Monumentul Limbii Române, motiv de dispute la Satu Mare

• publicat la: 29 ianuarie 2016
Monumentul Limbii Române, motiv de dispute la Satu Mare

Unul din punctele de pe ordinea de zi a şedinţei din CL Satu Mare a fost ridicarea unui Monument al  Limbii Române în piaţa Libertăţii. Cererea a ridicat o serie de nemulţumiri din partea consilierilor UDMR dintre care au ieşit în evidenţă schimbarea locului de amplasare sau condiţionarea de amplasarea unui bust maghiar sau inscripţionarea şi în limba maghiară a înscrisurilor de pe Monumentul limbii române.

Potrivit înregistrărilor, consilierii UDMR  au  propus ca monumentul să fie amplasat pe Bulevardul Vasile Lucaciu, în parcul dintre Piața Romană ( Finanțe) și Catedrala Ortodoxă, pe motiv că acolo ar fi liniare mai multe monumente dedicate românismului, precum Catargul, Catedrala și Lupoaica.

Consilierii locali sătmăreni au reuşit să îşi impună punctul de vedere în faţa colegilor lor de la UDMR şi au evitat împărţirea municipiului Satu Mare în perimetre etnice aşa cum există momentan la Carei.

În final, proiectul a fost aprobat, astfel încât statuia Limbii Române va fi amplasată în Piaţa Libertăţii cum era prevăzut în proiectul iniţial.  În ce priveşte inscripţiile multilingve, nu a fost adoptată o hotărâre definitivă.

Acum un an de zile, Buletin de Carei a fost acuzat de presa maghiară pentru că a remarcat existenţa unor plăci comemorative în mun.Carei, amplasate pe instituţii de învăţământ, înscrise numai în limba maghiară, privând astfel românii nevorbitori de limbă maghiară de a lua la cunoştinţă despre semnificaţia  plăcii. Tot la Carei, consilierii UDMR au votat împotriva amplasării bustului lui Mihai Eminescu  în oraş precum şi împotriva unui bust al lui Brătianu dar şi împotriva amplasării bustului regelui Ferdinand pe locurile din Carei vizitate de către acesta în anul 1919 împreună cu regina Maria.

Câţi dintre consilierii ce vor traduse versurile lui Eminescu în limba maghiară au depus o jerbă de flori la bustul acestuia de  ziua sa  de naştere din 15  ianuarie?

redacţia

Lasati un comentariu