Festivalul de la Gelu a reunit moţii de câmpie cu cei din Ţara de Piatră

• publicat la: 24 August 2015
Festivalul de la Gelu a reunit moţii de câmpie cu cei din Ţara de Piatră

Moment istoric şi emoţionant la Gelu, la cea de-a treia editie a Festivalului Moţilor Avram Iancu. Moţii de câmpie s-au întâlnit cu cei din Munţii Apuseni într-un frumos program cultural artisitic.

Duminică, 23 august, în satul Gelu  a avut loc a treia  ediţie a Festivalului Motilor Avram Iancu. Urmasii eroului national  Avram Iancu  din  Mărişel, judeţul Cluj  şi din  Câmpia Careiului, din satele Marna Nouă, Ianculeşti, Scărişoara şi Gelu si-au dat mâna  intr-o horă comună, au cântat si  au dansat după  ce în prealabil au adus un pios omagiu Crăişorului Munţilor.

La eveniment au participat vicepreşedintele CJ ,Mircea Govor, directorul de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean, Claudiu Sulea, preşedintele de onoare a Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, Ioan Bâtea, consilieri locali ai comunei Terebeşti si Gelu, feţe bisericeşti, reprezentanţi ai Asociaţiunii Culturale ASTRA Carei, ai comunei Mărişel, ai Asociatiei Refugiatilor filiala Carei, ai Societatii  ,,Avram Iancu’’Carei, respectiv Satu Mare, dar şi numeroşi invitaţi sau localnici şi fii ai satului Gelu.

Sătenii din Mărişel,judetul Cluj, au sosit cu mare alai, cu steaguri  tricolore, taraful fiind deschizător de drum.

Manifestarea de la Gelu a debutat cu chemarea  străvechilor sunete  date de tulnicăresele din Ianculeşti. După intonarea Imnului de stat, primarul comunei Terebeşti, Mariana Avorniciţii, le-a urat un ,,Bun venit’’ tututor  oficialităţilor, invitaţilor .

Au rostit apoi alocuţiuni câteva oficialităţile şi preşedinţii asociaţiiilor culturale prezenţi,dintre care amintim,în ordinea luării de cuvânt: Mircea Govor,Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, preşedintele de onoare a Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, Ioan Bâtea, vicepreşedintele Filialei Satu Mare a Societăţii, Călin Ruba, preşedintele filialei Carei a Societăţii, Rodica Jurj şi preşedinta Asociaţiei Culturale ASTRA, Despărţământul Carei.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor s-a declarat bucuros de a fi prezent la sărbătoarea de suflet  a comunităţii din Gelu care ,,trebuie să fie un exemplu pentru fiecare român care simte româneşte şi acest lucru am văzut de fiecare dată când am fost în Ianculeşti, în Marna, aici la Gelu, în Scărişoara, şi într-adevăr că aici oamenii sunt români adevăraţi. Mulţumesc doamnei primar pentru că a reuşit să organizeze acest eveniment. L-a organizat împreună cu noi, Consiliul Judeţean, am fost alături de dânsa şi bineînţeles alături de dvs.’’

Din partea Societatii culturale  ,,Avram Iancu’’ din România  a luat cuvântul domnul preşedinte de onoare, domnul  procuror Ioan Bâtea:

,,Cu toţii ne strângem aici, la Gelu şi în celelalate localităţi, Marna, Ianculeşti, Scărişoara, pentru a ne manifesta dragostea şi iubirea noastră faţă de glia strămoşească, faţă de toţi cei care zac în pământul Ardealului, pentru dragostea noastră reciprocă între cei vii. Trebuie să ţinem la aceste sărbători şi manifestări  ale noastre pentru că sunt semnele şi datele de identitate ale noastre şi ale strămoşilor noştri.’’

Domnia sa a amintit că moţii descendenţi ai lui Avram Iancu  au aici, în zona aceasta multe sărbători de făcut, ca cea anuală din 12 septembrie, când  îl comemoram pe  Avram Iancu, care este  marcată acum de câţiva ani încoace, cum a menţionat dânsul, datorită străduinţei  deosebite a doamnei Ciută, preşedinta filialei  ASTRA  din Carei. Preşedintele de onoare al   Societăţii ,,Avram Iancu’’ a  amintit celor prezenţi  că societatea ASTRA  a luat fiinţă  datorită lui  Avram Iancu şi a doi  colaboratori ai săi, care apoi s-a dezvoltat în ceea ce a ajuns până astăzi.

