Sfânta Parascheva, obiceiuri şi tradiţii

• publicat la: 13 octombrie 2011
Sfânta Parascheva, obiceiuri şi tradiţii

La Iaşi au inceput deja să sosească mii de pelerini din toate colţurile ţării, dar şi creştin-ortodocşi de peste hotare, din Republica Moldova, Rusia, Grecia, Bulgaria, pentru sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva care, in fiecare an, se prăznuieşte pe 14 octombrie.

Ziua de 14 octombrie, care marchează mijlocul toamnei, sfârşitul verii lui Mihai (Mioi), nu este numai sărbătoarea in care creştin-ortodocşii cinstesc moaştele Sfintei Parascheva, ci are semnificaţii deosebite, care se regăsesc in calendarul popular şi in lumea satului incă sunt bine cunoscute.

In popor, Sfânta Parascheva e percepută ca fiind “mare la trup şi urâtă la chip”, dar cu un suflet bun, pentru că-i fereşte pe oameni de boli, grindină, trăsnet si pe copii ii apără de deochi. De aici, de la această percepţie, i se mai spune şi Sfânta Vineri.

In această zi se ingroapă vara şi toamna, cu toate ale ei, bune sau mai putin bune, pune stăpânire peste intreaga fire. Fetele tinere trebuie să ţină Ziua Sfintei Parascheva, pentru a fi cinstite aşa cum a fost ea. La sate, se fac focuri in curte pentru a alunga spiritele rele.

Credincioşii care nu ajung la Iaşi merg la bisericile sau mănăstirile din apropiere să se roage pentru sănătate, bunul mers al vietii si pentru inlăturarea necazurilor, şi fac pomeni pentru morţii care nu-şi găsesc liniştea, adică pentru aceia care au murit fără lumânare si au fost ingropati fără preot. Gospodarii care pot şi au cu ce, fac in această zi, masă mare, cu bucate alese să mănânce si cei săraci, nu se servesc, insă, poame cu cruce, nuci şi castraveţi.

Se spune că aşa cum va fi ziua de 14 octombrie la fel va fi şi Ziua Sfântului Dumitru, pe 26 octombrie, dar şi celelalte sărbători de peste an. Se mai spune că, dacă frunzele copacilor ingălbenesc şi cad repede, este semn că anul care vine va fi roditor.

De Sărbătoarea Sfintei Parascheva, ciobanii nu cioplesc nimic să nu le iasă mieii tărcaţi. Turmele de oi se pregătesc pentru iernat, se implineşte sorocul ciobanilor, văcarilor şi pândarilor şi se fac angajări noi pentru anul care urmează; berbecilor li se dă voie printre oi, pentru prăsilă. In multe zone din ţară se organizează iarmaroace de toamnă, unde se valorifică produsele oilor.

In dimineaţa zilei de 14 octombrie, ciobanii trebuie să verifice felul in care au dormit oile. Dacă stau grămadă, e semn că va fi iarnă grea, geroasă. Dacă sunt imprăştiate, iarna va fi blândă. Si, dacă de Sfânta Parascheva nu plouă, atunci iarna va veni curând.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu