Şi în regiunea Cernăuţi de închid şcolile româneşti

• publicat la: 11 august 2016
Şi în regiunea Cernăuţi de închid şcolile româneşti

Se pare că nu numai în judeţul Satu Mare sunt probleme  cu închiderea claselor cu predare în limba română în mediul rural. Şcolile româneşti din sare întregi au fost închise pe motiv de număr redus de copii ceea ce nu s-a aplicat însă şi în cazul claselor cu predare în limba maghiară care pot funcţiona şi cu 5 copii cum este la Irina de exemplu. Copii din Ianculeşti, Marna Nouă, Horia şi multe alte sate trebuie să facă naveta încă de la grădiniţă.

Situaţia şcolilor cu limba română de predare din regiunea Cernăuţi se află şi în atenţia misiunii speciale de monitorizare din Ucraina, scrie Vitalie Zâgrea în www.bucpress.eu, preluat de Romanian Global News.

Observatorul Dejan Georgievski din cadrul OSCE, în timpul vizitei întreprinse la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi a stat de vorba cu domnul academcian Vasile Tărâţeanu, directorul instituţiei respective şi cu domnul Arcadie Moisei, şeful Departamentului Şcoli şi Învăţământ al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru a afla opinia lor cu privire la ceea ce se întâmplă în legătură cu aşa-zisa optimizare a reţelei de învăţământ din Ucraina, în special, despre situaţia reală privind suspendarea procesului de învăţământ la şcoala din Hergheligeni, comuna Târnauca, raionul Herţa, care a avut loc anul trecut şi nedorinţa autorităţilor herţene de a o repune în funcţiune în anul curent, deşi numărul de copii din clasa întâi corespunde normelor şi cerinţelor legislaţiei ucrainene.

Observatorul străin s-a interesat şi de soarta şcolii din cătunul Săvineşti, raionul Herţa, regiunea Cernăuţi, unde până în prezent nu s-a făcut nimic pentru reparaţia acestei clădiri, pe alocuri avariată, care poate stopa şi aici procesul de învăţământ începând cu 1 septembrie curent. Domnul Dejan Georgievski era bine informat şi despre situaţia creată în comuna teritorială Mămăliga, raionul Noua Suliţă, unde potrivit hotărârii adoptate de consilierii locali începând cu data de 1 septembrie şcolile de cultură generală cu limba română de predare din satele Nesvoia, Bălcăuţi şi Stălineşti, urmază să fie lichidate şi transformate în filiale ale şcolii mixte ucraineano-române din Mămăliga, informează portalul de ştiri BucPress.eu.

Domnul academciian Vasile Tărâţeanu a comunicat observatorului OSCE că doleanţele majorităţii populaţiei din satele menţionate nu sunt luate în consideraţie de către autorităţile locale ale comunităţii nou-create, precum şi de autorităţile raionale şi regionale. Directivele „slobozite” de sus vin în contradicţie cu dorinţele oamenilor, încălcându-se drepturile copiilor de a obţine studii în limba maternă la locurile lor de baştină. Reprezentanţii Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din regiunea Cernăuţi au informat misiunea OSCE cu privire şi la alte încălcări ale Constituţiei Ucrainei, legislaţiei în vigoare privind învăţământul în limba maternă, Legii cu privire la funcţionarea limbii minorităţilor naţionale şi regionale în regiunea Cernăuţi, informează BucPress.eu.

sursa rngpress.ro

Lasati un comentariu