Regele Ferdinand I al României batjocorit de primarul UDMR-ist al Careiului

• publicat la: 24 iunie 2014
Regele Ferdinand I al României batjocorit de primarul UDMR-ist  al Careiului

UPDATE:

La categoria Filmul Săptămânii puteţi viziona prima parte a şedinţei Consiliului Local de marţi,24 iunie 2014.

Bustul Regelui Ferdinad I al României este refuzat a se amplasa în preajma castelului din Carei, vizitat de acesta împreună cu Regina Maria în 1919, la întoarcerea de la Szegedin. Refuzul vine din partea primarului Kovacs care afirmă  ”mă  forţaţi să spun că rugămintea familiei Karolyi este să nu amplasăm pe nimeni  în  curtea castelului  înafară  de familia  lor. Nu  forţaţi  lucruri ce nu e bine  să  forţaţi!”

Şedinţa aleşilor locali convocată în zi de sărbătoare, sărbătoarea Sânzienelor, a fost una care va ramâne pentru generaţiile viitoare ca un etalon al manifestărilor discriminatorii şi şovine  ale conducerii UDMR de la cârma oraşului, în chiar sala de şedinţe a primăriei Carei, şuvoaiele de ură emanate de discursurile primarului Kovacs fiind la un moment dat …palpabile.

O atmosferă deosebit de tensionată cum rar se poate întâlni la  o întrunire a Consiliului Local cu participarea primarului  şi viceprimarului  care ar trebui să se ocupe  de problemele admninistrative locale şi să trateze în egală măsură toţi membrii comunităţii multietnice  şi fără a insera discursuri şi acţiuni dictatoriale,de forţă.

Teroarea introdusă în sala de şedinţe, susţinută de faptul că majoritari sunt consilierii UDMR  riscă să  transforme oraşul în teatru de război, sub directa coordonare a celor plătiţi din banul public pentru a lucra în folosul tuturor locuitorilor oraşului.

Ura viscerală  am putea  spune  a primarului Kovacs, la adresa liderului opoziţiei liberale, dusă până la  paroxism, pune în pericol însăşi democraţia şi libertatea de exprimare  a unui ales local  din forul legislativ al oraşului !

Şi toate acestea datorită insistenţei liberalului Ilie Ciută de a amplasa în municipiul Carei bustul Regelui Ferdinad şi a lui Ion I.C .Brătianu. Dacă proiectul de hotărâre pentru amplasarea bustului Regelui Ferdinand I s-a regăsit pe ordinea de zi, proiectul de hotărâre pentru amplasarea bustului lui Ion I.C.Brătianu, de la a cărui naştere se împlinesc 150 de ani pe 20 august, a fost refuzat a se introduce pe ordinea de zi !

Toate comisiile de specialitate au solicitat discuţii în plen iar la Comisia Economică consilierii UDMR s-au abţinut. Faptul a atras intervenţia consilierului Ilie Ciută, iniţiatorul proiectului.

Mă adresez primarului .  Aveti  în spate o majoritate pe care o folositi discreţionar şi totalitar. Nu este normal să se întample  asa ceva .  Vă  aduc aminte că acest oraş face parte din România iar această ţară nu a fost cumpărată la vamă.

Am avut o înţelegere şi trebuia să mai veniţi să discutăm a fost replica primarului Kovacs, deranjat de afirmaţiile consilierului liberal.

Dacă ati făcut referire la acea discuţie, am să spun ce şi cum aţi propus pentru ca să nu se creadă că avem ceva de ascuns. Aţi afirmat că veţi fi de acord şi veţi vota pentru cele două busturi dacă luăm statuia lui Simion Bărnuţiu din faţa Seminarului romano-catolic, a adăugat consilierul Ciută.

Declaraţia  a atras noi  valuri de furie  şi invective bilingve la adresa liberalului din partea primarului care face faţă din ce în ce mai greu dezvăluirilor în public despre afirmaţiile sale controversate de multe ori.

Cu ce merită  partidul liberal să mă tin eu de cuvânt pentru nu stiu mai ce….”

