Legea privind accesul la informaţii publice

• publicat la: 1 februarie 2016
Legea privind accesul la informaţii publice

Ce este o informație de interes public? Ne spune Dan Tanasa. Cum redactez o solicitare de informații de interes public? Cui adresez o cerere de informații de interes public? În cât timp trebuie să primesc un răspuns la o solicitare de informații de interes public? Cum acționez în judecată o instituție care refuză să-mi comunice informații de interes public?

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Președintele Consiliului Județean Covasna, Prefectul județului Covasna, Prefectul Județului Satu Mare, Prefectul Județului Harghita, Președintele Consiliului Județean Harghita, Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Primarul municipiului Gheorgheni. Toate aceste instituții și autorități publice au ceva în comun. Au pierdut procese cu mine după ce au refuzat să-mi comunice informații de interes public în temeiul Legii nr. 544/2001 cu privire la activitatea lor.

În ultimii șase ani o serie întreagă de instituții publice au avut impresia că își pot bate joc de un cetățean. S-au înșelat. Am câștigat pe rând, definitiv și irevocabil, peste 20 de procese cu instituții ale statului și le-am obligat să respecte legea. Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a fost obligat chiar la plata de daune morale după ce a refuzat în repetate rânduri să respecte prevederile Legii nr. 544/2001. Așa am putut afla informații publice despre activitate unor instituțiie publice. Așa am putut afla, spre exemplu, că municipiul Sfântu Gheorghe este întemeiat pe ruinele unei așezări daco-romane datată secolul III-IV Epoca daco-romană (detalii aici).

Desigur, cârcotașii vor spune că sunt un procesoman. Celor cu mai multă minte însă le voi spune că într-o democrație sănătoasă contolul cetățenilor asupra activității administrației publice este vital. Dacă cetățenii nu întreabă atunci autoritățile publice nu au niciun interes să comunice informații cu privire la activitatea lor.

Cum se cheltuiesc fondurile publice? Se respectă sau nu o prevedere legală la primăria X? Care sunt firmele care încasează fonduri publice din bugetul unei instituții publice? Care este cuantumul total al sumelor cheltuite din fonduri publice pentru a rezolva o anumită problemă? Toate aceste întrebări au ca răspuns informații de interes public. Instituțiile și autoritățile sunt obligate legal să comunice din oficiu o parte dintre aceste informații. De foarte multe ori nu fac acest lucru. Cea mai mare parte a acestor informații însă nu sunt făcute public decât dacă cineva solicită acest lucru. Iar pentru asta există o lege, Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, care obligă instituțiile publice să comunice informații de interes public.

Ce este o informație de interes public? Cum procedez? De ce vreau să aflu informații de interes public?

Găsești AICI răspuns la toate aceste întrebări precum și toată procedura juridică a accesului la informații de interes public în temeiul Legi nr. 544/2001. Găsești AICI detalii despre cazuri câștigate de mine. Acționează!

sursa dantanasa.ro

comentarii

de Mirela la 2 februarie 2016 - 08:31

Fiecare om are dreptul sa fie informat. Felicitari pentru atitudine!

Lasati un comentariu