Zilele Iancului ediția a XVII-a. Embargo impus refugiaților

• publicat la: 28 august 2016
Zilele Iancului ediția a XVII-a. Embargo impus refugiaților

Desant PSD astăzi la Zilele Iancului din Ianculeşti. A plouat cu promisiuni pentru săteni din partea primarului Kovacs după ce timp de 8 ani de zile au fost uitaţi total.  Alocuţiuni controversate.  Nici o mențiune despre centenarul intrării României în primul război mondial.Organizatorii au împiedicat premierea celui mai în vârstă refugiat de către Asociaţia Refugiaţilor filiala Carei.

Astăzi, de la ora 12,00, au început în Ianculeşti evenimentele dedicate zilei  satului. Momentul religios a fost asigurat de un sobor de preoţi condus de preotul Danciu.  După parastasul cuvenit eroului Avram Iancu au fost rostite de către oficialităţile prezente alocuţiuni.  Toţi  vorbitorii au bătut monedă pe apropierea moţilor cu maghiarii şi şvabii până la disoluţia ca naţionalitate întru spiritul unei uniuni europene moderne. Până şi Avram Iancu a fost dat ca exemplu de iubit  al unei  fete de origine maghiară.

Preotul Danciu a deschis seria alocuţiunilor cu o scurtă lecţie de istorie despre Avram Iancu, referirile sale îndreptându-se în special asupra zonei Apusenilor, Ţara de piatră.

...nicăieri în lume amintirea lui Avram Iancu nu este mai vie decât în munţii Apuseni.El este simbolul aspiraţiilor de libertate a neamului românesc. În Apuseni fiecare stâncă sau ţâşnire de izvor îşi are rostul său…..

Dintre mesajele transmise peste veacuri de eroul naţional Avram Iancu, consilierul PSD desemnat de primărie ca delegat sătesc, l-a ales pe ...No, hai! …dar în cu totul alt context.

Aflat la al doilea mandat, consilierul PSD Oneţ a descoperit cine este autorul bustului lui Avram Iancu şi al eroului necunoscut ce stă de strajă în centrul satului şi  i-a adus mulţumiri pe această cale lui Sabin Danciu.

„No, hai! ”  domnule primar să spui câteva cuvinte a fost modalitatea de acordare a cuvântului.

După o pauză de 3 ani, timp în care delegatul sătesc  a fost Ciprian  Chiorean, primarul a revenit la manifestările  dedicate  Zilei Iancului. Discursul presărat cu clasicele erori de acord a fost o ploaie de promisiuni din care a lipsit însă menţiunea legată de întăbularea de parcele din păşune sau lac ce are  loc în linişte la Primăria Carei.

După părerea mea e usor să fii în faţa microfonului… pentru că am făcut câteva promisiuni  reprezentantului dvs. ( de fapt acesta nu a fost ales prin vot de săteni ci a fost numit- n.r.) dvs si începe aşa….ieri  ni s-o aprobat creditul pentru 4 străzi, poate vor mai fi 2  şi apoi la an ul viitor …vom reabilita şcoala şi vom transforma în sală de evenimente, şcoala a fost construită în 1923 şi e cazul să reabilităm.  Vom face acoperiş nou si peste 1 an va fi finalizat. Acum încă o  promisiune am cu capela dar asta şi cu ajutorul satului şi a celor care aţi plecat din sat. Am avut oaspeţi pe doamna doctor  Stoica  născută Toader şi care a plecat cu  fratele în Germania, au fost orfani cu mama lor de mici..au fost 4 fraţi..din păcate au fost mai apreciaţi în Europa si lume  decât în România şi sper să facem cetăţean de onoare al oraşului pentru doctorul Toader. Vreau să vorbim de pace şi înţelegere   am convingerea  că vom fi noi frati români şi unguri şi şvabi  dar vin si arabi si muzulmani si alte neamuri si să vedeti ce bine va fi să fim frati cu rromi şi cu alte neamuri acum cu provocările din Europa cu muzulmani..Şi Avram Iancu ştia bine ungureşte că a  făcut facultate la Budapesta unde a luptat pentru drepturile moţilor..altii au luptat pentru  drepturile  ungurilor ..să fim ca fraţii în faţa invaziei muzulmane ce vine pe noi. Dumnezeu să ne ajute să rămânem creştini.  Am vrut eu să invit pe doamna primar Fedorca pentru care am deosebită apreciere şi sper ca să faceţi  un partid PSD modern si puternic in judetul Satu Mare.

