PNL vrea ca primarii şi şefii de Consilii Judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin, iar numărul parlamentarilor să scadă

• publicat la: 5 ianuarie 2015
PNL vrea ca primarii şi şefii de Consilii Judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin, iar numărul parlamentarilor să scadă

PNL vrea ca primarii si sefii de Consilii Judetene sa fie alesi in doua tururi de scrutin, iar numarul parlamentarilor sa scada, au anuntat luni co-presedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga, intr-o conferinta de presa. Blaga a spus ca PNL cere conducerii Parlamentului sa puna pe ordinea de zi din aceasta sesiune un proiect de lege pentru schimbarea legislatiei electorale.

In acest scop, PNL va cere conducerii Camerei Deputatilor reuniunea comisiei care se ocupa de codul electoral in 26 ianuarie.

Vasile Blaga a precizat ca opozitia este favorabila infiintarii partidelor cu un numar mai mic de semnaturi decat prevede actuala legislatie si renuntarii la criteriile de teritorialitate. De asemenea, PNL se pronunta pentru o noua lege a finantarii partidelor politice.

Noua legislatie ar trebui sa prevada alegerea primarilor si a presedintilor de Consilii Judetene in doua tururi de scrutin, alaturi de introducerea unui sistem de vot mixt pentru parlament, „bicameral, dar cu numar mult mai restrans de parlamentari”.

Lasati un comentariu