Monica Mocianu prezintă „Impresii artistice”

• publicat la: 21 iunie 2015
Monica Mocianu prezintă „Impresii artistice”

Duminică, 21 iunie 2015, de la ora 12.30 în Sala de expoziții de la parterul Castelului Károlyi din Municipiul Carei a avut loc vernisajul expoziției de pictură și desen, intitulată „Impresii artistice”, realizată de Monica Mocianu în memoria prof. Valeriu Mocianu.

Vernisajul a fost deschis şi moderat de Adrian Ştefănuţi, referent în cadrul Direcţiei de Cultură a Municipiului Carei, după care a luat cuvântul doamna Daniela Ciută, care a apreciat revenirea pe plaiurile natale cu astfel de expoziţii a artistului Monica Mocianu. Celor prezenţi le-a fost prezentată o scurtă rememorare a perioadei în care profesorul Mocianu iniţia tinerele talente în tainele picturii.

Date şi detalii despre expoziţie a oferit Monica Mocianu, fiica profesorului Valeriu Mocianu, care a moştenit  de la tatăl său dragostea pentru frumos, pentru pictură.

Valeriu Mocian, născut în 1923, a absolvit Facultatea de Belle Arte din Bucureşti la clasa prof. Camil Ressu, secţia pedagogică. Pentru a-şi plăti studiile din facultate, a lucrat la Uzinele Vulcan ca desenator tehnic. A predat apoi la liceul theoretic din Carei, unde a cunoscut-o pe mama Monicăi, Aurelia Mocianu, profesoară şi ea, de lucru manual.

Monica Mocianu a urmat cursurile primare şi gimaziale în oraşul natal, Carei.Studiile liceale şi apoi cele superioare le finalizează în Cluj Napoca,ca elev şi student eminent.

În 1993 devine restaurator bunuri patrimoniu cultural şi naţional pe suport textil la Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti, iar din 2005 este expert restaurator la aceiaşi prestigioasă instituţie.

Primele expoziţii le-a avut încă din perioada studenţiei: Expunere de grup studenţesc la Frankfurt pe Main şi la „Casa Matei” în Cluj-Napoca (1976), Expunere de grup „Primăvara Studedenţească” şi Expoziţia absolvenţilor de Arte Plastice şi Decorative în 1977, Expunere personală la Atelierele „Aurel Vlaicu” Cluj-Napoca (1978), la Salonul de Artă Decorativă a Municipului Bucureşti (1979-1981), T.I.B. – Pavilionul Industrie Uşoară şi Expoziţia tinerilor platicieni din Bucureşti (1981), Expoziţia Republicană (1982). Din 1983 şi până în 1991 a fost o prezenţă constantă la Târgul Internaţional Bucureşti (T.I.B.) la Pavilionul Industria Uşoară. În perioada 1993-1995 la sesiuni de restaurare textilă în Satu Mare, Iaşi, Suceava, apoi Expoziţia permanentă „Restaurări piese textile Palatul Cotroceni (1995-1996), Expoziţia permanentă „Restaurări piese textile Casa G. Enescu” (1994-1995), Expoziţia de restaurare textile „Grădini suspendate” de la Teatrul Naţional Bucureşti – Colecţia Dan Nasta (1996), Expoziţia permanentă de restaurări şi replici piese decorative textile la Palatul Mogoşoaia (1995-1996).

Este de profesie restaurator, însă din punct de vedere al tematicii artistice este peisagistă, dar realizează şi portrete. Expoziţia are un profund substrat emoţional, fiind realizată în memoria tatălui dânsei, şi cuprinde atât creaţii ale profesorului Valeriu Mocianu, care a fost răpus de o boală necruţătoare, cât şi creaţii personale.

Prin intermediul acestui eveniment, Monica Mocianu doreşte să transmită publicului o fărâmă de „frumos”, în această lume atât de încărcată de răutate şi de lucruri meschine şi să păstreze totodată vie amintirea profesorului Valeriu Mocianu.

Expoziția, care cuprinde lucrări de grafică, pictură despre flori, o serie de peisaje din ţară, precum şi un portret, va putea fi vizitată în perioada 21 iunie – 4 iulie 2015, de luni până vineri între orele 8-16.

 

Lasati un comentariu