Marko Bela, supărat pe ambasadorul SUA că laudă România în problema minorității maghiare

• publicat la: 28 februarie 2016
Marko Bela, supărat pe ambasadorul SUA că laudă România în problema minorității maghiare

Senatorul Marko Bela  declara, sâmbătă, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş, că ‘‘este foarte bine că ambasadorul SUA la Bucureşti laudă implementarea anumitor proiecte, aplicarea legilor şi expune consecinţele neaplicării legilor’’.

Președintele UDMR îi reproșează, însă, diplomatului că ignoră problemele minorității maghiare, scrie Agerpres.      ‘Suntem într-o situaţie foarte gravă, dar trebuie să ne folosim de libertatea de exprimare. Nu este admisibil ca ambasadorul după fiecare lege, după fiecare intervenţie a autorităţilor, a justiţiei, ambasadorul să dea o declaraţie şi să spună lucruri pozitive, dar să nu spună absolut nimic despre ceea ce se întâmplă cu comunitatea noastră. Este vorba despre 1,3 milioane de oameni, de etnie maghiară. Situaţia lor nu mai contează? Pentru că situaţia lor era importantă în 1990, dar acum nu mai este? Este inadmisibil. E foarte bine că ambasadorul SUA laudă implementarea anumitor proiecte, aplicarea legilor şi consecinţele neaplicării legilor, dar să nu spună nimic despre problemele cu care se confruntă comunitatea maghiară?’, a arătat Marko Bela, potrivit traducerii oficiale, consemnate de Agerpres.

Pentru orice altă localitate decât cea din Carei şi împrejurimi, discursul poate da de gândit dacă într-adevăr există asemenea probleme ca cele ridicate la Târgu-Mureş şi care sunt concret faptele care au dus la asemenea afirmaţii grave în condiţiile în care pentru minoritatea maghiară  există clase şi cu 5 elevi dar pentru românii de la sate nu .  Pentru noi însă este doar un semnal că a început campania electorală la UDMR în clasicul stil al exacerbării problemei etnice.  Profitând de faptul că mulţi români nu cunosc limba maghiară şi deci nu pot citi materialele publicate în presa lor, conducerea UDMR  exploatează  sentimentul mândriei naţionale doar în sensul dorit, uitând că suntem în anul 2016 din mileniul III şi toleranţa şi buna înţelegere dintre toate naţionalităţile  sunt mesaje transmise pe toate canalele media dar nu numai, promovate de la toate tribunele organismelor internaţionale.

Alături de acest aspect intervine însă din păcate şi ipocrizia, cea care îi face pe liderii UDMR să aplice omerta în ce priveşte localităţile unde  au în primării doar membrii UDMR la conducere. Este şi cazul municipiului Carei, al doilea oraş ca importanţă în judeţul Satu Mare.

Municipiul Carei este  unul multietnic, multicultural şi totuţi UDMR Carei îşi permite ca din 2008 să se folosească de majoritatea deţinută în CL pentru a instala alături de primarul preşedinte al UDMR Carei tot un membru al UDMR Carei ca viceprimar, refuzând românilor din oraş reprezentarea la nivel local.

Nu este singura anomalie în peisajul multicultural şi multietnic careian. Până şi la Spitalul Municipal Carei, aflat în subordinea Consiliului Local Carei, au fost trimişi în Consiliul de Administraţie doar membrii ai UDMR Carei pe acelaşi principiu la majorităţii din Consiliul Local, adică aplicând metoda pumnului în gură. Toţi cei 3 reprezentanţi ai CL şi Primăriei sunt membrii UDMR.

În timp ce consilierul personal al primarului preşedinte al UDMR Carei înfierează vehement o situaţie ambiguă  de la Cluj Napoca referitoare la  lipsa de tratament adecvat datorat necunoaşterii de către pacienta de 17 ani a limbii române,aiciaici, ignoră total situaţia revoltătoare de la Carei, unde românilor contribuabili oneşti li SE REFUZĂ un reprezentant în administraţia locală. Până şi consilierii personali ai primarului  sunt aleşi din presa de limbă maghiară iar  site-ul primăriei Carei este corectat din punct de vedere al  exprimării în limba română de către Buletin de Carei, evident voluntar.

Am remarcat şi faptul că spectacolul omagial dedicat  Zilei  Naţionale  a României din decembrie 2015   nu s-a  ţinut  la Castel ca în ceilalţi ani ci într-o sală mai mică, fără drapele tricolore, spre deosebire de ziua de 15 martie  a cărei sărbătorire  îşi găseşte an de an loc la Castel.  De unde atâta încrâncenare din partea administraţiei UDMR în a trata discriminatoriu  etniile ce  convieţuiesc paşnic la Carei? Sondajul efectuat de Buletin de Carei în rândul etnicilor maghiari din oraş arată că aceştia nu au nimic împotriva amplasării unui bust al poetului naţional Mihai Eminescu la Carei şi totuţi consilierii majoritari UDMR au votat împotrivă şi nu amânare cum eronat şi fals menţionează presa de casă a primăriei UDMR. Cu alte cuvinte,consilierii aleşi de votanţii maghiari nu sunt în asentimentul acestora când vine vorba de interzicerea bustului lui Eminescu.