Nici Proiectul  de hotărâre privind aprobarea ridicării unui bust al Majestăţii sale Regele Ferdinand I al României în Parcul Dendrologic Carei nu este de dată recentă, acesta fiind introdus pe ordinea de zi şi în şedinţa din luna mai  doar că atunci li s-a sugerat liberalilor să accepte amânarea lui pentru că…este în prejma  alegerilor europarlamentare.

Înţelegători din fire, liberalii careieni au acceptat sugestia, cu atât mai mult cu cât consilierul Ilie Ciută a fost împreună cu primarul Kovacs şi cu şeful Biroului de urbanism Sebastian Egli să identifice posibilele locaţii.

În decurs de o lună de zile primarul a emis afirmaţii contradictorii, ba că e de acord cu locaţia din parc din faţa castelului, ba că e mai bine să fie mutat bustul mai la margine, ba că e mai bine să nu fie lângă castel, ba că se mai gândeşte, până când a ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi să fie împins până lângă Monumentul Ostaşului Român, loc pentru care va cere aviz de la comisia de cultură judeţeană  fiind dispus să facă şi  să achite documentaţii , totul numai să scape de bustul Regelui Ferdinand realizat din alte fonduri decât ale municipalităţii careiene.

Incercările consilierului Bucureştean  de a apela la înţelepciunea primarului au pus mai mult paie pe foc,  acesta fiind hotărât să taie în carne vie pentru a scăpa de bustul regelui Ferdinand al României.

“Am cerut ceva şi se oferă cu totul altceva decât am discutat. Nu cred că locaţia de lângă Monument e una bună şi nu înţeleg de ce vă încăpăţânaţi  să o duceţi acolo. Tot acolo vreţi să îl puneţi unde noi nu dorim. Cu ce vă deranjează bustul Maiestăţii Sale?” a  întrebat  Bucureştean.

Fervoarea cu care a respins orice propunere de dialog în favoarea monologului dictatorial a surprins neplăcut întrega asistenţă, rar având ocazia să asistăm la asemenea manifestări colerice.

“Nu văd rostul opoziţiei  dvs …Nu în public trebuie să rezolvăm problema şi  să ne spălăm  rufele. Vreţi să faceţi show să vă vadă lumea la TV. Şi în parcul Kosuth a fost o statuie aruncată în aer în perioada interbelică. Nu e cazul să punem o lopată peste unele sensibilităţi .  Aveţi acum  mania cu statuile?  Menţin poziţia mea pentru punere la Monument.  Acum nu sunt alegeri, de ce vă grăbiţi ?” a fost tirada lansată de primar, dintr-o suflare.

Potrivit celor declarate de consilierii liberali, acesta a uitat că a fost de acord cu amplasamentul iniţial la toate cele 5 întâlniri, că  bustul  nu se face pe cheltuiala oraşului, fapt discutat la întâlnirile avute când au fost solicitate desenele sculptorului Radu Ciobanu şi care nu au fost prea agreate de primar.  În ceea ce priveşte  “aruncarea în aer a unui bust” consilierul Bucureştean a venit cu precizări “Statuia la care faceţi referire a fost îngropată si ştiţi foarte bine că nu aţi găsit-o şi de aceea aruncaţi cu afirmaţii neadevărate.  Nu doriţi bustul regelui Ferdinand numai pentru că vine din partea noastră. Ce fel de discurs promovaţi?”

În sprijinul celor afirmate de Adrian Bucureştean, consilierul Ciută  face apel la memoria primarului pentru acceptarea locaţiei iniţiale, martor fiind Sebastian Egli.

A fost momentul în care primarul şi-a pierdut de tot cumpătul şi a afirmat că ” mă forţaţi să spun că rugămintea familiei Karolyi este să nu amplasăm pe nimeni în curtea castelului înafară de familia lor.  Nu fortaţi lucruri ce nu e bine  să forţaţi!”

La întrebarea liberalilor legată de cine este administratorul castelului ,  răspunsul primarului a fost tot unul şocant pentru un reprezentant al unei întregi comunităţi care în cazul Careiului este una multietnică.” Cine l-a construit”.