Preşedintele PSD Satu Mare, primarul Aurelia Fedorca şi-a exprimat bucuria de a lua parte la sărbătoarea Zilei Iancului şi a îndemnat auditoriul să fie demn şi iubitor de ţară ca şi Avram Iancu…sper ca peste 4 ani Ianculeştiul să fie parte clară a Careiului şi să nu se mai vadă diferenţa dintre drumuri şi străzi…

A urmat apoi fostul procuror Bîtea din partea Societăţii cultural patriotice Avram Iancu

...Onorată asistenţă, domnule primar, fraţi ianculeşteni şi maramureşeni, An de an vin cu plăcere la Ianculeşti la manifestările acestea. Nu voi intra în istorie  dar aş dori să precizez că Avram Iancu nu are un român revoluţionar de talia lui..este singurul care a luptat pentru dreptate, pentru înlăturarea neajunsurilor sociale şi economice…trebuie să  înţelegem şi  fraţii maghiari, trebuie să fim fraţi…nu pot decide armele întotdeauna….trebuie să luptăm împreună că sunt probleme ce ameninţă Europa. Artizanii actuali ai UE se gândesc la reforme importante ..s-ar putea să ne doară dar poate dispărea chiar steagul nostru în ideea de a ajunge la unitate..să fim europeni uniţi

Preşedintele societăţii Avram Iancu din Satu Mare, Mircea Dobra a solicitat sprijinul autorităţilor judeţene, locale pentru reformarea şi întărirea activităţii societăţii cultural-patriotice Avram Iancu din Carei.

Au urmat apoi depunerile de coroane din partea primăriei Carei, a Consiliului judeţean, a partidelor ALDE şi PSD, a asociaţiei Unirea Carei, a Asociaţiunii ASTRA Carei, a societăţii Avram Iancu, a Asociaţiei Refugiaţilor filiala Carei confundată cu Asociaţia veteranilor de război.

Din partea Prefecturii Satu Mare au depus o corană de flori consilierii județeni PSD Rodica Maxi și Pașca Vasile iar din partea Consiliului județean consilierii Ștef și cel PSD.

La final, organizatorii au refuzat profesorului Mihai Bertieanu, legat ombilical de sat şi autorul singurei monografii a satului Ianculeşti dreptul de a acorda Diploma de onoare pentru cel mai vârstnic refugiat, un ritual ce avea loc an de an cu ocazia zilelor satului. La manifestări au fost prezenţi între 20 şi 25 de localnici, majoritatea fosţi refugiaţi.

Profesorul Mihai Bertieanu a acordat totuşi Diploma de Onoare pentru Dumitru Oneţ la marginea drumului, în aplauzele celor prezenţi care au apreciat gestul.

De la ora 16 a început programul cultural artistic, pe scena de pe stadionul satului.

Buletin de Carei

comentarii

de valerica la 28 august 2016 - 21:27

ce mai coroana a depus prefectura.domnu cu camasa lilas e de la prefectura?

de Horia Mărieș la 29 august 2016 - 03:54

Daca astea au fost vorbele rostite de primas, „No, hai!, atunci dat-mi voie sa afirm ca individul este total beteag la cap si ca nu se va mai drege in veci!

Primasul Kovacs: „Vreau să vorbim de pace şi înţelegere… am convingerea că vom fi noi frati români şi unguri şi şvabi dar vin si arabi si muzulmani si alte neamuri si să vedeti ce bine va fi să fim frati cu rromi şi cu alte neamuri acum cu provocările din Europa cu muzulmani…să fim ca fraţii în faţa invaziei muzulmane ce vine pe noi. Dumnezeu să ne ajute să rămânem cretini.”

Vorba creştinului: „«Fă-te frate cu dracu’ (muZulmanu’) până treci puntea».

Halal primaş mai aveti, sa va traiasca ani multi si imbelsugati, alegatorilor careieni „fraieri si creduli”! https://vimeo.com/157670270

de Horia Mărieș la 29 august 2016 - 04:40

Careianul / 9 ore ago / a rămas tot agramat. Sau mahmur. Halește cuvintele.

„Oficiile de gazdă au fost făcute de către consilierul local Ioan Oneţ, reprezentantul sătenilor din Ianculeşti, care a solicitat autorităţilor locale şi judeţene pentru a dezvolta satul Ianculeşti. „

de Horia Mărieș la 29 august 2016 - 05:30

Păcat că Doamna Doctor (vezi Careianul / 3 august 2016 / „Interviu cu medicul Viorica Stoica, fiica lui Toader Traianul Ticului, întemeietorul satului Ianculeşti”) pe care eu o cred mânată de cele mai bune intenții, a fost indusă în eroare, mințită, cu privire la „realizările” de rahat ale primașului Kovács, căruia, culmea, îi mai și mulțumește!

Așa procedează mereu o Doamnă, este politicoasă, măcar de complezență, știe să facă o față bună chiar și la un bal foarte prost.

(„Eu îi mulţumesc domnului primar Eugen Kovacs şi îl felicit pentru tot ceea ce face pentru acest oraş minunat.”)

O lămuream eu repede pe Doamna Doctor, dacă mă intreba.
Dar nu s-a intâmplat așa.

de Doru la 29 august 2016 - 07:52

Dar PNL fara Ciuta nu mai stie sa depuna o coroana? Bontea!!!! Nu sti prostule ca se depune coroana? Vrei sa fi sef numa cu titula dar indatoririle de partid nu le sti?

de Norbert la 29 august 2016 - 08:24

Dar revopsitul unde este cand la Monument depune PNL coroane? sau executa numai ce vine de la levente si trupa? prietenii stiu de ce

de Prof.Mihai Bertiean la 29 august 2016 - 15:51

Domnule Anitas,de la Informatia Zilei,de ce nu va informati mai bine ? In ziarul de azi,29 august 2016,ati dezinformat cititorii in legatura cu activitatea de duminica de la Ianculesti prin subcapitolul „Incident nedorit”….In momentul in care un reprezentant al Asociatiei Refugiatilor a dorit sa dea o diploma si o suma simbolica lui Mihai Beteanu (Bertiean),in varsta de peste 80 de ani,s-a anuntat incheierea momentelor de deschidere.Diploma s-a inmanat langa un stalp electric,in vreme ce s-a produs rumoare.etc.”Reprezentantul Asociatiei Refugiatilor a fost chiar Mihai Bertiean,care a vrut sa dea diploma si premiul lui Onet Dumitru de 87 de ani,cel mai in varsta locuitor din Ianculesti.Nu-i primul caz cand reprezentantul PSD-ist,intruchipat in delegat satesc , isi bate joc de Asociatia Refugiatilor.A mai patit-o si sotia cu un alt grangur PSD-ist,care i-a smuls microfonul din mana tot la un asemenea eveniment.A consemnat prof.Bertiean Mihai,de 76 ani si nu de 80.

de headmotor la 30 august 2016 - 08:28

@Doru Țin sa te informez ca inca Ciută este presedintele PNL.

de kaplonyi la 30 august 2016 - 09:04

spre disperarea la jeno care umbla la satmar sa sape pe el si sa pune si la penele cum a pus la pesede slugile care sa asculte la el…nuca tare domnul ciuta si nu poate dirija pe el nimeni si mare suparare la jeno si gaska de mafiotii…domnul ciuta tine cu oamenii din carei si nu trebe la el nici servici de la jeno si nici afaceri de la primarie si spune mereu la sedinta adevarul si tare mare baj van pentru gaska!!!!!!!

