Tiberiu Vanca se adresează careienilor

• publicat la: 20 august 2015
Tiberiu Vanca se adresează careienilor

Iubiţi Careieni:
Ca unul din cei ce au participat la devoalarea vieţii publice careiene prin peste cincizeci de colaborări la ziarul “online” careian Buletin de Carei, mi-am permis în 13 august să aplic un comentariu la un articol pus pe pagină şi semnat Daniela Ciută,comentariu prin care am felicitat administraţia careiană pentru actul generos de a acorda ajutor financiar derulării pe teritoriul administrației a zilelor Iancului. În loc să mi se primească felicitările am fost atacat dur de porta voce-irdentistă a primarului local.   Este vorba de Megyeri Tamas Robert, căplenarul, care figurează pe statele de plată a primăriei pentru a conduce “paginile oficiale ale primăriei”,pagini ce potrivit primarului trebuie să promoveze întru bine etnia maghiară şi printre altele să coboare până la derizoriu celelalte etnii, cea română în special, “marcată de primitivism”, în Legendele Sătmărene”, după Gabriela Vening, ştiţi Domniile Voastre, consiliera UDMR  de la primăria condusă de către Kovács Eugen.

Ei bine Megyeri Tamas Robert alături de Boroș Erno sunt alţi doi soldaţi disciplinaţi ai lui E.Kovacs întru promovare iredentismului local.  Cum se pare că ajutorul financiar acordat evenimentului “Zilelor Iancului” s-ar fi făcut peste autoritatea primarului, M.T.R. a reacţionat la mesajul nostru de felicitări cu mânie iredentistă, dusă până în pragul dispreţului. Textual  prin purtătorul vorbelor lui M.T.R., “Anziksz-ul” personal al căplenarului: “Cine este acest T.V… nu ştiu, nu mă interesează”, apoi re venindu-şi uşor din amnezie contin uă:”Se pare că este unul din comentatorii ce postează la ziarul-gunoi B.de C. şi în plus esste şi autor de articole…”

Apoi după aceste atitudini contradictorii, începând cu nu ştiu, şi continuând cu “ba ştiu”, pune în pagină “…la o manifestare culturală ce a avut loc anul trecut în scopul popularizării poeţilor locali,… (n.n. cineva).. a reproşat organizatorilor că nu s-a  dat citire unor versuri compuse de Tiberiu Vanca ….” şi continuă “… acesta ar fi lucrul cel mai important. Totuși este (n.n. era în loc de este pentru că se referă la trecut, chestiune străină culturii lui M.T.R. care mai trage din când în când cu mucii în fasole) nevoie să i se facă publicitate, să fie popularizat acest om atât de “renumit” ”
Răspunsul nostru la aceste imprecaţii : “Roby”! Băiete! Nu sunt nici important şi nici renumit, sunt o persoană cu adânci rădăcini careiene, cărţile semnate de mine   se află pe rafturile Bibliotecii Naţionale, a bibliotecilor din Baia Mare; Satu Mare, Cluj-Napoca; Zalău; Deva ; Carei; Jibou; Brad; Băn işor.”

Iar Jurnalismul semnat de subsemnatul s-a prestat la cotidiene din Bucureşti; Timişoara; Deva; Reşiţa; etc. şi chiar şi în Buletin de Carei cu peste cincizeci de colaborări. Am în c/v-iu un activism cultural ce a atras atenţia la 103 cotidiene şi periodice, radio-ului şi televiziuni şi mă regăseesc chiar şi într-un cotidian cu distribuire planetară. Pentru credinţă, a se vedea “Tiberiu Vanca “Anotimpurile Agorei” Ed. Călăuza v.b. 2007″ Revista de Cultură contemporanul m-a acopeit cu diminutivul de “inventator de mijloace de disiminare a culturii”.
Văzând lucrurile grave pe care M.T. R. le-a pus în pagină prin intermediul proliferatorului de ură numit Ansziks, am socotit să văd cine este M.T.R. drept care am deschis pagina sa de Facebook, pe care parcurgând-o am aflat cine este servul lui Kovács E., şi ce deservicii face acesta ungurimii.
Să ne facem înţeleşi: Trăind în România MTR şi fiind un “ungur” get-beget acesta își notează gândurile numai în limba maghiară, limbă ce nu-mi este cunoscută, drept care am apelat la serviciu “Tradus-automat” şi am avut a observa cum cineva își bate joc de intențiile de comunicare ale lui MTR, cum este pus cititorul necunoscător al maghiarei să creadă că autorul scrierii stă foarte rău cu nivelul cultural şi că ar fi un comunicator impotent.
Pentru credinţă doar două exemple din sutele existente în pagină.
Pe 8 august 2013 MTR a postat: “Ugyan nem latszik, nem egyedul koszoruztorn”
După traducătorul automat MTR ar fi scris imbecilitatea: “Nu se vede, n u koszoruztorn singur”
Asta da inteligenţă şi Ura! comunicare! Roby!
Al doilea exemplu de imbecilitate, evident a traducătorului automat.
Textul: “A munka nem szegyen, sot, Szodemeteren imanak szulofodjen a tuzlodalt is meg lehet latni”
După traducătorul automat MTR aduce sub ochii cititorului român textul. “Munca nu e o ruşine, de fapt szodemeteren , el acasă cam dincolo noastre se pot vedea.”
Rog cititorul maghiar să scuze lipsa diacriticelor corespunzătoare idiomului maghiar, pentru că recunosc că nu am ştiinţa aplicării lor.
Ţara în care MTR își face cunoscute gândurile prin Facebook are în jur de douăzeci de milioane de habitanţi, iar în jur de peste 94% din aceştia nu cunosc limba maghiară, cu toate că o stimează.   Întrebăm: Nu constituie un gest de lipsă de respect, manifestată de M.T.R. faţă de cultura maghiară, faţă de elementul de căpetenie a acesteia, limba vorbită, să determine vizitatorii români ai paginii, ce pot atinge cifre impresionante, să creadă că limba maghiară, frumoasa limbă maghiară ar fi o limbă imbecilă? Aceasta este întrebarea pe care i-o avansăm exegetului care prin Anziksz-ul său s-a ocupat de subsemnatul în termeni de desconsiderare şi dispreţ.

Dacă n-ai capacitatea să-ţi aperi propria limbă şi cultura maternă de ridicol, vocea ta în calitate de exeget cum s-au vrut imprecaţiile Domniei Tale Roby sună cam dogit, pentru că atâta vreme cât tolerezi ca gândurile tale, posibil inteligente şi utile să compară la cititorul de altă limbă prin traduceri nefericite dovedeşti o criminală lipsă de respect faţă de cultura maghiară. Iar dacă Kovács J. pentru asta vă plăteşte, continuaţi.

În ce mă priveşte ori de câte ori voi fi trist şi voi avea nevoie să mă vindec cel puţin în partee dee tristeeţe, voi deschide pagina e Facebook a Domniei Tale, pagină ce-mi va oferi imbecilităţii ce mă vor încărca de un trist umor.

Tiberiu Vanca

comentarii

de Geo M. la 21 august 2015 - 06:37

Despre atitudinea (inainte de 1990) anti-comunista a revistei vorbite „Agora” din Brad oare primarul din Carei a auzit? Daca nu, sa se informeze si sa-i ceara scuze domnului Tiberiu Vanca.

Lasati un comentariu