Se modifică stema României

• publicat la: 9 iunie 2016
Se modifică stema României

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede readucerea coroanei pe capul acvilei de aur din stema țării și impune obligativitatea ca, pâna la 31 decembrie 2018, autoritățile publice să înlocuiască stemele și sigiliile existente cu cele prevăzute de în lege.

Proiectul de lege al Camerei Deputaților care prevede readucerea coroanei pe capul acvilei de aur din stema țării a fost adoptat cu 262 voturi ”pentru”. Noile drapele, sigilii, bancnote și monede vor conține astfel modelul schimbat al stemei țării.

„Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul și ghearele roșii, cu aripile deschide, ținând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”, prevede proiectul de lege pentru modificarea legii nr. 102/1992 privind stema și sigiliul statului, adoptat miercuri de Camera Deputaților.

Totodată, monedele și bancnotele emise de BNR anterior datei de 31 decembrie 2018 vor continua să circule și după această dată, în paralel cu monedele și bancnotele cu stema nouă.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 15 februarie. Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Lasati un comentariu