Se perpetuează în acest fel politica de asigurare de adăposturi pentru persoanele defavorizate în plin centrul municipiului.  Clădirea fostului Cămin de bătrâni de pe strada Doina, pusă la punct şi dotată cu toate cele necesare a devenit raiul infractorilor după ce primăria oraşului a decis să mute acolo etnicii rromi. Până şi inspectorii de la serviciul de Asistenţă Socială merg  acolo doar însoţiţi de forţe de ordine .

Fostul internat al Liceului Agroindustrial, renovat şi pus la punct la standard este acum raiul şobolanilor după ce conducerea Primăriei a decis ca să fie repartizate aici  asistaţi sociali sau persoane de etnie rromă.

Locul este evitat până şi de Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare  iar după filmarea  televiziunii regionale  din Oradea, şi apoi convocarea reporterului în biroul  primarului,  subiectul a devenit tabu la mediatizare.  Chiar şi aşa, şobolanii continuă să invadeze  noaptea grupurile sanitare iar ţigările manufacturate artizanal sunt la mare căutare la etajul 1 al aşezământului.

Este absolut de neînţeles grija cu care autorităţile abilitate şi instituţiile de sănătate publică fac  scut în jurul primăriei Carei pentru a menţine în blocul fost internat Agro o situaţie  urât mirositoare din toate punctele de vedere, şi la propriu şi la figurat. Evident că aspectele semnalate de noi şi pe care le regăsiţi în realitate dacă faceţi o deplasare la faţa locului , nu sunt semnalate nici de finul primarului în cotidianul pe care îl conduce şi nici de noul consilier prea ocupat cu atacurile la adresa Buletin de Carei în încercarea de a masca dezvăluirile noastre documentate şi de a deturna atenţia cititorilor lui spre  subiecte  folclorice. Îi sugerăm noului consilier să petreacă cu curaj şi bărbăţie o noapte în condiţiile de la blocul ghetou unde locatarii plătesc chirie la primăria Carei şi să semnaleze fără frică situaţia focarului de infecţie unde îşi duc viaţa familii cu copii şi pensionari alături de  asistaţi sociali.   Timp de 3 zile apa a curs întruna la robinetele de la grupurile sociale fără ca cineva să  intervină, blocul  aparţinând de primăria Carei . Pe una din laturile blocului, a fost săpată o fosă septică, momentan decoperită , unde în zilele calde mirosul emană în spaţiile de locuit ale chiriaşilor, mulţi dintr ei cu copii mici şi cu handicap.  Spaţiul aflat între noua primărie, sediul PSD, Teatru şi Bibliotecă a devenit o zonă rău famată , unde şobolani de toate felurile zburdă în voie fără a fi deranjaţi .

 

 

La discuţiile pe marginea acestui subiect, Adrian Bucureştean a solicitat lămuriri legate de clădirea care va fi amenajată ca adăpost, şi care este distanţa faţă de Biblioteca municipală.  Din explicaţiile oferite de viceprimarul Keiser a reieşit că    „adăpostul nu va fi în clădirea Bibliotecii deoarece, (n.r.- surpriză), Clădirea Bibliotecii este  în retrocedare, s-a depus  o cerere aşa că nici nu va mai fi a noastră…”

Vă reamintim că la Primaria Carei, singurii membrii cunoscuţi care fac parte din Comisia de Retrocedare pe Legea 10 sunt primarul Kovacs şi secretarul pensionar  Sroth Clara. Ceilalţi membrii enumeraţi ca făcând parte din această Comisie au afirmat ori că de ani de zile nu au mai participat la şedinţe ori că nici nu au fost convocaţi vreodată, după cum au declarat în data de 26 martie 2015.

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 7 iunie 2015 - 14:30

Recunosc că atunci când este vorba de Primăria Municipiului Carei, iau orice informatie care provine de pe acolo cu foarte mare rezervă, cu foarte multă neîncredere, fiindcă am constatat personal de-alungul ultimilor 4 (patru) ani că pe acolo (în special la vârf) se minte de ingheață apele (ar îngheața până și cascada Niagara dacă ar curge la Carei).

In răspunsul la o petiție de a mea, inregistrată la Instituția Prefectului Județului Satu Mare, Primăria Municipiului Carei, sub semnăturile PRIMAR ing. Kovacs Eugen și SECRETAR cons. jr. Anca Demian îmi comunică (este drept, cu respect), prin adresa nr. 3642 din 10 aprilie 2015 următoarele, citez:

„IN BAZA LEGII 10/2001 PROCESUL DE RETROCEDARE S-A FINALIZAT, TOATE IMOBILELE NOTIFICATE AFLATE IN ADMINISTRAREA CONSILIULUI LOCAL AU FOST RETROCEDARE”

In articolul de mai sus, citesc scris negru pe alb că în ședinta Consiliului Local din data de 29 mai 2015 domnul VICEPRIMAR Keizer Ludovic a afirmat că

“ADĂPOSTUL NU VA FI ÎN CLĂDIREA BIBLIOTECII DEOARECE, (n.r.-SURPRIZĂ), CLĂDIREA BIBLIOTECII ESTE IN RETROCEDARE”.

Cele două afirmații / informații citate mai sus, una, pe de o parte, scrisă și semnată de PRIMAR și de SECRETAR, iar cealaltă spusă de VICEPRIMAR (toți fiind din aceeași Primărie a Municipiului Carei), se bat cap în cap, se contrazic.

Înseamnă că una din părți sau MINTE DE STINGE, sau NU ESTE INFORMATĂ.
Inclin să dau crezare primei ipoteze.

Solicit ferm pe această cale, dar și cu mult respect, primarului ing. Eugen Kovacs, viceprimarului Ludovic Keizer și secretarului primăriei Carei, cons. jr. Anca Demian, să se pună imediat de acord și ca în termen de două zile și jumătate de la data prezentului comentariu (am invățat și eu dintr-un vlogcareian – o carte poștală ilustratrată – că cică ăsta ar fi termenul limită standard care se dă în caz de ultimatuum) să informeze careienii asupra adevărului și numai asupra adevărului, oricât de trist ar fi ăla, printr-un orice mijloc de comunicare în masă care le convine lor, sau la care se pricep dânșii, de exemplu pe portalul (pagina de internet a) Primăriei Municipiului Carei in limba română sau/și în limba maghiară, pe pagina de facebook a Primăriei Municipiului Catrei in limba română sau/și în limba maghiară, și inclusiv, dacă choar doresc dânșii, în săptămânalul de limbă maghiară, organul RDMSZ-ului local numit N&V, pe nagykaroly de pe domeniul ro, pe pagina de facebook a organizației locale RDMSZ sau chiar și pe Nagykarolyi ANZIX.

Le mulțumesc anticipat tuturor pentru fructuoasa dânșilor colaborare.

de Horia Mărieș la 7 iunie 2015 - 19:50

Dacă domnul viceprimar Keizer cunoaste cazuistica, sau dacă are ceva interese in retrocedarea cladirii in care a functionat in ultimi ani Biblioteca Municipala, mai mult ca sigur că pretendent al retrocedarii este Forumul Democrat German din Carei.
Din câte știu eu, domnul Keizer are origini șvăbești.
Nu cunosc istoria celor care au fost proprietarii clădirii respective, dar ea poate fi aflată foarte precis la Cadastru, din colile de Carte Funciară Carei.
In orice caz, cladirea a fost construită in prima decadă a secolui trecut, cam prin anul 1905. Am prezumții destul de rezonabile că in ea a functionat până după primul război mondial un hotel, Magyar Királyi Száloda. Este de presupus că după război proprietarii să fi plecat in Ungaria, să fi primit despăgubiri și imobilul să fi revenit Statului Român. Nu este exclus ca după anii 1920 comunitatea șvăbească să fi cumpărat clădirea de la Stat (sau poate au cumparat-o de la propritarii hotelului – astea n-am de unde să le știu), cum nu este exclus ca Statul să fi dat cladirea spre folosintă (oare si in porprietate?) comunității șvăbești din Carei.
Imediat dupa cel de al doilea război mondial, este posibil ca imobilul sa fi fost trecut direct in proprietatea Statului Român sau a fost nationalizat prin anii 1948 sau 1950. S-au mai intâmplat naționalizări de imobile făcute de comuniști in Carei, nu una singură, ci o grămadă. Cunoaștem cazuri.

Oricum, din Cartea Funciară Carei rezultă adevărul și modul de desfăsurare al evenimentelor legate de acest imobil.
Pe de altă parte, este mai mult ca sigur incă mai există oameni, este foarte drept ca nu mulți, care știu povestea imobilului.
Aș putea da și eu câteva nume.

Sunt curios dacă cineva va povesti cândva această istorie. Ar fi interesant de citit.
Sunt curios in ce măsura „scenariul” imaginat de mine mai sus este aproape de adevăr sau nu.

Ar mai fi totuși necunoscută pentru mine.
Poate ca este așa cum am presupus mai sus și că revendicarea a făcut-o Forumul Democratic German.
Adică actualii parteneri, actuali aliati politici ai lui Kovacs. Ma intreb însa ce „au păzit cei din FDG până acum?
Oare domnul Muller n-a miscat nimic pana acum, n-a pus de loc presiune pe Kovacs și s-a trezit abia acum, la spartul târgului, cunoscut fiind faptul că termenul limită pentru finalizarea retrocedărilor in conformitate cu Legea 165/2013 este la 1 iaanuarie 2016? Dar ce-a păzit oare până acum o altă reprezentantă de frunte a șvabilor careieni, atât în instantă càt și in Consiliul Județean, avocata consiler județean Eva Maria Mărginean?
A reprezentat doar interesele grofilor Karolyi, Degenfeld și alții și ale șvabilor careieni de loc?

Dacă Forumul (sau Frontul) Democrat German a făcut revendicare imobilului, trebuia sa fi depus cererea-notificare in 2001-2002. Cel mai tarziu in 2005, cand a aparut legea 247/2005.
Mă intreb, oare ei, alde Muller, Keizer și alții șvabi grupati în FDG-ul aliat politic cu RDMSZ-ul lui Kovacs, cum de n-au obtinut pana acum cladirea respectivă, daca chiar a fost candva a lor si dacă au facut cererea de revendicare in termenul legal ???
Că doar ei nu sunt niște terchea-berchea așa cum sunt eu. Ei ar fi trebuit să fie răsplătiți până acum cu vårf și îndesat de câtre Kovacs pentru voturile pe care i le servesc mereu pe tavă, nu-i așa? Așa ar fi fost cinstit din partea lui Kovacs.
Dar de Kovacs poti spune orice, poti spune verzi și uscate, in afară de faptul că ar fi cinstit.
Asta, in mod categoric, NU!

de caraianu la 7 iunie 2015 - 19:57

apoi rau trebuie sa stai cu memoria ca sa iti aduci aminte dupa 25 de ani ca ai ceva de recuperat,sau poate acum au iesti actele docomentele de la facut??
ca sa arate ca vechi?
la cadastru la carei nici o sansa sa se vada corect ca hortistii au modificat ce au vrut cand au intrat dupa diktatu de la viena!

de sorin florut la 8 iunie 2015 - 22:08

De văzut înscrierile din cartea funciară (cele dintre 30 august 1940 şi 25 octombrie 1944 au fost anulate în martie sau aprilie 1945 de guvernul dr. Petru Groza printr-un act legal semnat de regele Mihai). Dintre ipotezele de lucru nu trebuie exclusă nici varianta ca respectiva clădire să fi aparţinut Grupului Etnic German, ale cărui bunuri au fost confiscate pentru activitate hitleristă. Pe de altă parte, este desigur posibil ca povestea să fie mult mai simplă. Oricum, important este ca retrocedarea să respecte cumulativ două condiţii: să fi fost un bun confiscat 1) de regimul comunist 2)în mod abuziv. Dacă nu le întruneşte nu e decât un alt jaf al proprietăţilor statului român, pe care nu le mai apără nici măcar justiţia independentă.

de Horia Mărieș la 29 iunie 2015 - 09:41

Poate că de data asta scriu prostii. N-am obiceiul asta, am zis: „poate”.
Dar am ajuns la concluzia ca decât să nu le scriu, mai bine le scriu.
Dacă se va dovedi că am scris prostii, promit să-mi cer scuze in public.

In ziarul Washington Post a aparut recent un articol din care rezulta ca procurorii militari americani au descoperit si au dat publicitatii un numar de 14.000 de folografii care dovedesc existenta inchisorilor secrete ale CIA in diverse tari ale lumii, inclusiv In România. Fostul presedinte al României, Ion Iliescu, recunostea si el recent intr-un interviu dat revistei germane Der Spiegel ca in timpul mandatului sau a aprobat folosirea de catre CIA unei locatii pe teritoriul României. Nu stiu despre ce locatie este vorba. Oricum, treaba asta cu inchisorile secrete ale CIA de pe intinsul globului, ín afara de Guantanamo din Cuba, dar inclusiv in România, in care erau detinuti „teroristi” de origina araba, mai ales, este „groasa” rau de tot, tinde, ameninta sa devina un scandal monstruos.

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/cia-photos-of-black-sites-could-complicate-guantanamo-trials/2015/06/27/7b1177bc-1912-11e5-93b7-5eddc056ad8a_story.html

Scormonind in cei doi neuroni pe care-i mai am inca, mi-am reamintit ceva.

Prin Dispozitia nr. 991/2014 din 02.12.2014, semnata de Primar ing. Kovács Eugen si avizata de Secretar cons. Jr. Anca Demian s-a constituit Comisia de Inventariere a patrimoniului public si privat al municipiului Carei. Aceasta Comisie a purces la inventariere in perioada 03.12.2014-30.12.2014 si a scos la iveala doua volume de hârtoage puse intr-o dezordine si o invalmaseala de nedescris, probabil cu scopul, nedeclarat, ca nimeni din cei care vor consulta cândva cele doua dosare sa nu ínteleaga absolut nimic, inclusiv daca va fi cazul, membri ai vreunei inspectii din partea Curtii de Conturi. Trecem peste aceste aspecteccare nu caracterizeaza decat lipsa totala de profesionalism, amatorismul deconcertant al membrilor respectivei Comisii.

In lista cu patrimoniul public si privat al municipiului Carei, apare la un moment dat in hârtoage si un imobil (cu o valoare mare) identificat a fi „concesionat C.I.A.” Nu am copia documentele respective, dar eu asa tin minte ca am vazut, fugitiv, documentu, dar nici nu am dat importanta atunci acestui aspect, adica „concesionat C.I.A.”. Recunosc, m-am intrebat, dar doar íntr-unul din neuronii pe care-i mai am: „ce dracu’ cautá C.I.A. la Primaria Municipiului Carei?”
Nu mi-am pierdut insa atunci vremea cu aflarea ráspunsului si de altfel nici nu aveam de la cine să solicit un raspuns.
N-am relații de nici o culoare la Peimăria Carei.
Precizez din nou, informatia vizuala, memorata in cei doi neuroni ai mei de refera la „C.I.A.” Dar s-ar putea sa ma insel. S-ar putea ca acolo sá fi fost scris de exemplu „C.I.R.” (Centru de Intervenii Retele) sau cine stie ce alta parascovenie, fiindca documentul vazut de mine nu era unul foarte puțin lizibil (copie xerox de calitate foarte slaba). Pe de alta parte, chiar daca scria intr-adevar „C.I.A.” asta nu inseamna nici pe departe ca aceste initiale trebuie sa fie neaparat ale „Central Investigation Agency” ci pot insemna doarte bine ceva de exemplu „Centrul de Intrajutorare al Alienatilor”, sau o alta infinitate de posibile denumiri.

Nu sunt un panicard, nu sunt un prapastios, nu cred de fel ín lucruri supranaturale, in horoscoape, astrologie, ghicitul in palma sau un cafea, ín misticisme, minuni si alte multe cretinisme sau prostii de acest fel. Dar sunt curios din fire, am lucrat in cercetare o buna parte din cariera mea profesională.
Și fiindcă am citit azi Washington Post, mi s-a reactivat informatia memorată in cei doi neuroni ai mei, cea legata de concesionarea de catre Primaria Carei catre CIA a unui imobil.
Drept consecintă, as vrea sa aflu de exact despre ce imobil este vorba, care este istoria acestuia etc.

Ma repet. S-ar putea sa ma insel, s-ar putea ca in cele doua dosare voluminoase care se constituie ca anexe la Procesul verbal de inventariere incheiat in 30 dedembrie 2014 al Comisiei de Inventariere din cadrul Primariei Municipiului Carei, inregistrat sub nr. 16990/30.12.2014 si aprobat plus stampilat de Primar ing. Kovacs Eugen să nu fie nimic legat de „C.I.A”.

Dar, ca să fie foarte sigur ca ma insel, că visez, ca bat câmpii si pentru ca dupa aceea sa fiu nevoit sa-mi cer scuze, somez pe aceasta ca cale membri Comiisiei de invetariere, pe Secretarul Anca Demian si pe Primarul Kovacs Eugen, sa lamureasca public, printr-un comunicat de presa, printr-o postare oficiala facuta de MTR pe situl oficial sau pe paginile de facebook ale Primarie Carei, această supoziție.

Ca sa n-avem vorbe, sa nu facem cumva confuzii privind numele celor care este muszaj sa poata sa dea relatii complete, exacte si conlcudente despre asa numitul (poate doar de către mine, dintr-o „eroare de greșeală”) „imobil concesionat CIA” , iată si lista celor care au facut parte din Comisia de Inventariere si care raspund cu capul pentru tot ce au scris pe acolo:
Petcu Emil, presedintele Comisiei, Ludescher Beatrix, Schrepler Francisc, Osan Ioan-Adrian, Pasca Adrian, Adorjan Csaba, Roghina Dorel, Szombati Csba, Schrepler Clara.
Cineva tot trebuie sa stie ceva precis in Primaria Carei despre acest subiect.
Dacă stie, sa faca bine si „sa iasa urgent pe piata” cu informații veridice.
Ca vor fi si zile de târg în Carei in saptamana care abia a inceput azi.
Multumesc frumos pentru amabila dvs. colaborare.

de sorin floruț la 29 iunie 2015 - 11:11

Horia Mărieș

Ar putea fi Centrul de Instrucție și Antrenament al Poliției de Frontieră / Grănicerilor dacă se află în locația actuală a Centrului Social, combinat cu primărie (taxe, stare civilă etc.) și balet, pe strada Progresului colț cu Gheorghe Doja.

de Horia Mărieș la 29 iunie 2015 - 12:01

@Sorin Floruț

Mai mult decat sigur că Dvs aveți dreptate.
Am scris de altfel mai sus ca este o mare sansa sa fie doar o potrivire de inițiale.
Niciodata n–m crezut cu adevărat ca C.I.A. (din SUA) ar putea avea ceva interese in Carei, sau ca ar ceva de împartit cu Kovacs, de concesionat ceva de la el.
Bănuiesc ca ei nu se incurca decat cu persoane verificate, de foarte mare incredere.
Ori, din acest pdv, Kovacs nu va corespunde niciodata. Sau mai bine zis, în doar două cuvinte: E Xlus.

