Festival Medieval din 18 iulie

• publicat la: 8 iulie 2015
Festival Medieval din 18 iulie

Bogdan Georgescu,directorul Directiei de Cultură,  Sport  şi Turism din cadrul Primăriei Carei a prezentat astăzi in cadrul unei conferinte de presă programul evenimentelor lunii  şi ale lunii august, printre care Festivalul Medieval care va avea loc în weekendul următor şi festivalul August Fest.El a fost secondat de Dragoş Georgescu, referent , care a adus  mai multe precizări  legate de artiştii care vor prezenta spectacole în fiecare zi a Festivalului  Medieval, ajuns la ediţia a III-a, în perioada 18-19 iulie.

Festivalul Medieval de la  Carei, ajuns la cea de-a treia editie are un buget de 25.000 lei si cuprinde multe programe pentru copii, în general, şi  programe educative şi  foarte multe programe distractive. Programul manifestărilor se va desfăşura după masă, de la ora 16.00 până seara la ora 22.00 în Parcul Dendrologic.

Caravana TIFF va poposi la Carei

După încheierea Festivalului  Medieval,  în zilele de 20,21,22  iulie, Caravana TIFF  vine la Carei.  Vor fi 3 seri de proiecţie de filme, seara de la ora 22.00 până la ora 24.00, câte un film pe seară, care vor avea loc tot în Parcul Dendrologic.

Festivalul August Fest

Între 2-9 august  va avea loc  festivalul August Fest. Vor fi 8 zile de evenimente culturale, în fiecare seară va avea loc câte un concert între orele 20.00-22.00.

Publicul ţintă sunt cei de vârsta a doua şi a treia, cei care, de Zilele Oraşului nu prea ieşeau, ci numai la serile de folclor. Va fi seara de muzică Dixie, vor fi seri de romanţe şi de petrecere, va fi o seară pentru tineri la care vor fi prezenţi  artişti care evoluează pe scenele mari şi  o  formaţie din Budapesta  va încheia festivalul printr-un concert. Programul festivalului August Fest va fi comunicat săptămâna viitoare.

Un alt plan al Direcţiei de Cultură este acela de a transforma Festivalul Zmeielor în ,,Festivalul anilor ’80’’ care să dureze 2 zile şi pe lângă zmeie să fie prezentat tot ceea ce a însemnat atmosfera anilor 80 din punct de vedere cultural şi sentimental pentru generaţia respectivă.

Bogdan Georgescu a prezentat flayerele care vor fi împărţite în oraş pentru a promova festivalul medieval, Festivalul August Fest şi expoziţia de figuri de ceară din incinta castelului Karolyi.

Dragoş Georgescu, referent in cadrul Directiei de Cultură a vorbit mai pe larg despre Festivalul Medieval. El a spus:

,,Anul acesta  se pune accentul mai mare pe copii, fiindcă am observat  că în anii trecuţi, din luptele cavalerilor înţeleg mai mult violenţa, şi nu despre asta  este vorba.

Concepem Festivalul Medieval ca pe o lecţie de istorie, de accea se încearcă transformarea festivalului Zmeilor în Festivalul anilor ‘’80, pentru că aceea este o mică parte a istoriei despre care se vorbeşte puţin.’’

In incinta parcului va fi o zonă special dedicată pentru copii, unde micuţii vor putea încerca jocurile care erau la modă atunci, pe care le jucau copii în perioada medievală şi după. Jocurile acelea simple, care pot fi distractive ca trasul funiei, săritul cu sacul, condusul roţii, împletitul de piele, confecţionare de şiraguri. Copii vor putea încerca pictura pe sticlă sau pictura pe lemn care era la modă în aceea perioadă, vor putea încerca să meargă pe picioroange.

Pe lângă zona copiilor va fi cea a meşteşugarilor care îi vor învăţa pe copii să confecţioneze ceea ce fac ei, picturi, împletitul sau  tehnica origami, prin care se vor confecţiona din hârtie obiecte specifice perioadei medievale ca săbii, coifuri, scuturi.

Vor avea loc şi  lupte medievale susţinute de formaţii ca Paladinii de Terra Medieş, Arcaşii Corvus Regia  sau Arcaşii din Aleşd, de la Asociaţia ,,Lupii din hustă’’, care vor veni cu partea foarte timpurie a medievalului şi care va anima publicul cu recuzita lor complexă de la începutul epocii medievale.

Duminică seara, Festivalul Medieval se va încheia cu concertul tradiţional susţinut de formaţia de muzică veche Carmina Renascentia, care interpretează muzică renascentistă şi baroc.

