Primarul Kovacs suţine că nu e împotriva unui bust al lui Eminescu în Carei dar înregistrările dovedesc minciuna

• publicat la: 17 septembrie 2015
Primarul Kovacs suţine că nu e împotriva unui bust al lui Eminescu în Carei dar înregistrările dovedesc minciuna

La 7  luni de la interzicerea de către consilierii UDMR a amplasării unui bust al  poetului naţional Mihai Eminescu în municipiul Carei, AICI, primarul Eugen Kovacs, care este şi preşedinte al UDMR Carei, reacţionează. Evident, reacţia este găzduită de gazeta care a ignorat a consemna hotărârea CL Carei  la şedinţa din februarie 2014, gazetă condusă de finul primarului Kovacs şi abonată la bani publici careieni.

Primarul Kovacs vorbeşte de persoane lipsite de influenţe politice, dar angajează ca şi consilieri personali membrii din biroul permanent al UDMR Carei , angajează cu derogare ca şi director economic la  Primăria Carei o soţie de consilier judeţean UDMR  şi  lista poate continua dacă vreţi, până mâine.

“Nu sunt împotriva amplasării unui bust al lui Eminescu în Carei, cum mă tot acuză liberalii. Cu atât mai mult, nu mă consider nici şovin” clameaz[  primarul Kovacs  care figureaza  la Directia de Finante ca si restant la plata datoriilor la bugetul de stat, motiv pentru care are din 2008 retinere pe salariul de primar.

Procesul  Verbal al şedintei din 24 februarie 2015 îl contrazice însă CLAR. Iată AICI şi înregistrarea care atestă că iniţiativa  de a amplasa un bust al poetului naţional Mihai Eminescu în Carei a fost respinsă prin vot direct.

“Asemenea decizii (de amplasare de busturi in oraş,n.r.)  trebuie luate după consultări serioase şi analize temeinice”,  mai clamează primarul Kovacs, fapt ce nu trebuie aplicat însă în cazul busturilor impuse de UDMR, care nu se consultă serios şi după analize temeinice cu nimeni înafară  de etnicii maghiari.

În municipiul multietnic Carei, există o adresă remisă pe adresa primăriei potrivit căreia oraşul este împărţit în perimetre etnice  tocmai pentru a nu permite ca busturile româneşti să pătrundă în parcurile oraşului Carei.

Este şi cazul bustului regelui Ferdinand, amplasat ilegal în colţ de intersecţie, pentru că nu a fost de acord primarul Kovacs ca acesta să fie amplasat pe locurile călcate de pasul regal la vizita din mai 1919.

Mai mult, potrivit PV şi înregistrărilor video, primarul Kovacs a atenţionat consilierii români  cu   ...nu forţaţi lucruri ce nu e bine să forţaţi.…referindu-se la faptul că urmaşii grofilor nu agreează un bust al regelui Ferdinand în parcul din jurul castelului, aflat în domeniul public al Careiului. aici

În disperare de cauză, primarul  apelează la găselniţa grup de intelectuali, uitând că ASTRA Carei este formată tocmai din intelectuali careieni care au făcut dovadă posibilităţilor lor de a organiza evenimente culturale, simpozioane şi manifestări la care a fost MEREU invitat dar nu a participat niciodată.

Sau doriţi, domnule primar Kovacs, doar intelectuali ca şi cei cărora le plătiţi  tipărirea de cărţi, dar  îi îndemnaţi  să se abţină de a le lansa sub egida ASTRA sau să se implice în activităţile culturale ale acesteia? Sau intelectuali care sunt chemaţi în biroul dvs. împreună cu superiorii lor şi puşi să aleagă între locul de muncă din primărie sau colaborarea cu doamna Ciută?

Grupul de intelectuali pe care îl doriţi va fi alcătuit după modelul grupului pe care l-aţi format pentru a pune în  valoare impresionantul Monument al Ostaşului Român  prin înlăturarea tuielor de 9 m ce îl înconjoară atent pentru ca nu cumva vreo privire indiscretă să îl observe?

De ce desconsideraţi   grupul de intelectuali de la Despărţământul ASTRA  şi interziceţi apariţia pe pagina oficială a primăriei a menţionării oricărui eveniment desfăşurat de către aceştia, deşi şi aceşti intelectuali sunt contribuabili oneşti la bugetul local? Excepţie face ultimul eveniment de duminică 13 septembrie dar nici  atunci nu au fost menţionţi organizatorii, ASTRA Carei şi Societatea Avram Iancu.