de Horia Mărieș la 30 iunie 2015 - 10:58

La poarta înaltă și bine ferecată de la adresa Căplenilor nr. 10 din Carei sună insistent cineva!
„Cine-i ?”
– „Politia și DNA-ul!”
-„Ce doriti?”
– „Sa stăm de vorbă.”
– „Da…câți sunteți?”
– „Doi!”
– „Păi stați de vorbă intre voi!”

de Horia Mărieș la 15 iulie 2015 - 13:07

Citeam un text https://nicolaebalint.wordpress.com/furtul-de-carti-rare-de-la-biblioteca-teleki-bolyai-si-o-ancheta-mult-prea-lunga/
și mi-am reamintit de subiectul numit Biblioteca Municipală Carei.
Nu stiu dacă biblioteca „funcționează” tot acolo, pe str. Iuliu Maniu, sau a fost mutată, așa cum plănuia primașul Kovacs la un moment dat, in fosta cazarmă reabilitată, cea care avea destinație pur sociala dar care acum găzduiește serviciile „externalizate” ale primăriei, dau ca exemolu doar serviciul de taxe si impozite locale. Nu cred că a fost mutată, fiindcă ce zice primașul azi, în nici un caz nu se realizează mâine, ba dimpotrivă, nu se realizează niciodată.

Ni știu ce mai este cu retrocedarea fostei cladiri Magyar Kiralyi Szaloda, fostul Internat Agro, acum Bibliotecă Municipală Carei, despre care a vorbit viceprimarul intr-o recentă ședința a consiliului local. Eu am intrebat pe aici, dar nimeni, absolut nimeni, nu știe nimic sau în orice caz, pe mine nu vrea să mă lămurească nimeni fiindcă o fi secretul lui Polichinelle sau marea afacere ilegală privată a vreunui pește prăjit.

Trecând peste toate astea, subiectul care mă interesează pe mine acum este altul.
Se știe că Biblioteca Municipală Carei a fost mutată. Din locul ei natural, care i se cuvine pe drept, din locul in care funcționa excelent pe vremea tinereților mele, din locul unde îti făcea o deosebită plăcere să te duci ca să răsfoiești sau să împrumuți o carte, de la etajul intâi al Castelului Karolyi, în actuala locație a fostului Internat Agro, atunci când au început lucrarile de reabilitate ale Castelului, cele platite din bani europeni. Este jn regulă, mutarea a fost atunci una necesarâ. Cum la fel de necesară ar fi reîntoarcerea azi a Bibliotecii Municipale în Castel. Soluție cu care primașul nu este de acord, el păstreaza Castelul pentru ca să-și poată organiza acolo parangheliile și farafastăcurile grofești rezultate din sângele lui albastru de Asuajul de Sus, cum ar fi de exemplu recenta întâlnire a Cavalerilor rătăcitori ai Vinului Sf. Orban.

Mutarea bibliotecii s-a făcut cu hei-rupul. Sute sau chiar mii de cărți mai zac si azi impachetate în lăzi, pradă intemperiilor, șobolanilor și copiilor de romi. Cine va plati pentru această bătaie de joc față de un patrimoniu local? Aud?

Pe de altă parte, imediat după decembrie 1989, camioane pline cu cărti (Camiioane ale armatei?. Probabil sub pretextul ca să se elimine din bibliotecă cărtile cu iz comunist, inclusiv operele lui Ceașcă) au părăsit biblioteca.

