Vom avea 2 tururi de scrutin. Guvernul își asumă răspunderea pentru acest proiect de lege

• publicat la: 16 ianuarie 2020
Vom avea 2 tururi de scrutin. Guvernul își asumă răspunderea pentru acest proiect de lege

Premierul Ludovic Orban a anunțat astăzi, în cadrul  ședinței de Guvern, că dorește să își asume  răspunderea în fața Parlamentului pentru  proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.

Potrivit acestuia, ”PNL susține alegerea primarilor cu 50% plus unul din voturile cetățenilor Acum doi ani am inițiat un proiect de lege pentru a transpune voința oamenilor de îmbunătățire a modului de alegere a primarilor prin impunerea obligației ca primarul să fie ales cu 50% plus unul. Proiectul a fost ”parcat” neregulamentar în Parlament la o defunctă Comisie de cod electoral pentru a împiedica adoptarea de către plenul Camerei. Ca atare am luat decizia de a ne angaja răspunderea pe proiectul de lege de alegere a primarilor în două tururi. Cei care sunt încă la butoanele Parlamentului, vor să rezerve acest mod nedemocratic de alegere al primarilor. Acest lucru va deranja, dar trebuie să ne asumăm acest lucru pentru că Guvernul care datoria de a interveni acolo unde este nevoie”.

După 1989, primarii au fost aleși în două tururi de scrutin până în 2012.  Schimbarea a avut loc  în 2011 când PDL, partidul lui Traian Băsescu pe atunci, a promovat proiectul de lege privind alegerea primarilor într-un singur tur sub pretextul că așa era mai ieftin. Dintre toate partidele parlamentare, UDMR a fost cel care a aderat la idee  și a votat alături de PDL asigurând adoptarea legii. PSD se află momentan  în poziția de a pierde masiv voturi, deci este categoric împotriva revenirii la două tururi iar UDMR rămâne consecvent și nu  agreează  schimbarea.

 

Lasati un comentariu