Şi atunci, pe cine reprezintă aceştia? Ce fel  de interese servesc, ale cui?

De ce administraţia UDMR din Carei nu permite amplasarea niciunui bust românesc în parcurile oraşului deşi fiecare careian plăteşte taxe şi impozite la bugetul local? Cum se permite  o astfel de discriminare şi apoi să mai ai tupeul să te plângi că nu ai drepturi? Careiul are nevoie de o hartă reală, în conformitate cu realităţile  fizice şi nu o hartă în care sunt promovate  toate obiectivele maghiare iar din cele româneşti pe alese iar obiectivul istorico-turistic Monumentul Ostaşului Român pare doar ca un punct pe hartă fără nici o explicaţie similară celor de la obiectivele amintite. Aruncaţi o privire la şcolile gimnaziale nr.1 şi Vasile Lucaciu şi veţi vedea geamuri piese de muzeu. Pentru aceste instituţii nu se alocă bani din bugetul local la fel cum nu se alocă bani din bugetul local pentru busturile româneşti când vine vorba de reabilitare sau pentru Monumentul Ostaşului Român deşi românii din oraş contribuie  la bugetul local. De ce atunci această discriminare domnilor de la UDMR şi de ce aceste aspecte nu le semnalaţi ambasadorului  SUA  la Bucureşti?

La Carei nu avem nevoie de discriminare şi segregare şi nici de incitatori ci de o viaţă liniştită în care competenţa să primeze şi nu apartenenţa etnică!

 redacţia

comentarii

de Horia Mărieș la 28 februarie 2016 - 19:18

Fiindcă veni vorba de discriminare.
Nu este de admis si de acceptat să se facă discriminarea maghiarilor de către români, discriminarea românilor de către maghiari, dar nici discriminarea romilor de către maghiari în municipiului Carei, sau, ca să generalizez, nu este admisă nici un fel de discriminare pe motive etnice. Mă explic.

Recent, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a emis Hotărârea nr. 23/13.01.2016.

În acest document se prezintă concluziile Consiliului Director al CNCD după analiza ” amănunțită” a cazului prezentat de ziarul I.Z. din Satu Mare in numărul din 21.07.15, când un cetățean de etnie romă domiciliat in Carei nu a fost admis, acceptat, impreună cu nepotul său, în ștrandul deținut de SC Aquacar SRL din Carei, doar fiindcă era „brunet”.
Contactat telefonic de jurnalistul care a relatat toată tărășenia, reprezentantul ștrandului a afirmat textual că „nu pot fi sacrificați 2.000 -3.000 de clienți pentru 10-15 romi”.

In cadrul anchetei făcute de CNCD, după ce acest consiliu a fost sesizat și s-a și autosesizat, s-a purtat o corespondență și cu U.A. T. Primăria Municipiul Carei, aceasta din urmă afirmând în adresa trimisă CNDC că a „clarificat” lucrurile cu președintele filialei județene a Partidei Romilor Pro Europa”, iar prin faptul că SC AQUACAR SRL „a contribuit la acte de caritate in favoarea familiilor defavorizate, în majoritate de etnie romă”, în final s-a inchis gura romilor și incidentul a fost mușamalizat, s-a stins, a fost pusă batista pe țambal.
SC Aquacar SRL a scăpat nesancționată pentru acest evident și sfidător act discriminatoriu, ca și cum nici usturoi n-ar fi mâncat și nici gura nu i-ar fi mirosit.

Si Colegiul Dorector al CNCD a închis speța, fără să se producă nici o consecință negativă pentru cele două entitățile reclamate, recte penteu SC Aquacar SRL și penteu UAT Primăria Municipiul Carei, a lăsat-o in coadă de pește, menționând la pct. 2 din Hotărârea nr. 23/2016 că, cică: „Faptele sesizate nu au fost probate conform prevederilor art. 20 alin. 6 din O.G. nr. 137/2000”, iar la Cap. VII din Hotărâre că cine se simte lezat de această hotărâre (strâmbă) o poate ataca in instanța de contencios administrativ in termen de 15 zile de la comunicare, termen ce expiră in jurul datei de 5 martie a.c.

Eu unul nu o să contest niciodată această hotărâre, eu nu mă simt de loc lezat sau discriminat, fiindcă eu nu sunt un cetățean român de etnie romă, dar țin totuși să dau publicității (cu un deosebit respect, cu o infinită stimă și cu o nemărginită admirație), numele tuturor membrilor iresponsabili, toți niște politruci de două parale, ai Colegiului Director al CNCD și care au semnat aceea porcărie numită Hotărâre nr. 23/2016: Asztalos Csaba Ferencz, Bertzi Teodora, Dincă Ilie, Gheorghiu Luminiță, Haller István, Jura Cristian, Lazăr Maria, Manole Florin Petre, Popa Claudia Sorina. Doar așa, ca să se știe și pentru ca toți acești indivizi să fie ținuți minte.

Lasati un comentariu