30 AUGUST 1940 – 75 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena

• publicat la: 30 august 2015
30 AUGUST 1940 – 75 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena

Drama românilor din Arcul intracarpatic, după Dictatul de la Viena
De ce nu trebuie sărbătorită intrarea trupelor horthyste în Transilvania de Nord, în septembrie 1940

– Sinteză documentară –

După secole de intoleranţă de care s-au „bucurat” românii din fostele scaune secuieşti, în mult trâmbiţata autonomie secuiească, calvarul lor s-a încheiat odată cu unirea cea mare de la 1 Decembrie 1918. Dar, doar numai după 20 de ani de linişte şi prosperitate, norii negrii ai intoleranţei, urii interetnice şi ai violenţei dezlănţuite, au devenit realităţi de coşmar, odată cu instalarea administraţiei horthyste, după Dictatul de la Viena, din toamna anului 1940.

Pentru că aceste tragedii trăite de românii din actualele judeţe Covasna, Harghita şi Mureş, în acei ani de neagră teroare, au fost date uitării, redăm câteva secvenţe despre drama bisericilor ortodoxe şi greco-catolice, şi a încercaţilor credincioşi români din localităţile Arcului Intracarpatic, aşa cum sunt ele prezentate în lucrarea „Românii din Covasna şi Harghita. Istorie. Biserică. Şcoală. Cultură”, de Ioan Lăcătuşu, Vasile Lechinţan şi Violeta Pătrunjel, volum apărut la Editura Grai Românesc, a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, din Miercurea Ciuc, în anul 2003, potrivit celor consemnate de Dan Tanasa.

Un Simpozion   cu tema   DICTATUL DE LA VIENA – 75 DE ANI„  va avea loc în data de 4 septembrie 2015, ora 13,00 în sala Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” Satu Mare.

Evenimentul va cuprinde comunicăriile științifice susținute de invitații de onoare, după cum urmează: Dr. Ioan Lăcătușu, Centrul European de Studii Covasna – Harghita, – „Reverberații și valorizări contemporane privind Dictatul de la Viena, reflectate în mass-media din Transilvania”; Prof. Univ. Dr. Lucian Nastasă-Kovacs, Universitatea Babeș Bolyai/ Academia Română, – „Evreii din Transilvania după arbitrajul de la Viena (1940-1944)”, iar Prof. Vasile Stancu, Centrul European de Studii Covasna – Harghita, – „Principalele concluzii în urma cercetărilor întreprinse de Centrul European de Studii Covasna – Harghita, referitoare la Dictatul de la Viena și consecințele sale asupra populației românești din Transilvania de Nord” precum si luari de cuvânt ale prof. Ioan Corneanu si ale procurorului Ioan Bâtea.   Totodată, în cadru festiv se va proiecta filmul documentar ”A fost odată în Transilvania„ și se va putea vizita o expoziție foto-documentară.

Dr. Ioan Lăcătușu, Presedintele Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna si Mures,a fost prezent şi la Carei, la simpozionul organizat de ASTRA Carei, dedicat arhiereului Andrei Şaguna, primul preşedinte al ASTRA, unde a avut o intervenţie deosebit de apreciată de  cei prezenţi.

Urmările  Dictatului  de la Viena în Câmpia Careiului au fost deosebit de tragice, mii de români fiind obligaţi să se salveze prin părăsirea locuinţelor lor pentru a salva familiile lor.

Este deosebit de tulburătoare mărturia fostului preot al satului Ianculeşi, în acest sens. Detalii aici.

redactia

Lasati un comentariu