Aceste două „acțiuni” au fost în mod sigur cauza disparitiei unui număr mai mic sau mai mare de cărți aflate in patrimoniul Bibliotecii Municipale Carei, adică în pareimoniul public al orașului. Altfel nu-mi explic de ce, de exemplu, dacă ai dori să consulți ziarele interbelice locale, cum ar fi de exemplu ziarul „Solidaritatea” al cărui patron și administrator a fost bunicul meu, sau de exemplu Nagykaroly es Videke interbelic, ți se spune că aceste colecții nu se mai găsesc la biblioteca orașului.

Culmea culmilor prostiei și a indolenței, ziare ce au văzut lumina zilei in orașul Carei, sa nu se mai gsească, pentru a consultate la biblioteca orașului Carei.
În schimb, ele pot fi consultate într-o bibliotecă din Budapesta.
În schimb, numitul ziarist, consilierul personal al promașului, tisztelt Boros Erno úr, ștefangheorghistul, copiază, în fiecare numar al săptămanalului de limba maghiara, in „organul” RDMSZ-ului ce apare în Carei, fragmente, evident numai cele ce convin șovinismului și revizionismului posttrianonist ce-l caracterizează plenar, din „N&V” anului 1923.

Lucrul ăsta mă conduce la suspiciunea rezonabilă că în perioada foarte tulbure ce a survenit după decembrie 1989, sau numitul Boros Erno, sau numita organizație etnică RDMSZ, sau alți escroci nenumiți fiindcă nu-i știu, auntrecut în patrimoniul lor privat, prin furt, prin șutit, cărti sau colecții de reviste ce au fost în patrimoniul Bibliotecii Municipale, adică în patrimoniul public, adică in patrimoniul orașului.
Evident, această este doar o suspiciune rezonabilă. N-am dovezi.

Dovada însă poate fi găsită. Vezi și cazul bibliotecii Teleki din Tg. Mureș, vezi textul de la linkul de mai sus.
Este suficient ca directoarea (responsabila) actuală a Bibliotecii Municipale să dispună o verificare paralelă, intre ultimul inventar al Bibliotecii Municipale din anul 1989 și inventarul Bibliotecii Municipale Carei făcut la finele anului trecut. O să rezulte o lungă listă de cărti si de colectii de ziare „dispărute (furate)”. Ea trebuie să fie făcută cinstit. Fără minciunele prin ea.
Aș fi extrem de curios să o văd și eu, lista respectivă, dacă va fi data publicitații, de exemplu pe site-ul oficial al Primăriei Municipiului Carei. Operele lui Ceașcă puteți să le ignorați din start, nu trebuie încărcată lista cu ele.

Apoi, dacă se va naște în subconștientul actualei directoare (responsabile) a Bibliotecii Municipale Carei suspiciunea rezonabilă că anumite cărti sau colecții de patrimoniu (nu numai orăsenesc, dar poate și național) au fost pur și simplu însușite, din iuțeală de mână, de diverși indivizi dubioși și escroci sau chiar de organizatia locală RDMSZ Carei, atunci datoria fundamentală de serviciu, dar si datoria morală, de cetătean, a directoarei Bibliotecii Municipale Carei este să sesizeze printr-o plângere prealabilă sau printr-un denunț, Parchetul de pe lângă Judecatoria Carei. Evident, Parchetul Carei va emite peste vreo trei ani o ordonanță, fără ca să dispună măcar Poliției din Carei efectuarea unei cercetări un cauză, că fapta penală reclamată, adică furtul de cărti din patrimoniu, s-a prescris și că din cărțile respective ales-bules, praful s-a ales, prinde hoțul scoate-i ochii, pune-i sare pe coadă.

Dar măcar directoarea (responsabila) si-ar face datoria de cetățean.
Sunt curios dacă are sânge in instalație pentru un astfel de demers.
Mira-m-aș. Oricum, aștept cu nerăbdare un eventual drept la replică. Tot aici, la comentariile de la BdeC.
Cu deosebit respect.

Lasati un comentariu