Daca nu sunteţi şovin, de ce aţi preferat să staţi la un pahar de vorbă  doar cu sportivii din Ungaria aduşi doar după ce ASTRA a făcut publică organizarea  simpozionului dedicat arhiereului Andrei Şaguna , un moment istoric pentru municipiul Carei dacă luăm în considerare faptul că însuşi Mitropolitul Clujului, IPS Andreicuţ a dat curs invitaţiei de a participa, alături de PS Iustin Sigheteanul ? Au mai participat şi doi academicieni cu statut deplin, profesori universitari din Bucureşti şi preşedinţi de Asociaţii culturale din ţară. Oaspeţii nu au fost consideraţi  suficient de importanţi pentru a fi salutaţi de primarul oraşului?

De ce nu aţi onorat invitaţia ASTRA Carei dacă nu sunteţi sovin? Nici la manifestările de la 25 octombrie 2014 nu aţi salutat delegaţia Academiei Române, sosită special în oraşul  Carei, pentru a depune o coroană de flori la Monumental Ostaşului Român!

Sunt fapte care nu trec neobservate şi  pe care le pusesem la caseta cu amintiri dacă nu aţi fi provocat  memoria noastră cu minciuni ridicole şi penibile tipărite în ziarul dvs. de casă şi susţinut   şi din banii careienilor contribuabili!

Dacă nu sunteţi şovin,  de ce românii nu au parte din 2008 încoace de când aţi preluat primăria Carei de un concert folcloric  unde să cânte Furdui Iancu …aşa-i românul când se-nveseleşte….  sau Cristian Fodor sau Sava Negrean?  De ce  intelectualii care participăm an de an la fiecare spectacol  festiv   de Ziua Naţională a României  nu reuşim să vă identificăm în public? Ca de altfel la nici o manifestare românescă tradiţională, nici măcar la o nevinovată şezătoare din Câmpia Careiului. Am apreciat că aţi amplasat însemnele statului de drept în sala de şedinţe a CL doar după intervenţia Buletin de Carei, la 7 luni de la tăierea panglicii  inaugurale dar de ce a fost nevoie de o intervenţie pentru un lucru ce trebuie făcut din prima clipă?

Adevărul nu e mereu cum îl doriţi dvs. şi nu puteţi să aruncaţi cu noroi în intelectualii careieni după bunul dvs. plac, desconsiderând până şi prima ediţie a Festivalului  de Datini şi Obiceiuri de Crăciun din muncipiul Carei, iniţiată de ASTRA Carei, unde aţi fost de asemenea invitat. Unde aţi fost ? Nici la spectacolul OMAGIAL dedicat poetului naţional Mihai Eminescu, organizat de Despărţământul ASTRA în sala mare de la Castel nu aţi participat, deşi aţi fost din nou invitat, dar iesiţi în presă cu tot felul de bazaconii şi poveşti  ce nu pot fi dovedite aşa cum o dovedesc  documentele  oficiale  ale unui CL.

Dacă sunteţi deranjat de acuzele care vi se aduc şi care probabil au dus la apariţia acestui material gazetăresc, încercaţi să vă schimbaţi comportamentul şi atitudinea, şi veţi avea surpriza să observaţi că lucrurile reintră în normal pentru un oraş multietnic cum este Careiul, în care eu m-am născut şi am crescut şi am fost educată.

De ce nu apare în gazeta la care apelaţi în vremuri de restrişte nici un cuvânt despre manifestarea careienilor din data de 13 septembrie din faţa bustului lui Avram Iancu unde de asemenea aţi fost invitat? Cum se poate să nu luaţi atitudine când observaţi asemenea scăpări din partea celor ce beneficiază de foloase finaciare din partea primăriei pe care o conduceţi? Daţi exemple de atitudine echidistantă în orice împrejurare şi veţi vedea că veţi avea parte numai de laude, dacă pe acestea le vânaţi!

Până atunci, rugaţi doamnele juriste care vă însoţesc la şedinţele de CL , să vă pună la dispoziţie PV al  şedinţei din 24 februarie 2015 şi să vă arate pasajul în care apare consemnat faptul că consilierii UDMR Carei au votat împotriva amplasării bustului poetului naţional Mihai Eminescu  în mun. Carei. Eminescu  să vă judece pentru tot acest circ!

Daniela   Ciută

comentarii

de careian roman la 17 septembrie 2015 - 13:30

de ce pentru busturile romanesti se cauta fonduri din alta parte iar pentru cele unguresti plateste primaria?
la fel e si in cazul scolilor cum bine a scris Buletinul de CAREI!