Uzul raţiunii fiind cu totul pierdut pentru edil nu mai e de mirare că nu a fost luată în considerare nici propunerea de a amplasa bustul Regelui împreună cu cel al lui Ion I.C.Brătianu în locul fostului părculeţ dintre staţia de taxi şi magazinul Oţelul.

Vorbim totuşi de regele Ferdinand al României domnule primar, cel care promulga Constituţia României de după Primul Război Mondial, din 1923,apreciată la vremea sa a fi una dintre cele mai democratice legi fundamentale din Europa.” a încercat să ajungă la raţiunea majorităţii UDMR consilierul Ilie Ciută.

Cu cele 11 voturi împotrivă din partea consilerilor UDMR şi cele 2 abţineri ale consilierilor PSD, bustul Regelui Ferdinand rămâne în continuare în atelierul sculptorului Radu Ciobanu. Vehemenţa cu care este refuzat de consilierii UDMR nu face cinste etniei maghiare care a fost mereu sustinută de către Regele Ferdinand mai ales în anul 1919 când Armata Ro­mână, al cărei comandant era, a luptat pentru eliberarea Budapestei de sub ocupatia bolşevică si a împărtit cu locuitorii înfo­me­tati, indiferent de etnie, cazanul garnizoanei. Un gest de aleasă nobleţe, din păcate prea puţin apreciat de urmaşi, după trecerea timpului.

Cu ocazia vizitei Principelui Nicolae al României la castelul  din Carei în data de 8 aprilie 2014, acestuia i-a fost prezentată o expoziţie fotografică dedicată vizitei străbunicului său, Regele Ferdinand al României cu Regina Maria,  la Careii Mari în anul 1919.

Daniela Ciută

 

comentarii

de eviana la 13 iulie 2014 - 09:59

Avem si noi reprezentanti in Parlamentul European si vom trimite acolo in curand toate faptele antiromanesti sesizate la Carei sa vada si parlamentul european cum se respecta drepturile minoritatii romanesti de conducerea maghiara din oras, cum fac intr-un oras din Romania numai ce doreste UDMR. Trimitem dar nu oricum ci cu o documentatie stufoasa, care va fi reprezentativa pentru „toti maghiarii de pretutindeni” sa vada lumea ce se intampla intr-un oras din Romania si nu numai, cum sunt tratati romanii in TARA LOR acolo unde populatia romaneasca este minoritara apoi vom vedea cum vor raspunde in fata… Europei.

de Horia Mărieș la 18 iulie 2014 - 08:16

Citim în „presa de ziare” de azi:

Az erdélyi román nemzeti mozgalom vezetőjének, a filozófus-politikusnak a mellszobra nemrégiben témaként felmerült a város helyi tanácsának gyűlésén. Elhangzott, hogy „a nevét viselő szakiskola szívesen venné, amennyiben udvarára vihetné az alkotást.” (>>>AȘA O FI FOST? <<<, sau așa a zis http://ro.m.wikipedia.org/wiki/Eugen_Sch%C3%B6nberger fiindcă bustul lui Bărnuțiu îi stă în coastă? <<<) Az indítvány ellen persze hevesen tiltakoztak a testületbeli ellenzék tagjai.

Directorul Liceului Tehnologic "Simion Bărnuțiu" a cerut chestia asta???? Să ridice mâna sus dacă este așa!

Ca să-l informez, dacă cumva nu știa până acum, că Siminon Bărnuțiu, născut într-o familie săracă, și-a început studiile la școala comunală de la 6 ani. După terminarea școlii, a urmat studiile la gimnaziul din Careii Mari (azi Liceul Romano-Catolic “Josephus Calasantius” Carei, “Kalazanci Szent Jozsef” Romai Katolikus Liceum) iar, apoi, Facultatea Teologică din Blaj, unde a fost hirotonit preot celib greco-catolic.

Așa că bustul lui Simion Bărnuțiu își are locul și chiar stă foarte bine acolo unde este acum, adica acolo unde o învățat Bărbuțiu. Nu deranjazează pe nimeni. Nu deranjează nici măcar celebră (deja) comisie de circulație Careiană, aia resposabilă cu închiderea unei străzi luni și vineri, pentru un nenorocit târg de vechituri. Niște tembeli.

