Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc Schimbarea la Faţă a Domnului

• publicat la: 6 august 2015
Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc Schimbarea la Faţă a Domnului

Creştinii ortodocsi si catolici sărbătoresc joi Schimbarea la Faţă a Domnului, ce aminteste de o minune a lui Iisus,sărbătoare  numită in popor Pobreajenul si considerată a marca despărtirea de vară.

Sărbătoarea se referă la momentul schimbarii minunate la fata a lui Iisus, in Muntele Taborului, in fata ucenicilor sai Petru, Ioan si Iacov, cu care a urcat pe munte ca sa se roage.

Aceasta a fost prima minune a Mantuitorului asupra Sa, prin care Si-a aratat slava dumnezeiasca inaintea apostolilor: „Si dupa sase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru si pe Iacov si pe Ioan, fratele lui, si i-a dus intr-un munte inalt, de o parte. Si S-a schimbat la fata, inaintea lor, si a stralucit fata Lui ca soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina” (Matei 17, 1-2).

Pe langa semnificatia religioasa, Schimbarea la Faţă a fost asimilată în popor ca zi ce marchează despărtirea de vară, altfel spus, schimbarea vesmintelor naturii, dar si ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp care se pregateste sa soseasca. De-acum, frunzele incep a se ingalbeni, apele a se raci, iar pasarile migratoare incep a-si pregati plecarea.

In aceasta zi nu se lucreaza, iar credinciosii duc la biserică fructe din noua recoltă, care se binecuvântează si apoi se impart. Tot acum se aduna si plante de leac.

Până în 6 august, agricultorii trebuie să fi terminat cositul si pregătitul fânului, pentru că iarba îmbătrâneşte.

Tot in popor se mai spune ca de Schimbarea la Fata nu este bine sa te certi cu nimeni si nici sa te certe cineva, ca asa vei fi tot anul, pana la urmatoarea Schimbare la Fata.

Din această zi se interzice scăldatul, dar si culcatul afară.

Pentru că este in timpul postului de Sfânta Maria, Schimbarea la Faţă se prăznuieste prin dezlegare la peşte.

Mii de pelerini din România merg in fiecare an de Schimbarea la Faţă pe Muntele Tabor, singurul munte izolat din Israel, care se afla in regiunea Galileea de Jos, la aproximativ nouă kilometri est de Nazaret. Muntele Tabor se mai numeste Muntele Schimbarii la Fata a lui Hristos.

comentarii

de Horia Mărieș la 7 august 2015 - 09:53

Doamna Profesoară Cornelia Derșidan a părăsit acest pământ la vârsta de 90 de ani.
Bunul Dumnezeu să o odihnească în pace, să-i fie țărâna ușoară.
Inmormăntarea are loc azi, vineri 7 august 2015 la ora 13:00 în Carei, la biserica Sfântul Andrei.
Sincere condoleanțe familiei îndurerate.

Lasati un comentariu