ASTRA Carei invitată la jubileul Academiei Române

• publicat la: 9 May 2016
ASTRA Carei invitată la jubileul Academiei  Române

Filiala Cluj a Academiei Române a lansat la conferinta de presa de luni, 9 mai, anul jubiliar care  marchează  150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române. Filiala Cluj-Napoca este acea mai numeroasă şi importantă din ţară după Bucureşti.   Contribuţia acestei este comentată de acad. Emil Burzo,  preşedintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române:

Filiala clujeană a Academiei Române a contribut semnificativ la identitatea noastră culturală şi naţională prin realizările Institutelor din subordine. Primele institute de istorie şi de filologie create în Transilvania imediat după Marea Unire au fost create la Cluj. Ele au fost conduse de oameni care au permis realizarea unor programe esenţiale legate de problemele specifice limbii române cum e Dicţionarul limbii române, publicat în număr mare de volume, realizat în mare parte la Cluj şi coordonat de Sextil Puşcariu. Importante sunt şi realizările din domeniul istoriei, a cunoaşterii trecutului acestei părţi a ţării la care au lucrat personalităţi de seamă ca Alexandru Lepădatu sau Constantin Daicoviciu.

Programul jubiliar se va desfăşura la Cluj în perioada 17-31  mai 2016 sub genericul Zilele academice clujene şi cuprinde pe lângă şedinţa festivă din 17 mai, sesiuni de comnicări ştiinţifice, vernisaje, concerte şi prezentarea în spaţiul public a dansului fecioresc din România înscris  din   decembrie 2015 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

La această deosebit de importantă aniversare  a fost invitat şi preşedintele Despărţământului ASTRA Carei, ing.Daniela Ciută.

 

Lasati un comentariu