Primar sătmărean sancţionat pentru afirmaţii cu caracter discriminatoriu şi care instigă la ură

• publicat la: 15 august 2015
Primar sătmărean sancţionat  pentru afirmaţii cu caracter discriminatoriu şi care instigă la ură

Conform Hotararii Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, nr. 211/29.04.2015, emisa in urma sesizarii noastre din timpul campaniei electorale pentru Alegerea Presedintelui Romaniei, acesta  a hotarat sanctionarea primaruluil PSD de Satu Mare, domnul COICA COSTEL DOREL, pentru afirmatii discriminatorii, care duc la instigare la ura.

In fapt, sesizarea facuta de catre filiala satmareana a FDGR si ACL Satu Mare, prin Av. Adrian COZMA, copresedinte TNL Satu Mare, a vizat afirmatia facuta intr-o  emisiune televizata de catre d-nul Coica Costel Dorel, la adresa domnului Klaus  Johannis, respectiv ca are ,,mutra de nazist’’.

Afirmatia facuta cu scopul vadit de a trezi antipatii electorale, a fost cu atat mai grava ca cat ea venea din partea reprezentantului unei  comunitati multietnice, Primarul municipiului Satu Mare.  Domnul Coica Costel Dorel n-a ezitat sa-si jigneasca concetatenii de etnie germana, doar ca sa mai smulga cateva voturi pentru candidatul PSD, Victor Ponta.

A fost unul din motivele demersului nostru, pentru ca  un astfel de  fapt reprobabil,  nu trebuia sa ramana nesanctionat. Reprezentantii autoritatilor trebuie sa fie un model de comportament, iar mesajele pe care le transmit nu trebuie sa aduca prejudicii reputatiei comunitatii locale si implicit Romaniei, ca stat european.

In motivarea deciziei sale,  Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a considerat, pe buna dreptate, ca astfel de afirmatii, facute la acest nivel, sunt foarte periculoase. Respectul si toleranta pentru persoane care nu sunt de aceeasi etnie, religie sau au alte afinitati politice, trebuie sa faca parte din educatia fiecarui om politic modern, iar derapajele de orice fel trebuie sanctionate drastic.

Conform aceleiasi hotarari, CNCD ii recomanda  domnului  primar al Municipiului Satu Mare

,, sa-si revizuiasca limbajul folosit in interventiile publice, in vederea respectarii legislatiei in vigoare,, si dispune, de asemenea ,, obligarea domnului Coica Costel Dorel sa publice in mass-media un rezumat al prezentei hotarari de constatare, conform art.26, alin.2,din  O.G.137/2000, privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, cu modificarile si completarile ulterioare.’’

Nu stim in ce masura avertismentul si dispozitiile CNCD vor modifica comportamentul primarului Dorel Coica. Cert este ca atitudinea acestuia continua sa dezbine si sa invrajbeasca : romanii cu ungurii, bugetarii cu antreprenorii, municipiul cu  judetul.  Atata timp cat sunt manipulati si angrenati de catre politicienii puterii in false probleme, satmarenii uita de ce orasul lor este in coada tuturor sondajelor, iar alesii lor, personaje de scandaluri.

Pana la aceasta data, dispozitiile si recomandarile CNCD au fost ignorate de catre PSD-istul Dorel Coica. PRIMARUL insa, ar trebui sa le indeplineasca intocmai. Le-ar demonstra satmarenilor ca regreta jignirile aduse si ca are disponibilitatea de a se corecta, ca e capabil sa respecte legea si  mai ales, ca este Primarul tuturor satmarenilor, nu doar al militantilor PSD.

Copresedinte TNL Satu Mare,                                                                                                                                                                                     Adrian  COZMA

 

comentarii

de Horia Mărieș la 16 august 2015 - 05:17

Dacă a făcut afirmația respectivă, aia cu „mutra de nazist” și se pare că a făcut-o, atunci „doctorul” Coica este un mare porc.
Poate să mă reclame la CNCD pentru faptul că l-am discriminat.

de vasile la 16 august 2015 - 11:37

nu va luati de amicul lui jeno de trafic de personal de sanatate si de terenuri si imobile pentru cabinetele satmareanului.
klaus are pentru el mutra de nazist dar jeno care interzice bustul lui eminescu in carei are mutra numa buna de pupat de chelul oportunist fara sentimente romanesti adevarate.

de Adrian la 17 august 2015 - 09:46

Si unde e discriminarea? Respectivul putea fi dat in judecata de Iohannis pentru calomnie sau altceva de acest tip! Dar discriminare? A vrut cumva sa se angajeze la primarie si a fost respins pe motiv ca are fata de nazist? Cum au fost jigniti satmarenii de origine etnica germana? A spus cineva ca daca esti etnic german esti obligatoriu nazist? A indemnat cineva la discriminarea lor pe un astfel de motiv? Maine-poimaine veti spune ca nazisti au fost romanii!

de Horia Mărieș la 17 august 2015 - 10:32

@Adrian la 17 August 2015 – 09:46

NU, nu se va spune niciodată că „naziștii au fost români”. Doar că unii români (relativ puțini) au fost naziști.
Dar se va spune mereu că @Adrian este un pupincurist notoriu al nesimțitului și neobrăzatului de țăran impertinent, mitocan și lipsit de obraz, al PSD-istului Coica.

de Dr. Mengele la 17 august 2015 - 15:00

Nu stiu ce are in cap Coica asta, dar cinstit vorbind, daca-i pui Plavanului Mut o casca nazista pe troaca, juri ca-l vezi pe Porta din savuroasele romane ale lui Svan Hassel…

de Dr. Mengele la 17 august 2015 - 15:02

Erata : Sven…

Raspunsuri

Lasati un comentariu