AnaMaria Roman

Sâmbătă, 18 iulie 2015

16:00 Parada medievală – cu pornire din Parcul Dendrologic

16:30 – 20:30 – Meșteșugari și jocuri medievale pentru copii   (picioroange, spărgători de nuci, condusul roții, tălpi de mlaștină, moară de grâu, trasul funiei, sculptură, împletit de piele, confecționare de șiraguri de mărgele, pictură pe sticlă și lemn, origami, etc)

17:00 – 21:00 Luptele cavalerilor și întrecerea arcașilor

18.00 – 18.30 Jocuri și concursuri distractive(I);

18.00 – 19.30  Cortul cu povești

19.00 – 19.30  Jocuri și concursuri distractive (II)

21:00 – Concert de percuție

21:45 – Spectacol cu Foc              

Duminică, 19 iulie 2015

16:00 – 20:30 – Meșteșugari și jocuri medievale pentru copii

(picioroange, spargatori de nuci, condusul roții, tălpi de mlaștină, moară de grâu, trasul funiei, sculptură, împletit de piele, confecționare de șiraguri de mărgele, pictură pe sticlă și lemn, origami;etc)

16:00 – Expoziție de halbe de bere din sec.  XIX din colecția personală a dr. Hago Nandor

16:30 – 21:00 Luptele cavalerilor și întrecerea arcașilor

18.00 – 19.30  Cortul cu povești

18.00 Reprezentație de teatru în limba română Iulia Benze și Adrian Ștefănuți prezintă: „Cine sapă groapa altuia” adaptare după Ion Băieșu

18.30 Reprezentație de teatru în limba maghiară – Trupa „Dom Do Dom” – Centrul Cultural Carei prezintă adaptarea după poezia  „A fülemile”  de Arany János Regia: Szolomájer Tímea

19.00 – 20.00  Jocuri și concursuri distractive

19.30 Reprezentație de teatru în limba română Iulia Benze și Adrian Ștefănuți prezintă: „Cine sapă groapa altuia” adaptare după Ion Băieșu

20.00 Reprezentație de teatru în limba maghiară – Trupa „Dom Do Dom” – Centrul Cultural Carei prezintă adaptarea după poezia „A fülemile”  de Arany János Regia: Szolomájer Tímea

21:30 – Concertul tradițional de muzică veche Carmina Renascentia;

 

comentarii

de Horia Mărieș la 11 iulie 2015 - 22:36

Din relatările despre ședinta Consiliului Local tinută in ziua de 30 iunie precum si din interviul acordat de primaș unui ziar local, am ințeles că pentru intrarea Careiului in „lumea civilizată” precum și din motive legate de integrarea in cultura europeană, se renuntă definitiv la organizarea Zilelelor Orașului, care primiseră un aspect desuet de bâlci stopit cu bere și inmiresmat cu aromă de mititei sfârâind jenant pe grătare (obiceiuri absolut barbare, gustate doar de tăranii din împrejurimile Careiului, așa cum ni s-a destăinuit primașul și care obiceiuri nu se compară nici pe departe cu focurile aprinse in spatiu deschis, fără vatră, în Parcul Dendrologic, cu ocazia traditionalelor concursuri de preparat bogrács, organizate de Majális) și că ele vor fi inlocuite definitiv și irevocabil cu Festivalul Medieval si cu AugustFest, pentru a asigura totuși distractia atât de necesará plebei (= panem et circenses).
Până aici toate bune și frumoase.

Am totuși o foare mare rugămintel organizatorii Festivalului Medieval.
Îi rog să facă toate diligențele posibile si necesare și să-i invite NEAPĂRAT la Festivalul Medieval pe distinșii Cavalerii Vinului Sf. Orban (a Szent Orbán Borlovagrend). Nu există o alegere mai potrivită. Vor fi o adevărată și originală pată de culoare. Se vor putea face și poze cu ei, ca și cum ai face poze cu maimuțele la Zoo și așa cum știe Sz.L. că se fac pozele în Carei.

Am văzut ca respectivii cavaleri au reușit să-și confecționeze niște „uniforme” neaoșe de le este mai mare dragul de ele, sunt foarte mândri de ele, nici nu mai pot turna vin pe gâtlej dacă nu sunt invesmântați cu ele. Avantajul major ar fi că ar participa, s-ar da în spectacol, s-ar face de fecale prână și primașul fiindcă ar fi și obligat să participe, inveșmantat in țoale de cavaler, în postura de președinte de onoare sau cam așa ceva al Cavalerilor Vinului. Nici o grijă, a mai îmbracat-o în Viile Careiului și altă dată.

http://youtu.be/aWjWWPQOVk8

Pe de altă parte, participarea Cavalerilor Vinului Sf. Orban la Festivalul Medieval s-ar potrivi la marele fix. Oamenii ăstia au nu numai țoale medievale și obiceiuri medievale fiindcă inse inchină zeului Bachus, dar au și concepții și gândire medievală.
Se joacă cu uniformele alea exact așa cu se joacă puștii cu puțica in nisip. Iar la minte sunt exact la nivelul puștilor.
Nici o problemă, fiindcă se știe încă din evul mediu că fericiti sunt cei săraci cu duhul, așa cum sunt si Cavalerii Vinului Sf. Orban din Carei, fiindcă a lor va fi împărăție cerurilor. Iar acolo nu vor bea niciodată apă, acolo vor bea numai bikavér.

Lasati un comentariu