Ziua Națională a României la românii din Transcarpatia

• publicat la: 30 noiembrie 2015
Ziua Națională a României la românii din Transcarpatia

Sâmbătă, 28 noiembrie 2015, Ziua Națională a României și a românilor de pretutindeni a fost sărbătorită în comunitatea românească din regiunea Transcarpatia, Ucraina, organizatorul evenimentului fiind Consulatul General al României la Cernăuți, prin doamna consul general Eleonora Moldovan, în parteneriat cu primăriile din Slatina și Biserica Albă.

Manifestările au debutat cu depunerea de coroane de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul localității Slatina. Au depus flori: Consulatul General al României la Cernăuți, consulul Aurelian Rugină, viceguvernatorul Transcarpatiei, Mihail Rivis, directorul Departamentului Relații Internaționale din cadrul Administrației Regionale de Stat Transcarpatia, orașul Negrești-Oaș, prefectura județului Maramureș, primăriile Slatina și Biserica Albă, Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, Asociația culturală „Morărița”, Oradea.

În continuare, la căminul cultural din Biserica Albă a avut loc deschiderea oficială a sărbătorii dedicate Zilei Naționale, urmată de un program artistic. Au evoluat pe scenă: Ansamblul „Dor românesc” și Alexandru Pugna, de la C.J.C.P.C.T. Bistrița Năsăud, grupul „Mara” de la Centrul cultural Sighetu Marmației, Maria Tripon – Casa Orășenească de Cultură Negrești-Oaș, grupurile folclorice din Cernăuți și Mahala, grupurile folclorice ale școlilor cu predare în limba română din Regiunea Transcarpatia.

Orașul Negrești-Oaș a fost reprezentat la acestă sărbătoare de managerul cultural dr. Natalia Lazar și interpreta Maria Tripon, la invitația specială adresată de consulul general al României la Cernăuți, excelența sa, doamna Eleonora Moldovan. Delegația negreșteană a dus românilor din Transcarpatia mesajul dnei primar Aurelia Fedorca și al oșenilor, sărbătorind împreună cu frații din dreapta Tisei Marea Unire.

Lasati un comentariu