În apărarea poetului martir Ion Şiugariu

• publicat la: 20 august 2015
În apărarea poetului martir Ion Şiugariu

Redacţia Ziaristi Online îl felicită pe tânărul deputat PNL Daniel Gheorghe, succesorul lui Eduard Hellvig în Parlamentul României, pentru modul exemplar şi singular în care a apărat memoria eroului-martir Ion Soreanu Şiugariu în forul legislativ al ţării.

DECLARAȚIE DE PRESĂ

primită de la domnul deputat Daniel Gheorghe (Grup PNL)

Ministerul Afacerilor Externe insultă un erou român

Recent am aflat cu stupefacție faptul că Ambasada României la Bratislava a cerut primăriei orașului Brezno din Slovacia respingerea propunerii comunității locale potrivit căreia un pod din oraș va purta numele eroului român din al doilea război mondial, Ion Soreanu Șiugariu, căzut la datorie la 1 februarie 1945.

De menționat faptul că Ion Soreanu Șiugariu a murit pe acel pod luptând pentru apărarea orașului Brezno de armata germană și contribuit la eliberarea așezării de sub stăpânirea nazistă.

Demersul de bun-simț și adâncă recunoștință al primarului Tomas Abel din Brezno și al consiliului local de acolo s-a lovit din partea autorităților diplomatice române de un răspuns brutal și parcă desprins din retorica anilor ’50 în care se respinge inițiativa respectivă pe motiv că eroul Ion Soreanu Șiugariu ar fi fost ”fascist”. Invectivul îi aparține unui obscur angajat al ambasadei, secretarul politic, Radu Coanta. Sunt convins că definiția termenului de ”fascist” îl depășește pe domnul Coanta care, prin acest argument rușinos generat de niște scrieri de tinerețe cu caracter naționalist ale eroului român care nu se face vinovat de absolut nicio crimă și care chiar a fost decorat postmortem în anul 1946 de către M.S. Regele Mihai I cu înalta distincție ”Coroana României cu spade în gradul de Cavaler și cu panglică de Virtute Militară”, nu face altceva decât să readucă în prezent retorica antinațională și mistificatoare a celor care au instalat bolșevismul în România cu ajutorul tancurilor sovietice.

Cum poate fi ”fascist” un erou care și-a dat viața chiar în războiul antinazist apărând o comunitate?

Nu știu cât de bun creștin este domnul Radu Coanta, dar îmi amintesc de pilda tâlharului de pe Cruce care s-a mântuit în ultimele clipe ale vieții mărturisindu-l pe Hristos. Oare dacă, ipotetic vorbind, Ion Soreanu Șiugariu, poet talentat în afară de martir, a fost autorul unor texte controversate din punct de vedere ideologic ori moral, aceste opinii de tinerețe ar anula sacrificiul suprem pe care l-a făcut luptând cu însuși mașina de războiul a regimului german nazist, regimul ideologic extrem al familiei politice cunoscute sub numele de fascism?

Nu m-ar mira ca în curând o altă minte luminată din Ministerul Afacerilor Externe să ceară pe același model ștergerea memoriei generalilor Avramescu, Macici ori Rădescu, primii 2 chiar lichidați de ocupantul sovietic și instrumentele sale represive, și care conform retoricii bolșevice se făceau vinovați de ”fascism”.

Cer public pe această cale ministrului Afacerilor Externe al României, domnului Bogdan Aurescu, destituirea de urgență și rechemarea rapidă în țară a acestui domn Radu Coanta care se erijează în comisar ideologic și care prin inepțiile debitate mânjește cu noroi obrazul României pe care ar pretinde că o reprezintă. Cultul eroilor joacă un rol fundamental în orice țară care se respectă pe sine, astfel că să nu uităm că în țări democratice și demne precum Marea Britanie, Israel, Polonia ori Statele Unite a insulta un erou-martir este un adevărat gest de lezmajestate și de atac la adresa simbolurilor naționale. Dar, la noi, la Ministerul Afacerilor Externe, unde protocolul primează, iar nu patriotismul, ne permitem să închidem ochii atunci când se ară cu plugul mormintele eroilor români din al doilea război mondial ori îi lăsăm pe martirii neamului să-și doarmă somnul de veci în paragină cu gunoaie, moloz și bălării de un metru precum se întâmplă cu cimitirul eroilor români din al doilea război mondial aflat chiar în centrul orașului Chișinău.

Menținerea lui Radu Coanta în aparatul diplomatic român este un act antiromânesc și aștept o reacție pe măsură din partea domnului ministru Aurescu cu privire la această situație jenantă creată în Slovacia.