de motii la 30 august 2016 - 09:28

rusine kovacs jeno pentru incercvarile de distruge satul de moti numa ca sa primesti pamanturi pentru padurea pe care nu ai reusit sa o faci in 2012!!!!
toti stiu a vorbi mai multe limbi nunma voi nbu puteti invata sa vorbiti romaneste. Avram Iancu a loptat pentru libertate si nu a fost neam cu onetii tradatori de neam si tara!!!!
sa te mamance rusinea ce mare daca stii cei aia da nu mai credem ca ai asa ceva numa ura impotriva la romani!

de Lucretia la 30 august 2016 - 09:30

Doamna Veta Biris am crezut ca sunteti mare romanca si la fel si Ionut Langa. Nu am crezut ca ati ajuns sa faceti politica si pe scena si sa uitati de sufletele romanilor care au venit sa asculte si cantece de tara si neam nu numa de mama si bunica si ciubara.
Se mai pacaleste omu in viata si cu solisti mari ca voi!

de sorin-iulian florut la 5 septembrie 2016 - 09:31

pentru domnul primar Kovacs Jeno / Eugen

Avram Iancu nu a studiat la Budapesta și, cu atât mai putin, a luptat acolo pentru drepturile moților. Avram Iancu a luptat pentru drepturile moților în Transilvania, adică acolo unde moții trebuiau sa se bucure de dreptate și libertate, unde era firesc sa învețe în limba romana, nu în ungurește; unde era firesc sa aibă și romanii drepturi, sa poată participa la viata de stat și sa hotărască soarta Marelui Principat al Ardealului proporțional cu ponderea lor în provincie. Avram Iancu știa ungurește pentru ca în Transilvania, la Cluj, a fost obligat sa învețe în ungurește, fiindcă romanii ortodocși majoritari nu aveau voie sa aibă școli superioare în limba romana. Asta de la toleranta etnica și religioasa ce se practica în Ardealul acelor vremuri de către categoriile privilegiate în provincie, categorii din care etnicii romani nu făceau parte. Iar acei alții care „au luptat pentru drepturile ungurilor” au luptat în Ardeal tocmai pentru ca romanii sa nu se bucure de drepturi, sa rămână în continuare iobagi, iar dacă totuși voiau sa aibă drepturi, înainte de a le cere, trebuiau sa fi devenit mai întâi unguri. Pentru ca in Transilvania revoluția ungureasca a devenit contrarevoluție, încercând sa înăbușe lupta pentru libertate și progres a romanilor, sa mențină iobăgia și stăpânirea nemeșilor, ba chiar mai mult, prin anexarea la Ungaria urmăreau transformarea Ardealului în țara ungureasca, împotriva realității, evidentei și adevărului ca în Transilvania romanii erau majoritatea locuitorilor, adică n-au avut nici un respect fata de etnia majoritara în Ardeal. De aceea nu trebuie sa mire pe nimeni ca romanii au făcut revoluție in Ardeal luptând pentru drepturile lor împotriva opresorilor contrarevoluționari unguri, aliații nemeșilor, care doreau exact opusul, adică romanii sa nu aibă drepturi. Asa se explica de ce revoluționarii romani nu s-au putut înțelege cu cei ce doreau sa-i lipsească de orice drepturi elementare pentru ființele umane. Contrarevoluționarii unguri care luptau pentru libertatea ungurilor, nu recunoșteau existenta națională a romanilor, nici dreptul romanilor de a exista ca romani în statul unguresc multietnic, în care etnicii unguri abia reprezentau 40%. De aceea romanii au preferat lupta alături de imperiali, care măcar le recunoșteau existenta națională. Si tot de aceea, a-i aminti pe cei care „au luptat pentru drepturile ungurilor” la o serbare dedicata lui Avram Iancu este o impietate. In ce privește apelul la unitate creștină în fata „muzulmanilor”, atâta timp cât primăria -in frunte cu primarul- continua sa trateze etnicii romani în același mod in care au făcut-o ungaristii din toate timpurile, rezultatul sau nu poate fi foarte mult diferit de zero.

de localnic la 5 septembrie 2016 - 13:39

adevarat este tot ce ati scris!
rusine la udmr carei ca isi bate joc de romani!

Lasati un comentariu