Iar la Liceul Tahnologic, care se va transforma probabil foarte curând în profesională, directorul n-are decât să-i facă lui Simion Bărnuțiu cea mai frumoasă placă memorială din bronz. Cu potret în basorelief. Fiindcă școala are ateliere destule și meșteri pricepuți!

de tarabostes la 18 iulie 2014 - 14:14

Domnule Maries ,,ce optimist sau naiv” am fost cand faceam referire la bustul lui Simion Barnutiu…vezi comentariul meu la 3 July 2014 – 19:11…

de Horia Mărieș la 18 iulie 2014 - 16:46

@tarabostes: Ați fost doar realist, nici naiv și nici optimist.

Și încă ceva. Întâmplarea asta demonstrează din nou, dacă mai era cazul, că adevărul iese pânâ la urmă la iveală.
Mai devreme sau mai târziu și indiferent de cât de mari mincinoși sau de cât de mari grofi (pardon: baroni) Münchausen s-ar crede unii.

Eu unul am ajuns de mult la concluzia că Jenö suferă, pe lânga boala lui de bază care este prostia combinată cu mârlănia, și de sindromul Münchausen. Sindromul Münchausen descrie o patologie psihiatrică (tulburare mentală), o patomimie asociată cu dificultăți emoționale severe, care aparține de grupa tulburărilor facticioase. Sindromul apare la persoane cu tulburări de personalitate și este caracterizat prin necesitatea de a simula o maladie neconexată la un profit direct și obiectiv (spre deosebire de simulanți, în engleză : malingering, în franceză : malingre), prin care pacientul caută să beneficieze de îngrijiri medicale pentru afecțiunea sa imaginară. Richard Asher a descris și denumit acest sindrom în 1951, după numele ofițerului german Karl Friedrich Hieronymus, Baron Münchhausen (1720-1797), celebru pentru minciunile sale si relatarea extrem de exagerată a unor date biografice și povestiri din război.

de tarabostes la 18 iulie 2014 - 19:57

Atunci daca ziceti ca sunt realist domnule Maries cu parere de rau zic ca avem foarte multi ,,Munchauseni” printre concetatenii nostri de etnie maghiara…

de elena la 18 iulie 2014 - 20:23

conducatorii udmr sunt de vina pentru degradarea relatiilor cu etnicii romani.
oamenii obisnuiti din cele doua etnii se inteleg si nu au probleme pana cand nu intervine vreun sef de la udmr care provoaca astfel de manifestari rusinoase probabil ca sa abata atentia de la manevrele lor economice ilegale.
http://www.napocanews.ro/2014/07/exclusiv-vezi-cat-de-mult-respecta-unguroaica-biro-rozalia-propusa-pentru-vicepremier-si-ministru-al-culturii-istoria-si-cultura-poporului-roman.html

de tarabostes la 18 iulie 2014 - 21:33

Eu lui Rozica Biro si altora ca ea le-as depune cate o coroana mai mare…dar de urzici verzi ca oricum le place culoarea si i-as bate cu ele peste gura si prin alte parti pana ar mai invia o data… 🙂

de emil la 19 iulie 2014 - 18:45

elena, dacă ar fi numai șefii, ar scăpa repede de ei. problema e că virusul ungaritei i-a contaminat și pe unii unguri de rând, iar aceștia marșează la comanda rmdiszno.

de nerusinare la 19 iulie 2014 - 20:51

uitati-va la el ce nervi are cand aude de statuile personalitatilor romanesti si pentru care nu trebuie nici macar sa plateasca fiindca au fost realizate de romani adevarati nu ciorditori de fonduri…da de circul facut azi la carei de parohia reformata de ce nu spune nimeni????
politia locala a inconjurat parcu sa nu intre tziganyii sa deranjeze fetele reformate pentru care primaru a dat 90 de milioane din pusculita orasului..tot cu mana intinsa la banii guvernului roman stau si tot nu sunt multumiti ciumetii!

Raspunsuri

Lasati un comentariu