Sărbătoarea Sfânta Cuvioasă Parascheva

• publicat la: 14 octombrie 2016
Sărbătoarea  Sfânta Cuvioasă Parascheva

Sfânta Parascheva este celebrată anual de creștinii ortodocși în data de 14 octombrie . Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în satul Epivata din Tracia, nu departe de Constantinopol, și a trăit în prima jumătate a secolului al 11-lea.

A fost crescută de părinţi în frică de Dumnezeu şi în deprinderea faptelor bune creştineşti, dar mai ales în deprinderea rugăciunii, a postului şi a milosteniei.

Mergând la Ierusalim să se închine Sfintelor Locuri ale Pătimirilor Domnului a trecut prin pustia Iordanului şi aflând o mănăstire de fecioare a intrat într-însa pentru a aduce laude lui Dumnezeu. După mulţi ani petrecuţi în acea mănăstire, pe când avea 25 de ani, s-a întors în patria sa unde a mai trăit încă doi ani în post şi rugăciune, apoi şi-a dat obştescul sfârşit. În anul 1235, moaștele sfintei au fost luate de împăratul Ioan Asan al II-lea, al românilor și bulgarilor (1218-1241), și au fost așezate cu cinste la Târnovo. În 1396 au fost strămutate la Belgrad, apoi, în 1521, au fost aduse la Constantinopol. Voievodul Vasile Lupu (1634-1653) le-a adus din Constantinopol la Iași, în anul 1641, la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”.

Ziua Sfintei Parascheva este marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții.  Se spune că Sfânta Parascheva a făcut nenumărate minuni, a vindecat şchiopi, surzi, ciungi, ologi şi tot felul de boli, chiar şi cele mortale. Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

În gospodăriile de la țară, se aprind focuri, oamenii dorind astfel să îndepărteze spiritele rele. Ciobanii consideră că iarna care urmează va fi una grea dacă oile dorm îngrămădite și blândă dacă acestea stau răsfirate.

Se mai spune și că dacă de Sfânta Parascheva nu este o zi ploioasă, iarna va veni mai repede.  În această zi se fac praznice pentru morți și se împart ofrande. Mai există tradiția ca gospodarii să îsi cumpere cojoace și să facă pregătirile pentru iarnă.   Se mai spune că așa cum este vremea de Sf.Parascheva, așa va fi până la Sfântul Dumitru.

Pe ploaie şi pe un frig pătrunzător, pelerinii răzbat şi se roagă neîncetat la moaştele binefăcătoare ale Sfintei Cuvioase Parascheva, pe care o sărbătorim astăzi, 14 octombrie, şi ale Sfântului Neofit Zăvorâtul din Pafos, Cipru. Peste două mii de credincioşi, zeci de preoţi și ierarhi au cinstit sfintele moaşte în cadrul procesiunii „Calea Sfinţilor”, desfășurată miercuri pe străzile din centrul Iaşiului.

Astăzi, moaştele Sfintei Parascheva se află în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

 Foto: Cristina Nichitus Roncea

Lasati un comentariu