96 de ani de la eliberarea Budapestei aflată sub regim comunist de către Armata Română

În urmă cu 96 de ani, în august 1919, Armata Română elibera Budapesta, sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu, consemnează Dan Tănasă.
La 21 martie 1919, puterea în Ungaria a fost preluată de comuniștii conduși de Béla Kun. Forțele comuniste maghiare au atacat atât noul stat Cehoslovacia, cât și trupele române din Transilvania, în speranța de a ocupa Transilvania. La 11 decembrie 1918 s-a creat Comandamentul trupelor din Transilvania, comandant de corp fiind numit generalul Traian Moșoiu, iar ulterior generalul Gheorghe Mărdărescu.
Generalul Traian Moşoiu a fost cel care l-a primit în gara Careii Mari pe regele Ferdinand şi regina Maria, în data de 21 mai 1919. În aceiaşi zi, pe platoul din faţa parcului din centrul oraşului Carei, regele Ferdinand a decorat divizia de vânători şi pe comandanţii ei pentru faptele lor de vitejie. La 96 de ani de la aceste evenimente, consemnate şi prin imagini ce se găsesc la Arhivele Naţionale, regelui Ferdinand i se refuză bustul pe aceste locuri, fiind surghiunit în apropierea unui sens giratoriu dintr-o zonă ce nu are nimic în comun cu vizita suveranului român.
La 4 august 1919 , Armata Română a intrat în Budapesta sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu, alți generali ai armatei fiind Demetrescu, Holban, Traian Moșoiu și locotenent-colonelul Ion Antonescu. A fost cucerită capitala, Budapesta, Béla Kuhn a demisionat și regimul comunist a fost înlăturat.
La 14 noiembrie 1919, Armata Română a părăsit Budapesta, care a rămas sub conducerea armatei naționale ungare. La 16 noiembrie 1919, Horthy a intrat în Budapesta și și-a stabilit centrul comandamentului la hotelul Gellért.
La 25 februarie 1920, Armata Română a părăsit teritoriul Ungariei la cererea Antantei.
Un articol detaliat găsiți și aici.
Mai multe fotografii de intrare Armatei Române în Ungaria pe roncea.ro.