51% produse românești în supermarket! Lege promulgată de preşedintele Iohannis

• publicat la: 11 iulie 2016
51% produse românești în supermarket! Lege promulgată de preşedintele Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea prin care supermarketurile sunt obligate să se asigure că 51% din mai multe tipuri de produse alimentare pe care le au pe rafturi sunt romanesti.

Proiectul de lege adoptat la inceputul lunii iunie în Parlament prevede ca peste jumătate dintre alimentele din categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, lactate si panificatie din magazine trebuie să fie românesti.

In caz contrar, marile magazine pot fi amendate cu pana la 50.000 de lei. Exceptie fac lunile de iarna, cand legumele si fructele din import pot reprezenta 70 la suta din oferta.

Legea mai stabileste ca pe etichetele produselor de carne proaspata trebuie trecuta tara de provenienta, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din România pe care produsul respectiv il are in continut.

De la aceste prevederi sunt exceptate magazinele care realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de până la două milioane de euro, echivalent in lei.

Inainte de adoptare, Asociatia Marilor Retele Comerciale din România (AMRCR) si Confederatia Patronala “Concordia” au trimis Parlamentului scrisori prin care au cerut respingerea legii, considerand-o abuziva si periculoasa.

Retailerii spuneau ca acest proiect “afecteaza masiv” functionarea comertului alimentar si nu asigura garantii nici pentru consumatori si nici pentru producatori.

In replica, agricultorii au acuzat marile lanturi de magazine ca se opun legii care prevede ca 51% din produsele pe care le vand sa fie romanesti, deoarece supermarketurile castiga mai mult din importuri, in special din tarile-mama.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), a declarat, vineri, ca marii retaileri “au castigat in zece ani de activitate in Romania mai mult decat in tara de provenienta”.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a declarat luni, la scurt timp dupa ce legea a fost promulgata, ca “adevarul e undeva la mijloc”. “E imperios necesar sa se stabileasca un echilibru”, a punctat Irimescu.

sursa napocanews.ro

Lasati un comentariu