Incredibil, dar adevărat. Autostrăzi construite fără autorizaţie la fel ca şi afacerile cu apă termală

• publicat la: 31 august 2015
Incredibil, dar adevărat. Autostrăzi  construite fără autorizaţie la fel ca şi afacerile cu apă termală

Institutile statului care ar trebui să vegheze la asigurarea şi respectarea unui climat legal în toate domeniile, sunt depăşite de situaţie.

Buletin de Carei a semnalat încă din cursul anului trecut faptul că o firmă privată foloseşte ca şi materie primă aducătoare de profit privat, o bogăţie a subsolului României, fără a avea vreo autorizaţie sau a plăti vreo redevenţă statului român. Ştrandul termal Carei a fost concesionat unei firme private pentru suma de o mie de euro Anual, în condiţiile în care nimeni nu dispune de vreo autorizaţie de exploatare pentru apa geotermală pentru care  cei dornici de o baie plătesc bilete de intrare.

Cu alte cuvinte, o afacere dezvoltată pe banii statului român dar cu veniturile îndesate în buzunare private, apropiate grupului de interes din jurul primarului.

După semnalările Buletin de Carei, Primăria Carei a înaintat un proiect de hotărâre  în CL, pentru a intra în legalitate, după o vizită în prealabil la Oradea a unei delegaţii din primărie şi din conducerea firmei private ce gestionează ştrandul.

Evident că şi pentru intrarea în legalitate, primăria Carei va fi cea care va plăti toate cheltuielile, mai mult de 84 mii lei,din banii careienilor  care au plătit şi biletele  de intrare la ştrand. Să tot faci afaceri cu Primăria Carei pe banii careienilor contribuabili şi ai statului român ale cărui resurse sunt exploatate ilegal.

Un alt caz  care demonstrează că încă nu suntem pregătiţi să ne protejăm  puşculiţa naţională, este cel al construirii de tronsoane de autostradă fără autorizaţii de contrucţie.

Situaţia a fost semnalată de către cotidianul.ro, care oferă date concrete. Lucrările de construcţie la autostrada Sebeş-Turda au început în 2014, însă pentru 66 de kilometri din cei 70 ai A10 nu au fost emise până în prezent autorizaţiile de construire. Această informaţie halucinantă vine chiar de la autoritatea contractantă, Compania Naţională de Autostrăzi (CNADNR) şi se găseşte într-un răspuns la o solicitare formulată de Asociaţia Pro Infrastructura.

 

Lasati un comentariu