Tabără de arheologie la Bobald

• publicat la: 12 August 2016
Tabără de arheologie la Bobald

Localitatea Carei este situată în partea vestică a judeţului Satu-Mare, în Câmpia Careiului, regiune cu înălţimi cuprinse între 120 şi 163 m, un relief montonon, pe alocuri cu  denivelări. La nord-est de hotarul localităţii , odihnioară s-a întins mlaştina Ecedea, cu o suprafaţă de 400 kmp.

Dealul Bobald este situat intravilan, pe malul pârâului Mergeş, pe o popină mai înaltă din zona inundabilă distanţa de la hotarul oraşului Carei, fiind de cca. 3 km în direcţia de sud-vest.  Situl arheologic Bobald cuprinde atât tell-ul din epoca bronzului cât şi zonele situate în apropiere, aşezate între drumul naţional DN19 Satu-Mare – Oradea pâna la hotarul localităţii Ghenci.  Această zonă a primit denumirile de Bobald I-XII.

Câmpia Careiului are un mezorelief moderat prin eroziune fluvială, iar principele depozite de solificare sunt loturi lossoide cu un nivel freatic cuprins între 2-5 m. Această câmpie se încadrează între Câmpia Ecedea şi Câmpia Nirului. Această zonă este străbătută de mai multe pârâiaşe mai mici, care aprovizionau cu  apă pe Mlaştina Ecedea, sau curgeau spre câmpia inundabilă a Crasnei.  Această zonă, în special terasele mai înalte a pâraselor este extrem de bogata in  vestigii arheologice, de la epoca neolitică până în evul mediu tâziu.

Datorită cercetărilor arheologice efectuate au fost localizate peste o sută de puncte cu material arheologic care sunt datate din epoca neolitică târzie pâna la evul mediu târziu.

Situl de la Bobald este menționată prima dată într/o descrie din secolul al XVIII/lea de către Bél Mátyás, caremenționează și fragmentele ceramice descoperite în această zonă. Primele cercetări arheologice au fost efectuate în 1908, de către Vende Aladár, când au fost descoprite fragmente ceramice din epoca bronzului.

Primele săpăturile sistematice au fost efectuate de la mijlocul aniilor 1960, conduse de către dr. Németi János. Cercetările cu mici întreruperi  au fost continuate pâna  în 1998. În perioada 1999-2000 săpăturile arheologice au desfășurat ca o tabără  arheologică pentru studenți, datorită colaborării  Muzeului Județean Satu-Mare  cu UniversitateaBabeș-Bolyai din Cluj-Napoca. După o pauză de opt  ani, cercetările se continuă  în 2010 si  se desfășoară și în această luna.

ampania din 2016 vizează  reluareea cercetării de la tell  și cercetarea  așezărilor  satelit. Echipa de cercetare   este compusă dintr-o echipă   de specialiști din partea MJSM (dr. Liviu Marta, dr. Szőcs Péter, dr. Hágó Attila Nándor), Conf. Univ. Dr. Molnár-Kovács  Zsolt de la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Istorie-Filosofie, Institutul Maghiar de Istorie și 14 studenți de la UBB și de la Universitatea din Debrecen.

În acest an pe așezările satelit au descoperit urme de locuire din epoca Bronzului timpuriu și târziu (cultura Cehăluți), La Téne (celtic), epoca migrației.  Au fost descoperite fragmente ceramice, unelte din os și piatră (epoca  Bronzului, epoca celtică, epoca migrației) înmormântări – incinerație în urne – din epoca Bronzului timpuriu, fibulă din bronz, figurină zoomorfă (epoca celtică).

Pe parcursul sâptâmânii viitoare vom continua cercetările la tell a declarat   Hago Nandor  şef Muzeu municipal Carei pentru Buletin de Carei.

Tell – Un tell reprezintă o colină artificială creată de mai multe generații de oameni care au trăit și au reconstruit în același loc. De-a lungul timpului, nivelul a crescut, formând o movilă[4] Cea mai mare contribuție la masa unui tell este reprezentată de cărămizile din chirpici, care se dezintegrează rapid. Excavările unui tell pot dezvălui structuri îngropate cum ar fi clădiri guvernamentale sau militare, altare religioase și locuințe, localizate la diferite adâncimi, în funcție de data folosirii. De multe ori, acestea se suprapun orizontal, vertical sau combinat. Arheologii excavează telluri pentru a interpreta arhitectura, scopul și perioadele de folosire. Cum excavarea unui tell este un proces distructiv, fizicienii și geofizicienii au dezvoltat metode non-distructive pentru cartografierea locațiilor tellurilor.

satelit – așezări datate în diferite etape ale Bronzului mijlociu în jurul tell-ului.

Lasati un comentariu