În calitate de parlamentar al României îmi cer scuze pentru această situație absolut bizară în fața autorităților slovace și a onorabilei comunități din Brezno și transmit poporului slovac gânduri de prietenie și sinceră apreciere. Sper că nu vor ceda în fața aberațiilor formulate de aceste minți rătăcite oploșite prin sistemul diplomatic românesc.În rest suntem datori cu o lumânare, o prescură și un nume de stradă pentru eroul român, Ion Soreanu Șiugariu!

19 august 2015

Sursa: Camera Deputaţilor via Ziaristi Online

comentarii

de Geo M. la 21 august 2015 - 06:24

Radu Coanta trebuie rechemat in tara ca ne face de rusine. Ce face domnul ministru Aurescu?

de sorin florut la 21 august 2015 - 16:18

Domnul ministru încă nu face, pentru că probabil habar n-are dacă Ion Șiugariu nu este cumva naționalist extremist, iar legea recent promulgată de președinte, așa numita ”lege Elie Wiesel”, incriminează ”naționalismul extremist” fără a defini ce înseamnă această sintagmă și în ce constă infracțiunea de ”naționalism extremist”! Adică, în fond, care e fapta ce se incriminează? Cum naiba îi selectează pe ăștia pentru misiuni în străinătate de ajung tot felul specimene de acest gen în ambasade? Probabil după cum sunt selectați politicienii.

de Horia Mărieș la 21 august 2015 - 17:41

@Sorin Floruț:
Diplomații sunt selectați în România exact ca și în politichie.
Prin relațiile pe care le au cu baronii bine infipți în politichie, prin P.C.R. (pile, cunoștiinte, relații), prin relații de rubedenie, prin nepotisme, etc. Ca in Balcani pe vremea fanarioților. Nu pot să explic lucrurile în detaliu fiindcă nu mă pricep la istorie.

de sorin florut la 22 august 2015 - 15:09

Și iadul este pavat cu intenții bune! Nu contează care a fost intenția inițiatorilor legii respective, ci contează rezultatul! Iar rezultatul, adică ceea ce a fost promulgat ca act legislativ, este produsul nu numai al președintelui, ci și al parlamentului românesc care girează o lege ce permite oricui să aresteze pe oricine! Adică pe oricine este incomod! Iar asta se întâmplă nu din cauză că e o problemă cu simpatiile legionare ale unei părți a elitei intelectuale românești, ci pentru că legea asta, pe lângă niște fapte relativ clare, incriminează și ceva ce ea însăși nu definește, anume ”naționalismul extremist”. Pare că nimeni dintre cei ce discută unele efecte absurde ale codificării în cauză nu a sesizat pericolul mortal pentru libertatea de exprimare și implicit pentru democrație – care nu poate fi concepută fără libertatea de exprimare – reprezentat de sintagma ”naționalism extremist” utilizată în lege, fără însă ca ”naționalismul extremist” să fie definit în vreun fel. Dacă dicționarul limbii române (dar și dicționare englezești sau de limbă franceză) ar prezenta un singur înțeles al noțiunii de naționalism, încă ar fi mai fi cumva, deși discutabil. Din nefericire, dicționare în diverse limbi, inclusiv în cea românească, definesc naționalismul în termeni diametral opuși, naționalismul fiind când ceva bun, legitim, justificat, când dimpotrivă, ceva rău, asimiliat cu șovinismul și oprimarea altor etnii. În aceste condiții, nu se poate să nu te întrebi ce anume se incriminează prin textul legii respective? Dacă un luptător împotriva Germaniei hitleriste, care și-a adus ca jertfă supremă propria viață în lupta antifascistă, adică un erou antifascist, ca poetul băimărean Ion Șiugariu poate fi naționalist extremist, atunci oricine din țara asta, inclusiv eroii neamului de pe toate câmpurile de bătălie, din toate timpurile, români care s-au dus acolo și au pierit pentru că îi chemase țara, pot fi condamnați ca ”naționaliști extremiști”. În această situație, nu numai președintele, ci însuși parlamentul – care mai are tupeul să numească ”al României” – a înnebunit! Asta când avem un președinte fost membru al unei organizații ce s-a pretins succesoarea organizației hitleriste Grupul Etnic German (Deutsche Volksgruppe) și când manifestările horthyste ungariste au proliferat fără ca legile antifasciste românești să fie puse în aplicare!

de sorin florut la 22 august 2015 - 20:56

Textul legii 217 / 2015

a) prin organizaţie cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent, în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, precum ura şi violenţa pe motive etnice, rasiale sau religioase, superioritatea unor rase şi inferioritatea altora, antisemitismul, incitarea la xenofobie, recurgerea la violenţă pentru schimbarea ordinii constituţionale sau a instituţiilor democratice, naţionalismul extremist. În această categorie pot fi incluse organizaţiile cu sau fără personalitate juridică, partidele şi mişcările politice, asociaţiile şi fundaţiile, societăţile reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi orice alte persoane juridice care îndeplinesc cerinţele prevăzute la prezenta literă;

Lasati un comentariu