de sofia la 17 septembrie 2015 - 15:19

gazeta platita de jeno a scris la fel de multe minciuni si despre directorul de la casa de batrani care le dadea ratia intreaga de mancare numai ca sa obtina postul pentru pesedei si sa angajaeze pe cumetrii si politic…acum nu mai scrie cum dispar medicamentele si mancarea la fel ca pe vremea kalatului…nu scrie gazeta nici despre cursurile DIN FONDURI EUROPENE PENTRU CLIENTELE DE PARTID A RODICUTEI CARE A VANDUT 17 HA DE LA FABRICA DE CANEPA PE MILIOANE DE EURO LA FEL CUM A FACUT JENO CU CRASNA.
UN SFERT DIN CURSANTI NU STIU SA SCRIE SI SUNT INREGISTRATI LA CASELE DE COPII DIN ORAS SAU NEAMURILE ANGAJATILOR CU CARNET DE PARTID COMUNIST

de si ce la 18 septembrie 2015 - 10:08

Cum se linistesc apele in politica la nivelul mun.Carei, pnl mai doreste cate un bust,pentru ca asa se poate ajunge la controverse.Pana la urma va trebui si lui Ciuta un bust!

de Marcu la 18 septembrie 2015 - 10:16

adica cum se linistesc ceilalti dupa ce au impartit spaga din banii careienilor se gasesc tocmai liberalii sa nu vrea cota parte din spaga impartitea de jeno…ce tupeu pe liberali sa refuze spaga din banii saracilor!
si mai si vor bust pe merit pentru romanii meritosi, asta da pretentie ….
hal liberalii!!! respect domnule Ciuta pentru tot ce faceti si pentru ca nu au reusit nemernicii sa va schimbe!

de mult la 20 septembrie 2015 - 13:09

mult szl0b0z asupra csutelor gegoase si propagandiste care folosesc poetul pentru marunta lor propaganda pentru si mai maruntul lor partid hot si las : PNL
rusine danielo!

de vomfimulti la 20 septembrie 2015 - 13:13

ciutele propagandiste au transformat acest ziar online in ziarul de casa al PNL CArei.rusine ciutelor,rusine mariesilor netrebnici,acestor ingineri nomenclaturisti si neocomunisti care alearga dupa voturi.
sa nu uiti danielo ca pretul voturilor a mai crescut.in 2012 dadeai 50 de RON lui tiganusu cand te-am prins in flagrant,acum trebuie sa dai mai mult.

de don tiberiobodika la 20 septembrie 2015 - 15:43

mare suparare pe ziarul Buletin de Carei ca arata hotiile lui kovacs si gaska udmerista de la primarie….Daniela Ciuta ar fi buna daca ar fi la psd sau udmr dar pentru ca face doar activitati culturale de inalta tinuta trebuie criticata; si mai si semneaza articole in care pune documentele oficiale din primarie care arata jaful banului public,asta tupeu nu poate fi iertat si netaxat de postacii tulipanocomunisti….cand platiti datoriile primarului kovacs fratilor si cand dati inapoi la oras masina cumparata de kovacs din banii orasului dar folosita doar pentru el?
Cum poti sa ierti ca lajos si beko dau 50 de lei pe str doina si pe baltilor si duc mancare de la cantina sociala si Buletin de Carei scrie??/
domnul Ciuta nu are nevoie de imunitate pentru ca el e capabil sa se intretina singur nu sa stea cu mana intinsa ca si falimentatorii de firme lajos si jeno…posturi in primarie date la ginerica si la nevasta lui gindele consilier judetean,fara concurs….astept sa publicati adresa de la cnsas in care iese ca lajos a fost soptitor la seku

de robi la 20 septembrie 2015 - 15:45

jeno e ocupat sa numere cat iese din afacereea cu rodica canepista de la scoala 2 cu cursdanti trecuti pe liste fara sa participe ca doar sunt la lucru si cu cursuri tinute 2 ore cand de fapt trebuie tinute de la 2 la 8…ies ceva euroi de acolo dar sunt disperati ca ati aflat de talharie si acum au dat drumul la postaci

de careiu la 20 septembrie 2015 - 17:55

hai ca sunteti de tot rasul! adica domnul ciuta nu a fost niciodata membru de pcr si voi il faceti comunist iar pe jeno primaru care a venit cu numire de la pcr la crasna si a primit locuinta nationalizata a lui zoli fotograful il lasati deoparte., si viceprimarul a fost membru pcr cu acte in regula si a fost angajat si la mina cand a fost fotbalist ca sa aiba loc de munca dar nu a dat pe la subteran cum nu a dat nici pe la liceu la seral la unio cand semna actele kurpasu alt pcr ist de frunte

de Horia Mărieș la 20 septembrie 2015 - 18:15

@vomfimulti la 20 September 2015 – 13:13

Don Tiberio, ai scăpat cumva din cămașa de forță? Era prea largă?
Îți este tare dor de niște înjurături neaoșe?
Vezi că am învățat recent unele proaspete, magyarul și ți le servesc mintenaș dacă nu-ți iei urgent calmantele
Linistește-te omule drága, vezi-ți de necazurile tale, că ai o grămadă.
Nyugi fiacskám, alukáljál már, mert este van.
Dobre viecer dieța.

