Alegeri în două tururi de scrutin

• publicat la: 1 februarie 2016
Alegeri în două tururi de scrutin

România Curată solicită tuturor liderilor de partide să dea dovadă de responsabilitate și să accepte organizarea a două tururi de scrutin la alegerile locale, garantând astfel reprezentativitatea democratică.

La trei luni de la tragedia de la Colectiv și de la marile proteste de stradă care au urmat este inadmisibil ca liderii politici să ignore cererea manifestanților de eliminare a corupției și de promovare a unor valori democratice care să genereze oameni noi și curați în politică, nu confiscarea dreptului cetățenilor de a alege persoanele integre pe care și le doresc.

În mod evident, anumitor politicieni le vine greu ca, după ce și-au asigurat noi majorități în fiefuri cheie prin racolarea masivă de primari ce s-a petrecut prin celebra OUG 55/2014 – ulterior declarată neconstituțională -, să renunțe la puterea locală obținută din vârful pixului și prin șantaj și să accepte dreptul electoratului de a decide liber cine merită să fie primar. Iar liderilor unor partide de buzunar, susținătoare și ele ale ideii de unic tur, ce s-au trezit artificial cu putere în administrația locală folosindu-se de aceleași prevederi neconstituționale ale OUG 55 (pentru că fie nu aveau niciun primar, fie aveau prea puțini), și care în prezent s-au coalizat și nu doresc să-și piardă puterea locală, le cerem să înțeleagă că România de astăzi s-a desprins definitiv de practicile totalitare.

De aceea, în loc să se aranjeze confortabil în fotolii printr-un nou șantaj amenințând că nu se vor prezenta la alegeri, cerem tuturor partidelor care se opun alegerilor în două tururi de scrutin, să dovedească măcar acum că pun mai presus interesele țării decât interesul personal. Și să accepte aplicarea programului inițial de guvernare cu care Dacian Cioloș a fost instalat premier și care a inclus această cerință a cetățenilor.

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin – precum solicită societatea civilă -, este legal posibilă, chiar dacă a mai rămas mai puţin de un an până la alegeri, întrucât nici Comisia de la Veneţia şi nici Curtea Constituţională nu blochează reguli democratice, iar modificările aduse legii electorale trebuie să lărgească, nu să restrângă drepturile electorale înscrise în Constituţie.

Să facem din nou ca vocea noastră să conteze. Haideți să spunem liderilor politici că refuzăm să ne lăsăm șantajați din nou cu dorința lor de confiscare a puterii. Opriți baroniada. Cerem revenirea la DOUĂ TURURI DE SCRUTIN pentru alegerile locale!

Puteți semna acest apel cu numele și prenumele dvs. la secțiunea de comentarii a apelului de pe Romania Curata

 

Lasati un comentariu