Din partea Asociaţiei Culturale Astra, Despărţământul Carei, a luat cuvântul  doamna ing. Daniela Ciută care a mulţumit doamnei primar, Mariana Avorniciţii pentru invitaţie şi  a declarat  că se bucură  că această sărbătoare, a treia ediţie a Festivalului Moţilor de la Gelu a reunit comunităţile atât din Ţara de Piatră, cât şi de la câmpie.

In numele Despărţământului ASTRA Carei vă aduc cele  mai alese gânduri bune, acum , la ceas de sărbătoare şi vă doresc să  menţineţi vie flacăra  acestui festival, şi la bine şi la greu. Indiferent de ispitele pe care le  veţi întâlni în calea voastră, să nu uitaţi că sunteţi urmaşi ai eroului naţional Avram Iancu şi deci pe umerii voştri apasă o mare responsabilitate. Sunteţi o comunitate frumoasă, moţi de toate vârstele şi mă bucur că  nu aţi uitat nici de celelalte comunităţi de moţi. E un moment istoric aş putea spune. Suntem aici  de faţă , toţi cei care îi datorăm câte ceva eroului nostru  naţional Avram Iancu!

Moţii sunt urmaşi ai Crăisorului Munţilor iar astriştii, membrii Asociaţiunii ASTRA îşi datorează  existenta aceluiaşi erou Avram Iancu. Nu întâmplător primul despărţământ reactivat  din judeţ, al ASTRA, a luat fiinţă la Carei, oraşul în jurul căruia se află  toate satele de moţi.

Avram Iancu nu a strălucit numai pe câmpul de luptă. El a vegheat asupra poporului român şi după câştigarea bătăliilor prin foc şi sabie!

A fost iniţiatorul mişcării culturale ASTRA, şi-a donat întreaga avere şi energie propăşirii neamului său românesc, ca şi peste veacuri, cultura şi traditiile româneşti să rămână intacte, aşa cum au fost ele moştenite din moşi strămoşi!   Cei trecuţi de prima tinereţe, aveţi obligatia să  povestiţi  tinerei generaţii despre isprăvile Crăişorului Munţilor, prea puţin cuprinse  în manualele şcolare.

Profit de ocazie, de prezenţa atâtor oficialităţi  şi preşedinţi de asociaţii culturale cu dragoste de neam si ţară,  pentru a vă propune sprijinirea demersurilor noastre pentru a  desemna mun. CAREI ca şi Capitală Culturală a moţilor de câmpie!  In jurul Careiului gravitează toate satele de moţi de câmpie, urmaşi ai celor coborâţi de la munte în urma reformei agrare iniţiate de regele Ferdinand al României.

Taragotul, ia  şi  chipul Iancului să fie sigla acestui Festival iar debutul său să fie marcat de o defilare a costumelor populare moţeşti din toate zonele Apusenilor şi a Câmpiei Careiului.

La  mulţi ani  pentru satul Gelu !  Trăiască  Duhul lui Iancu! “

Au fost depuse  coroane de flori la bustului lui Avram Iancu din curtea Căminului Cultural din partea Consiliului Județean Satu Mare, a Primăriei Gelu, Asociației refugiaților, filiala Carei,  Asociaţiei ,,Avram Iancu’’ din România, a Asociaţiei culturale Astra, Despărţământul Carei şi a comunităţii locale a localităţii Mărişel.

A urmat apoi un Te-Deum, în care un sobor de preoţi care oficiat un serviciu religios in memoria  celui care a luptat pentru  cauza naţională şi pentru libertate, Crăişorul munţilor, Avram Iancu.

Momentul festiv de la bustul eroului naţional, Avram Iancu  s-a încheiat cu un scurt program artistic al  grupului şi Tarafului din Mărişel, care alături de fraţii lor, reprezentanţii comunităţilor de moţi din Câmpia Carei şi membrii ai Despărţământului Astra Carei au cântat mai multe cântece patriotice.  Lavinia Lukacs, membră a Despăţământului Astra Carei a recitat frumoasa poezie din lirica lui Răzvan Ducan, ,,Iancule, inimă de bărbat tânăr’’.

Mulţimea s-a îndreptat apoi  spre scenă unde a urmat un program artistic , în care a fost oferit un regal de de folclor românesc autentic, susținut de către grupurile din Gelu, Marna Nouă, Ianculești, Scărișoara Nouă şi Mărişel, judeţul Cluj.

Cântecul, jocul și voia bună  a început în sunetul tulnicelor.