de reka la 20 septembrie 2015 - 18:38

acest om nu are familie care sa ii dea la timp medicamentele? nu vedeti ca jeno si laicsika se servesc de boala pe care are el si arunca cu minciuni pe ziar. noi stim cine este sekirista lajos si stim si cum venit la carei jeno si unde stat si cu cine a zugravit camerele si la el si la fata si cate datorii are la oamenii din oras. cel mai mare frica are de domnul ciuta pentru ca nu poate sa santajeze pe el cu nimic si nici bani nu trebuie la domnul ciuta de la primaria carei.

de nasu la 26 septembrie 2015 - 22:17

marele patriot eminescu nu e pe placul presedintelui udmr carei care confunda banii orasului cu buzunarul sau personal si se mai si lauda in oras ce bine ii merge afacerea cu scaune de pe ecoului de parca nu am sti ca merge bine numai dupa ce a intrat la primarie si alimenteza cu scandura din copacii taieti in oras

de Horia Mărieș la 8 aprilie 2016 - 04:00

În sfârșit și o veste foarte bună, ba chiar una excelentă în peisajul cultural sătmărean :
Începând cu data de 18 martie 2016 George Vulturescu s-a pensionat!
Îi dorim odihnă plăcută și îndelungată.

O merită din plin, mai ales fiindcă a muncit serios, mai ales la „perimetrul-axă simbolică în orașul Carei: biserică – soldat – alături de rege” (Adresa nr. 586/29.09.2014 semnată de Directorul executiv Dr. Gheorghe Pop Silaghi care a violat și executat timp mult prea îndelungat cultura în județul Satu Mare).

Sau este perimetru (PERIMÉTRU, perimetre, s. n. 1. (Mat.) Suma lungimilor laturilor unui poligon; linie închisă care mărginește o suprafață. 2. Suprafață cuprinsă într-un perimetru (1); limită a teritoriului unei localități, a unei zone etc. – Din fr. périmètre, ngr. perímetros, germ. Perimeter. Sursa: DEX ’09) sau este axă (AXĂ, axe, s. f. Dreaptă care se consideră a fi orientată într-un anumit sens. ♦ Dreaptă (sau obiect în formă de dreaptă) care ocupă o anumită poziție într-un sistem tehnic. ♦ Dreaptă imaginară în jurul căreia se face mișcarea de rotație a unui corp în jurul lui însuși. ♦ Axa lumii = prelungire a dreptei care unește polii Pământului până la intersecția cu sfera cerească. [Var.: ax s. n.]- Din fr. axe. Sursa: DEX ’09) nenică Poesis!

In context:

INFORMARE DE PRESĂ
Prefectul judeţului Satu Mare, Radu Bud i-a înmânat miercuri, 06 aprilie 2016, o diplomă de excelenţă domnului director al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Satu Mare, George Pop Silaghi alias George Vulturescu. Reprezentantul Guvernului în teritoriu i-a mulţumit acestuia pentru întreaga sa activitate, dar mai ales pentru moştenirea culturală pe care o lasă sătmărenilor. La rândul său, Vulturescu i-a oferit prefectului cel mai recent volum al său, “Cartea de la Satu Mare”.
Prin diploma emisă de către Ministerul Culturii şi semnată de ministrul Vlad Alexandrescu se mulţumeşte lui George Vulturescu pentru activitatea depusă în slujba culturii române, pentru dăruirea şi întreaga carieră profesională şi editorială, pentru promovarea valorilor culturale şi literare sătmărene, în context naţional şi european. Având în vedere că începând cu data de 18 martie 2016 George Vulturescu s-a pensionat, această diplomă reprezintă şi o recunoaştere a activităţii de 20 de ani depuse în fruntea Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Satu Mare.
Evenimentul s-a desfăşurat în cabinetul prefectului judeţului Satu Mare, în acest cadru fiind prezenţi toţi angajaţii Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Satu Mare.

06.04.2016 Cancelaria prefectului

de sergiu la 8 aprilie 2016 - 06:52

nu va luati de el ca e amicul declarat al lui kovacs jeno..impreuna au impartit orasul in perimetre etnice asa cum ii place la primarul kovacs sa faca in CareiiMari.

de Horia Mărieș la 8 aprilie 2016 - 09:43

@sergiu la 8 April 2016 – 06:52

Nu m-am luat de el.
I-am zis doar „la revedere”, drum bun și cale bătută.
Adică: „soha nem viszont látásra”.

de Horia Mărieș la 10 aprilie 2016 - 06:27

@sergiu la 8 April 2016 – 06:52

Un articol foarte măgulitor la paginile 20 și 21:

http://www.editurapleiade.eu/Reviste/2011%20Acolada%20nr.%2004.pdf

Lasati un comentariu