Simpozionul omagial internaţional dedicat Acad.Emil Burzo

• publicat la: 24 iulie 2015
Simpozionul omagial internaţional dedicat Acad.Emil Burzo

Joi 30 iulie 2015 orele 10.00 în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai va avea loc  Simpozionul omagial internaţional   dedicat savantului şi distinsului universitar

Acad. Prof. univ. dr. E M I L   B U R Z O,

Preşedinte al Filialei clujene a Academiei Române, la împlinirea vârstei de 80 de ani.

Emil Burzo  este un fizician român, profesor universitar, specialist în fizica corpului solid, ales ca membru titular (2009) al  Academiei Române.

A absolvit Liceul „G. Barițiu” din Cluj  în 1952, iar în 1958 Institutul Politehnic din Cluj. A urmat, de asemenea, și Facultatea de Fizică de la Universitatea Babeș-Bolyai.  În perioada 1958-1964 a lucrat la Uzinele Carbochim din Cluj, iar din 1964 a ocupat prin concurs postul de inginer la atelierele didactice de la Universitatea „Babeș-Bolyai”. Își susține teza de doctorat în anul 1970 la Universitatea din Timișoara. În anul 1970 s-a transferat la Institutul de Fizică Atomică din București. Din 1990, devine profesor la Facultatea de Fizică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, precum și decan în perioada 1992-2000. În prezent este director al Centrului de Excelență Fizica Corpului Solid (atestat de MEC) și al Bazei de Cercetare cu Utilizatori Multipli. De asemenea, este președintele Filialei din Cluj a Academiei Române.

A fost distins cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Comandor. A fost ales Felow la Institute of Physics (  regatul Unit). Este Doctor Honoris Causa al Universități din Timișoara, al Universității din Constanța ,al  Universității ,,Petru Maior” din Târgu Mureș   și al Universității Tehnice din Cluj.

Acad. Emil Burzo a participat la majoritatea activităţilor desfăşurate de ASTRA Carei, ultima de mare anvergură  fiind  simpozionul dedicat lui Andrei Şaguna, unde a avut o intervenţie deosebită. A luat parte de asemenea şi la aniversarea a 70 de ani de la eliberarea ultimei palme  de pământ românesc , la Monumentul Ostaşului Român de la Carei, împreună cu acad. Marius Porumb şi artista Zoe Porumb, unde au depus o coroană de flori din partea Academiei Române.

redacţia

Lasati un comentariu