Au urmat apoi copii satului  Ianculeşti,  pregătiţi de Daniela Ciută, preşedinta ASTRA Carei. Tinerii, bravi urmaşi ai lui Avram Iancu, au  adus în faţa publicului un  frumos colaj de poezii, cântece şi dansuri, dedicate eroului naţional Avram Iancu.

Pe scenă a urcat apoi grupul ,,Moţ – TRUP şi SUFLET’’, coordonat de prof. Rodica Jurj, care au cântat şi au rostit  versuri  străvechi  ale comunităţii de moţi din Scărişoara Nouă.

Preţ de peste o oră, scena a aparţinut moţilor din Ţara de Piatră, Strănepoţii Iancului din Mărişel şi Grupului ,,Panseluţele’’ din Cluj.

Scena s-a transformat apoi într-o veritabilă casă tradiţională romaneasca în care a avut loc  şezătoarea tradiţională  din Câmpia Careiului.

După prezentarea momentului de către preşedinta Asociaţiunii ASTRA Carei , Daniela Ciută, stegarii comunităţilor moţeşti  au intrat urmaţi de toţi membrii şezătorii, îmbrăcaţi în  frumosul port popular, intonând Imnul Moţilor.

În timpul şezătorii, de la cei mai tineri până la cei mai putin tineri, membrii şezătorii au adus în faţa publicului o activitate cunoscută şi  nu demult  regăsita  în fiecare comunitate de moţi. Păstrătorii tradiţiilor moţeşti au adus în faţa spectatorilor din Gelu furcile de tors clasice, furci de tors cu roată, vârtelniţă, surcală, râşchitor, care reprezentau meşteşugurile tradiţionale cotidiene ale românilor de la sat.

Cântece specifice moţilor din Câmpia Careiului, scoase din lada de zestre a strămoşilor  au răsunat pe scena din localitatea Gelu, spectatorii cântând alături de artiştii amatori.

Finalul a aparţinut strigăturilor de nuntă, jocului cu gâsca care dădea posibilitatea participanţilor să îşi dea sărutări, obiceiuri şi momente vesele care au smuls aplauzele publicului. Şezătoarea  tradiţională prezentată de membrii Asociaţiunii ASTRA Carei, Nepoţii Iancului Marna şi Asociaţia Colonia Moţilor Ianculeşti s-a încheiat cu  Ţarina de la Abrud.

Au mai evoluat  interpretul Petre Mureşan, Dănuţ Maţes, acompaniat  la acordeon de Ghiţă Fodor din Ianculeşti  si Nicu Banea din Mărişel, grupul de tineri din Gelu, ,,Urmaşii lui Iancu’’ cu  un frumos program de poezii, cântece şi strigături iar apoi scena a revenit muzicii moderne. Nu au lipsit nici momentele umoristice asigurate de celebrul Raba si savurate de public.

Seara s-a încheiat cu recitalurile extraordinare susţinute de Veta Biriş şi Nicolae Furdui Iancu.

 

redactia

comentarii

de Careian la 24 August 2015 - 15:59

Bravo voua !Mentineti flacara romaneasca vie si pe mai departe !!!!!!!!

de Luca la 24 August 2015 - 16:37

vad ca in poză apare domnul govor pe langa astra din carei si motii din ianculesti dar in gazeta lui condusa de finul primarului kovacs nu apare niciunde scris despre ei.
in bataie de joc a fost scris despre motii din jurul careiului mai ales ca la marna nu sunt tulnicarese ci numai la ianculesti!
nu va place de ianculesti si carei tovarase mircea si credeti ca daca stergeti din ziar numele lor nu o sa mai existe? anu viitor mai vreti sa veniti in campanie la noi sau trimiteti iar pe jeno la televizor sa va adune voturile?

de othilia la 24 August 2015 - 19:06

Felicitari celor care au organizat si au participat la acest festival romanesc! Spiritul national nu are voie sa se stinga…multumim.

de Lucian la 25 August 2015 - 07:50

Felicitari.Bravo!

de motii la 25 August 2015 - 09:21

nu va jucati cu motii fratilor ca s/ar putea sa va ardeti la limba!
satui suntem de minciunile govoriste trimbitate de pensionarul onet cu pensie de handicapat de vedere ce conduce masinile prin oras si de minciunile nepotului consilier scos dinb servici de cele doua banci si care nu a fost in stare sa isi respecte nici macar casatoria.
prostu satului lasa si biserica fara bani ca ar trebui luat la pietre si scos aafara ca gunoiu de la florisal!

Lasati un comentariu